21/08/2012 : 14:51:38
@ferhatacici adlı kullanıcının paylaştığı bağlantıyı inceledim. Neredeyse 1998-2002 yılları arasında; Türkiye'de ilk şahsi e-ticaret sistemlerinin çıktığı ( kurumsal e-ticaret sistemlerinin maliyeti neredeyse belgedeki bahsi geçenlerden belki 5-10 kat fazla idi. ) zamanların şartlarını gösteriyor.
Ben kısaca size bir hesap yapayım arkadaşlar;
* Server - ( Server , tıpkı internete bağlandığınız bir bilgisayardır. Sadece public( genel yayın)a özel bazı eklenti ve teknik özellikleri gelişmiş bir kasadır. Server, DC'lerde barındırılır. ( Data Center ). 1 yıllık ortalama kirası 400-700 $ arası değişir. Fakat; amatör bir e-ticaret girişiminde bir makinayı kiralamak biraz ekstra masrafdır bence. İlk başlarda; yapacağınız e-ticaret faaliyet hacmi gözönüne alınınca; günlük ziyaretçi sayınız, site görsel obje ve dosyaları, ek dosyalar vs.. bir server için oldukça küçük boyutludur. Onun yerine ; örneğin; kendi üretiminiz olan ürün / ürünleri pazarlamak için ilk 6 ay için ( Reklam, ilk 6 ay içerisinde dişe dokunur düzeyde olmamalıdır. Sitenin Pr değeri, arama motorlarınca indexlenme değerleri gözönüne alındığında, ilk 6 ay tanınma ve yer edinme zamanıdır. ) 500 mb hosting + 1 alan adı + 10 posta hesabı + 5 mysql ( veya mssql ) özelliklerine sahip bir hosting yeterlidir. İşin gelişimine göre; ileri safhalarda; Reseller ( Bayi Satış ), VPS ( Sanallaştırılmış Server Yönetimi ) gibi daha gelişmiş düzey barındırma hizmetlerine başvurulabilinir.
Şöyle özetleyeyim ; Günde 100 ziyaretçi için ilk başta belirttiğim (500 mb hosting + 1 alan adı + 10 posta hesabı + 5 mysql ( veya mssql ) ) özelliklerine sahip bir hizmet sizin sunucu ihtiyacınızı görecektir. Fakat; ucuz etin yahnisi yavan olur sözü , bilişim sektöründe de geçerli biri terim olduğunu unutmayınız. Bu hizmeti ortalama kalite / destek çözümleri gözönüne alındığında; yıllık masrafı 150-200 TL arasındadır. ( ekstra özellikli hizmetlerde oran %30 oranında artar. )
Gelelim yazılıma :
En önemli husus budur. Uzun vadede düşünülen e-ticaret faaliyetinde; alternatifi bol bir yazılım tercihi sizin için iyi olacaktır. Hazır sistemlerin birçoğu, birbirine benzeyen özelliklerdedir. Fakat; şu gözardı edilemez - sunulan özellikler 4/4'lük bir e-ticaret için en uygun özelliklerdir. O yüzden ; genel olarak hazır sistem hizmeti veren firmalar yıllık veya 6 aylık periyotlarda yazılımı kiralama yöntemine başvurmaktadırlar. Ortalama yazılım maaliyeti; başlangıç ve orta düzey bir e-ticaret faaliyeti için ortalama 500-1500 $ arası değişir. Hazır sistem kiralamak isteyenler, Google'a "hazır e-ticaret sistemi" araması yapabilir ve birçok faaliyet gösteren firmanın hem sistem özelliklerini, hemde genel olarak verdiği hizmetleri araştırabilirler. Şayet; kişisel amatör bir teşebbüs ise; sermayenizi orantılı kullanmanız açısından ; genel olarak internet araştırmasında " opensource e-trade script " , açık kaynak kodlu e-ticaret betiklerini inceleyebilirler. Örneğin ; oscommerce, opencart vs.. Hem maliyeti düşük hemde; başlangıç ve orta seviye e-ticaret faaliyetlerini karşılayabilecek yapıdadırlar.
Bu yazılım konusunda hiçbir bilginiz yok ise; mutlaka işi bilen freelance bir web tasarımcı veya web tasarım firmasıyla iletişime geçmenizde fayda vardır. Ortalama Türkiye şartlarında bu sistemlerin e-ticarete hazır hale getirilmesinin masrafı 250 - 700 TL arasındadır. Bunun bilincinde olarak ; işi bilen bu konuda referans sunabilecek kişiler / firmalarla çalışmanızda fayda var.
İşte size teknik konularda yardımcı olacak birkaç paylaşımda bulundum arkadaşlar, daha merak ettiğiniz noktalar varsa, özel mesaj veya konu altına soru sorabilirsiniz.
Herkese bol kazançlar, Allah gönlünüze göre versin :)