Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

29/11/2012 : 16:31:31
Merhaba hürmetli site sakinleri, saygıdeğer müteşebbisler. Siteye bugün üye oldum. Sabahtan beri Bim tarzı hard discount marketlerin kuruluşunu inceliyordum. Fakat bu konuda asıl öğrenmek istediğim şey şudur ki; 200 metrekarelik bir dükkanı, 600 üründen oluşan ve bu ürünlerinin %60ını private label ürünlerden oluşturan Bim, bu dükkanın içini doldurmak için ne kadar paraya ihtiyaç duymuştur ?
Açıklayamadığımı düşündüğünüz kısımlar varsa mesajımı alıntıla**** sormak istediğiniz kısmı sorarsanız memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

Son 17 yorum (en yenisi önce)

01/12/2012 : 11:07:26
arkadaşımız bu işi orta asya da yapmayı düşünüyor galiba, yanılıyor muyum! azerbaycan, kazakistan, kırgizistan, özbek ... ülkeler bu tip iş merkezleri için gayet iyi para kazandırabilecek yerler, ki bu konularda markalar fabrikalarını kazakistana kurmuş diye biliyorum. yani direk türkiyeden alınacak malı kazakistandan alabilirsiniz bu da bayagı kazanc saglayacaktır. geri kalanını zaten yukarı da açıklanmış, kolay gelsin..
01/12/2012 : 10:23:07
bato daha cümleyi okuyup anlama yetisine sahip değilsin private label ürünlerin diğer markalara oranla daha fazla olması esastır mesela 1 marka 3 private label gibi. fiyat olarak tabi daha ucuzdur.
01/12/2012 : 08:55:58
ilan sitelerinde diasa bayiliğini devredenleride bulabilirsin
30/11/2012 : 23:40:51
Evet Diasa bayilik veriyor sitesinden de öğrenebilirsin
30/11/2012 : 23:31:32
Arkadaşlar konu buraya yakın diye sormak istiuyorum Diasa da freanchasing olan varmı ?
30/11/2012 : 23:29:31
batoo88'e ben de teşekkür ederim. Gerek marketlerin işleyişi gerekse sermayenin tutarı konularında beni çok aydınlattı. İlgi, alaka ve bilgilendirmenden dolayı teşekkürler.
30/11/2012 : 22:57:10
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - muratksk
Stoklu calisman gerektigi icin shark890 ninda dedigi meblalari bulabilir belkide asabilir. Hos para tutan marka satmiyorsun ama sermaye cok onemli. Sermayen varsa öttürursun milleti yoksa zaten hic girme bile.


80-100 bin dediğim olay dükkan kurmanın masrafı içindeki ürünler hesaba dahil değil..
30/11/2012 : 22:27:52
Stoklu calisman gerektigi icin shark890 ninda dedigi meblalari bulabilir belkide asabilir. Hos para tutan marka satmiyorsun ama sermaye cok onemli. Sermayen varsa öttürursun milleti yoksa zaten hic girme bile.
30/11/2012 : 21:35:41
"hard discountun mantığı zaten private labelin diğer markalara oranlar yüksek olmasıdır."

burada ne demek istediğini pek anlayamadım? private label'ın diğer markalara oranla daha pahalıya mı satıldığını söylemeye çalışıyorsun? ingilizce bile bilmene gerek yok aslında, google translate e "hard discount" yazsan bile, bunun "yüksek miktarda indirim" anlamına geldiğini öğrenirsin.

En basitinden, en yakınında bulunan Migros'a git ve mağazada üzerinde "M" harfi bulunan tüm ürünlerin fiyatlarına bak bakalım. bu ürünler çeşitli üreticilerin sadece Migros için üreterek üzerine "M" etiketi bastığı "private labeled" yani "özel markalı" ürünlerdir. şimdi bir de bu ürünlerin hemen yanındaki çeşitli markalı ürünlerin fiyatlarına bak bakalım, hangisi ucuz, hangisi pahalı. Migros geri zekalı mı ki, üzerine kendi markasını bastığı ürünü, zaten satmakta olduğu diğer ürünün yanında daha pahalıya satsın?

neye göre sallamışım, söyle de anlayalım... delinin teki misali kuyuya taş atacağına, söylediklerimin yanlış olduğunu düşünüyorsan, otur adam gibi detaylı anlat da ben de, forumu takip eden diğer üyeler de öğrenelim doğrusunu...
30/11/2012 : 18:23:04
batoo88 sallamış, sadece kafa karıştırmış, hard discountun mantığı zaten private labelin diğer markalara oranlar yüksek olmasıdır.
30/11/2012 : 17:39:49
veya ilyas altuğun dediği gibi afrika gibi bir pazarda private label kalitesinde ürünler üretip (gidip orada fabrika açıp) ordaki pazara sunsak tutunma şansı olurmu acaba?
30/11/2012 : 17:10:07
batoo88 adlı üyenin açıklaması çok aydınlatıcı olmuş kendisine teşekürler benim bu private label ürünlerle ilgili merak ettiğim yani bende bu ürünlerden üretmek istesem sizlewr ne gibi birşeyler önerirsiniz?
30/11/2012 : 16:15:29
teşekkür ederim batooo çok açıklayıcı yazmışsın
30/11/2012 : 15:18:06
sn. ilyasaltug,

Bim, A101, Dia gibi hard discount marketlerin büyümelerindeki en önemli noktalardan biri kendi özsermayeleridir. Şuanda Türkiye perakende pazarında tedarikçilerle pazarlık gücü en yüksek olan oyuncu BİM'dir. Bunun en büyük etkenleri de Bim'in sahip olduğu mağaza sayısı ve nakit akışının sağlamlığıdır.

Sebebini şu şekilde açıklayabiliriz;

Üretici firmalar genellikle ürünlerini 10 veya 12 li kolilerde satarlar. Ve her satış noktasında 5-10 koli stok tutulur. Bu da mağaza başına satılan ürün sayısının yaklaşık 100 adet olması demektir. Sektördeki en büyük oyunculardan Migros'un mağaza sayısı 900'ün altındayken Bim'in mağaza sayısı 3300'ün üzerindedir. Yani bir firmanın Bim ile ürün satışı konusunda anlaşması demek, 300000 adet ürün satması demektir.

Bunun yanı sıra diğer firmaların çoğunda (buna Migros da dahildir) her zaman ödeme sıkıntısı yaşanır, raf bedelleri, yeni mağaza açılış ücretleri vb. ekstra maliyetlerle karşılaşılır.

BİM ise anlaşılan vade günü dolduğunda paranızı kesinlikle öder.

Bu sebeplerden ötürü de firmalar Bim'e daha az kar ederek mal satmayı seçmektedirler. Bu noktada ise devreye markalaşma politikası girer. Özellikle ulusal çapta markalara sahip firmalar, ürünleri bu şekilde satmak isteseler de, markalarının Bim'de ucuza satılarak imaj kaybetmesini istemezler, bu nedenle Bim için farklı marka adında üretim yaparlar. Aslında Bim'de satılmak üzere ürettikleri marka için, diğer markalara yaptığı reklam/tanıtım/promosyon gibi yatırımları yapmadığı için günün sonunda hem aşağı yukarı aynı karı sağlamış olur, hem de tek işlemle yüklü miktarda mal satıp, parasını da vadesinde tahsil eder.

Tabi Bim'e girmek de her babayiğit markanın harcı değildir. Bim mağazalarını bölgesel bazda ayırmış ve hepsine satınalma yetkisi vermiştir. Tedarikçi firma öyle gelipte bir kalemde 30000 koli mal veremez. Önce belirli bir bölgedeki mağazalarda ürünleriniz satılmak üzere spot çalışma yapılır, daha sonra ürün sell-out performansları olumlu olur ise büyük miktarlarda düzenli çalışmaya başlarsınız.

Bim gibi bir firma olabilmek için, tedarikçi firmaların ürünlerini piyasadaki ortalama raf fiyatlarından en az %25 aşağıya satabiliyor olmanız gerekir. Bu indirimi tedarikçilerden alabilmek için de yukarıda anlattığım gibi yüklü miktarda alım, vadesinde ödeme gibi şartlar sunmanız gerekir.
30/11/2012 : 00:04:47
Umarım iş yapmak istediğiniz ülkelerde kendi private label ürünlerinizi imal ettirecek fabrikalar bulabilirsiniz..
29/11/2012 : 23:58:39
Ben Türkiye'de bu işe girişmeyi düşünmüyorum. Buradaki rekabet ortamında maksimum 3 dükkan açılabilir. Henüz bu sektörün yaygınlaşmadığı ülkeler ile satın alma gücü düşük ülkeler ilk hedefim. Bu yüzden marketteki ürünlerin üretim maliyetiyle ilgileniyorum. Kira ve eleman giderleri ile market düzenlemesi, iş yapmak istediğim ülkelerde daha ucuz. Bu da bana avantaj olarak geri dönüyor. Geriye bir tek lojsitik giderleri kalıyor. Onun da çözümünün kolay olduğu kanaatindeyim.
29/11/2012 : 23:43:42
2004-2005 yıllarında bir şube için 80.000-100.000 dolar civarı para harcanmıştı şimdide pek fazla değişme yoktur. Yalnız sizin yapmak istediğiniz şey nedir? Bim'e rakip olmak mı? Yoksa hard discount sektöründe franchise alıp misal diasa olarak iş yapmak mı? Birde bu diasa'nın verdiği kar payı çok az diyorlardı forumda özelliklede dikkat ediyorum çevremdeki diasalara biri en az 10-12 yıldır açık diğer 2side min.2-3 yıl oldu hala kapı gibi duruyorlar.