Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

07/06/2012 : 01:44:25
Yaptigim is icin ayri bir büro kiralamak gerekli olmadigindan, evden calismak daha kolayima geldiginden, kirada durdugum dairenin bir odasini full ve profesyonel bir home office olarak kullanacagim.

Daha sahis sirketi kurmadim - planda.
Daha odaya gerekli mobilya vs. almadim - secme asamasinda.

1. Sahis sirketi olarak adres beyan mecburiyeti var sanirim. Nasil bir yol izlemem gerek? Kira kontratini degistirmem sart mi? Home Office olarak kullanacagim oda yaklasik 22 metrekare, toplam daire 220 metrekare. Yani evin %10 civari sadece ve sadeve home office olarak kullanilacaktir: Calisma grubu (masa, koltuk, sandalya, pc, yazici, faks, dosyalar vs...).

2. Kira kontratini ev sahibine böldürürsem (atiyorum 700 TL ev, 300 TL ofis) iki ayri kontrat halinde, benim icin daha mi avantajli olur? Avantaji sadece stopaj mi? Ev sahibi icin bir dezavantaj olusturur mu?

2. Bu günlerde mobilyalari alacagim. Evvela sirketi kurup, mobilyalarin faturasini sirket üzerine kesmem daha mi mantikli - gider olarak gösterbilir miyim? Home office icin 2.000 TL mobilya vs. gideri olacak cünkü.

3. Kuracagim sahis sirketi uluslararasi hizmet verecek - cogu müsteri avrupa birliginden olacak. Bunda bir sorun olur mu?

Umarim sorularimin cevaplarini burada bulabilirim. Simdiden tesekkürler.

Son 23 yorum (en yenisi önce)

10/06/2012 : 13:07:59
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - nevastones
merhabalar,
ihracat yapan biri olarak naçizane fikir ve görüşlerim aşağıdadır.
bildiğim kadarıyla sizi yönlendireyim.
1- ilk önce kesinlikle mali müşavir belirle ve onunla görüş. mali müşavirlerin tuttukları defterler şahıs şirketleri için 150 tlden başlar. pazarlık size kalmış.
2-temmuz ayında şirketi kurman daha mantıklı eğer çok acelen yoksa, çünkü geçici vergi vermezsin.
3-alacağın ürünleri şirket kurduktan sonra alman, daha mantıklı hepsini gider gösterirsin. evi home ofis olarak kullandığında ise yaptığın harcamaların yarısını gider gösterebilirsin. elektrik, su buna dahil... ancak tüm şirketlerin hepsinde kesinlikle adres bildirmen gerekir....
4-şunu iyi düşünmek lazım. şahıs şirketinde yaptığın ciroya artmaya başlayınca kesilen vergi 35% olur.. bu da çok fazla bir oran yani KAR' ının 35% ünü vergiye vereceksin. Limited şirket olursan bu oran sürekli 20%' dir.. Ancak limited şirketin kurulması sana yaklaşık 2.500 tl' ye malolur. şahıs şirketi ise 800 tl civarındadır.
ancak limited şirketlerinin şartları yeni Türk ticaret kanununa göre zorlaştı. bunu gözardı etme. şunu belirtmekte fayda var. şahıs şirketinde kesilen vergi oranı 35% . lakin senin yaptığın şirket harcamaları gider gösterilerek bu oran 20%' de sabitlenebilir. Bunu mali müşavir halleder.
ilk işe başlayacaksan kesinlikle şahıs şirketi olarak başlamakta fayda var. sonra istersen şahıs şirketini limited' e çevirirsin.
gelelim ihracat konusuna: ihracatçılar birliğine kayıt olman gerekiyor yıllık 2 taksitte ödemen olacak. bu da aylık 30 tl gibi bir meblağ olur. Bununla birlikte, gümrükçün ve nakliyecin olması lazım. gümrükçüye vekalet vermek gerekiyor. bunun için noter masrafı sanıyorum 1.500 tl. öyle bir gümrükçü ile anlaşmalısın ki aynı gümrükçünün hem izmir, hem istanbulda ofisi olması gerekiyor. çünkü ihracat müşterilerinin bazıları izmir gümrük, bazıları istanbul, bazıları da senin ofisin bulunduğu şehirden gümrükleme ister. ya da sen bu şekilde gümrükleme yaparsın.

şimdiden hayırlı olsun..



Düzeltme

1- Mali Müşavilerlerin tuttuğu defterler 150 TL'den başlamaz, Mali Müşavilerler Odasının belirlediği bir alt sınır vardır.Mesela benim bulunduğum ilde bu taban fiyat 75 tl ama biz mükellef kaybetmemek için 40 TL'ye kadar çekiyoruz bu fiyatı.LTD'ler ise 120 ila 150 arası değişiyor.

2-Geçici vergi vermemen avantaj değil dezavantaj;çünkü yılık vergi denilen olay geçici vergilerin toplu halidir.Geçici vergiyi yıllık verginin taksitlere bölünmüş hali olarak düşünebilirsiniz.

3-Mobilyaları eğer tanıdığın güvendiğin yerden alırsan istediğin zaman alabilirsin faturasını,işe başlama tutanağının düzenlendiği tarihten sonraki tarihli fatura olması yeterli.Faturasını istersen 1 yıl sonra al.

4-İyi bir muhasebeci %35 şöyle dursun %20 bile ödetmez,bizim yüzlerce mükellefte en fazla ödeyen %15'tir



09/06/2012 : 01:09:53
Hazır konu aktifken bir kaç sorum olacaktı.
Ben de bir şahıs firması kurup, imalatçılardan mal alıp
bu malları hem toptancılara satmak hem de ihrac etmek
istiyorum. Bunun için ticaret odasına başvurmam gerekiyor galiba.
Bu malları perakende olarak satmak için esnaf odasına da
kayıt olma mıyım? Ve bu iki işi aynı iş yerinde yütütebilir miyim?
09/06/2012 : 00:38:41
Ben bu konuda yazmayı burada kesiyorum. Hem 20 gün yokum hemde yazdıkça konu detaylanıyor. Konu hakkında daha uzman daha yetkili bir arkadaş yazarsa uygun olacak. Hatırladığımı bildiğimi tecrübemi gözlemimi yazıyorum ama teyit etmeden yazınca da hata oluyor. Emin olamadığım kanuni şeyleri teyid eder öyle yazardım fakat stopajda alenen hatalı bir şey yazmışız. Yukarıdaki hatalı yeri düzeltip aşağıyada detaylıca açıkladım.

Saygılar sevgiler herkese. . .
09/06/2012 : 00:29:20
Stopaj vergisi mal sahibinin kira gelirinden elde ettiği kazancın vergilendirilmesidir. Bu vergiyi kiracı öder. Yani mal sahibinin kazandığı paranın vergisini kiracısı yani kazancın para kaynağı öder.

Bu bir gelirin vergisi olduğuna göre gelir ne kadarsa o kadar vergi çıkmalıdır. Gelir bir aylık değil ki bütün yıl için bir aylığın stopajı ödensin.

Basitce şöyle düşünün yıllık kira bedeli 4800 lira ise yılda 960 lira vergi ödenecek. Kim ödeyecek? Kiracı ödeyecek. Kiracının ödemesi yasal bir zorunluluktur.

Ama aylık konuşulur çünkü bütün kiracılar tam bir yıl ve katları şeklinde kiracı olmayacaklar. 3 ay kiracı olan var 55 ay kiracı olan var.

Aylık kiranın yaklaşık %20 sinin 12 ay ile çarpımı yıllık stopaj verginizi belirler.

100 lira ise kiranız 20 X 12 = 240 lira ödenecek. Tek parça 2 parça ödenebilir. Belki 3 er aylık priyodlarla da ödenebiliyordur.

Yukarıdaki yazışmalarda sanki bir ayın %20 si yıllık ödeniyor gibi bir anlam çıkmış. Hatta alenen yanlış yazmışız diyelim. Bizim 700 liralık dükkanımıza yılda 2bine yakın vergi çıkıyordu.

Bir dükkanın kirasını anlaşırken üzerine stopajını ilave edip düşüneceksiniz. Benim kiram aylık 1000 lira demek yerine benim kiram aylık 1200 lira demeniz gerekiyor.



08/06/2012 : 23:33:38
O kadar da kormayın canım. Hakimlerde bizim gibi insanlar. Robot değiller. Bunların ayrımını yaparlar. Ortada gerçekten bir üç ka ğıt cılık olmadıkça yanlışlıkla yapılan basit usulsüzlüklerden kimse sabıka falan almaz. En kötüsü şu cezayı öde durumunu düzelt denir.

Bizim yazdıklarımız işin teorik yanı. : )
08/06/2012 : 21:18:18
Biraz araştırdırdım.Ben babamdan kiraladığım oda için mal sahibinin babama yazılı izin vermesi gerekiyormuş.Ev sahibimizin izni var.Yurtdışından gelsin yazılı izinde alıp yasal olmayan tek şeyide yasal yapıp rahatlıkla işimi yapabilirim.
Problem çıkarsada yazın yurtkur ihalesine gireceğim.Dükkan açarsam orayı adres gösteririm.Oda olmadı hazırofis tutarım.Oda olmassa arkadaşlarla parayı toparlayabilirsek aklımızdaki projeyi şirket kurup ofis ortamında gerçekleştireceğiz.

Bilmeden yaptığım bir iş için sabıkam olursa hayatım kararır.İleride devletten ihale alamam. Aöf İktisat Çeko okuyorum. Son çare devlet memurluğu.Onun için herşeyi yasal yapmalıyım.
08/06/2012 : 15:08:01
Herkese selamlar ...
aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkürler...
stopajla ilgili konuda kafam karıştı biraz..
örneğin bizim aylık kiramız 100 lira diyelim...
bu durumda bizim devlete ödeyecemiz stopaj vergisi...
1 yıl için 20*12 ay = 240 liramı oluyor yoksa
20*1 = 20 lira ? yada başka şekilmi.....
cevaplayabilirsiniz sevinirim....
08/06/2012 : 02:34:57
Bu durumda doğru yoldasınız : )
08/06/2012 : 02:23:16
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
Muhasebeciyi imtihan edemeyeceğinizden tek bakacağınız husus sıcakkanlı samimi doğal bir havası var mı yoksa insanda şüphe mi uyandırıyor ? Gene de kimseyi bir kerede analiz edip kesin sonuçlara varamazsınız. Güvenilir arkadaş tavsiyeleri de önemli olabilir.

Ancak bir seçimde ki her ne olursa olsun en önemlisi sizin o anki kalp temizliğinizdir. Sizin seçim sırasındaki masumluğunuzla hayattaki toplam masumluğunuz muhasebeciyide masumundan denk getirmenizi sağlar. En güvenilir yol budur benim bildiğim. Yani biriyle para alışverişini senet alarak yapmaktansa ödeyeceğinden emin olduğunuzla yapın. Kapınıza kilidin iyisini takmaktansa kilit takmanıza gerek kalmamış bir mekana gidin. Bu güzellikleri yaşayın ama senetten ve kilittende anlayın gerekiyorsa yapın. Kilitsiz ve senetsiz bir tacir imajı, senetli veya senetsiz alacaklarınızı size gelmeye teşvik eder.

Asla vergi kaçırmayın ama vergi ödemeye de bu kadar hevesli olmayın. Stopaj yıllık ödenir. yıllık bedel iki taksitte ödenebilir. Altı ay sonra yarısı altı ay sonra kalanı gibi.

Şirket kurmak zorundada değilsiniz. Şirket le yapılan her ticaret sahış firması ilede yapılabilir. Şirketi kurmak için en azından 3000 lira harcarsınız sahış firması bir kaç yüz lira bedelle kurulur. Şirketin muhasebeci ücreti biraz daha fazladır.




ha stopaj 250 TL yillik tutar? o zaman tamam, bende her ay ödeyecegim diye sasirmistim:)
(Aylık tutar. Sizi yanıltmışız)

sirket dedigim simdilik sahir firmasi zaten - agiz aliskanligi sirket diyorum hep... yani evvele sahis firmasi, isler yolunda yürürse 1-2 yila kalmaz ltd.

vergi ödemeye istekli ve hevesli demeyelim de... legal, temiz ve dogru sekilde is yapma istegi diyelim buna...
08/06/2012 : 02:03:19
Muhasebeciyi imtihan edemeyeceğinizden tek bakacağınız husus sıcakkanlı samimi doğal bir havası var mı yoksa insanda şüphe mi uyandırıyor ? Gene de kimseyi bir kerede analiz edip kesin sonuçlara varamazsınız. Güvenilir arkadaş tavsiyeleri de önemli olabilir.

Ancak bir seçimde ki her ne olursa olsun en önemlisi sizin o anki kalp temizliğinizdir. Sizin seçim sırasındaki masumluğunuzla hayattaki toplam masumluğunuz muhasebeciyide masumundan denk getirmenizi sağlar. En güvenilir yol budur benim bildiğim. Yani biriyle para alışverişini senet alarak yapmaktansa ödeyeceğinden emin olduğunuzla yapın. Kapınıza kilidin iyisini takmaktansa kilit takmanıza gerek kalmamış bir mekana gidin. Bu güzellikleri yaşayın ama senetten ve kilittende anlayın gerekiyorsa yapın. Kilitsiz ve senetsiz bir tacir imajı, senetli veya senetsiz alacaklarınızı size gelmeye teşvik eder.

Asla vergi kaçırmayın ama vergi ödemeye de bu kadar hevesli olmayın. Stopaj yıllık ödenir. yıllık bedel iki taksitte ödenebilir. Altı ay sonra yarısı altı ay sonra kalanı gibi.

Şirket kurmak zorundada değilsiniz. Şirket le yapılan her ticaret sahış firması ilede yapılabilir. Şirketi kurmak için en azından 3000 lira harcarsınız sahış firması bir kaç yüz lira bedelle kurulur. Şirketin muhasebeci ücreti biraz daha fazladır.

08/06/2012 : 01:32:27
benim almanya'da su an zaten sirketim var (sahis sirketi). fatura kesiyorum (almanya'dan)... fakat türkiye'ye yerlesmek ve temiz ve en düzgün sekilde isimi yapmak (ileride büyütmek) istiyorum... nasil simdiye kadar almanya'ya tüm vergilerimi vs. ödediysem, bundan sonra türkiye'ye ödemek istiyorum - vergiden, giderlerden vs. kacmak degil amacim.

ilk resmi adimi atmadan (sirketi kurmadan) ne kadar bilgi alabilirsem rahat edecegim... simdi kabaca bilgileniyorum, haftaya mali müsavir, muhasebeci neyse, daha detayli bilgi edinecegim tabii ki... mali müsavir secerken dikkat edilmesi gereken noktalar var mi?

simdi stopaj 250 TL (kira bedelinin %25i), müsavir 150 TL - hic bir kurus kazanmadan 400 TL her ay gider var yanilmiyorsam...
giderlerimi degerlendirerek yeni fiyat politikami da olusturmak zorundayim...

08/06/2012 : 01:29:08
Evin işyeri adresi gösterilmesi durumunda;

Hanede kiracı iseniz, mal sahibi ile yeni kontrat yaparsınız. Bütün eve ödenen kira üzerinden yapılır. Evin ve ofisin kirası ayrılmaz. Stopaj da bu rakamın %20-25 ine denk gelir. Kontratın eskisinden tek değişik yanı ikametkah bölümü ile ofis bölümünün belirtilmiş olmasıdır. Şu bağımsız bölümler ilametkat için , şu bağımsız bölüm de ofis için kullanılacak diye belirtilir. Yani kirası 400 lira olan bir evin bir odası ofis yapılırsa ofis stopajı gene 400 lira üzerinden öder.

Oturulan ev tapulu malınız ise maliyeye ibraz edilen evraklara tapu ilave edilir. Ticarethaneyi tapuda adı yazanın birinci dereceden akrabaları açabilir. Çocuklar veya eş gibi. Tapulu malda kira ödenmediği için stopajda ödenmez.

Tapulu evlerinde yaşayan bir aile bireyi bir odayı ofis yaparsa tapuda adı yazan aile bireyi ile arasında kira kontratı yapamaz. Yani baba tapulu evinin bir odasını zaten evde yaşayan oğluna kiraya veremez. Aile bireyi olmayan başka birine verebilir kontrat yapabilir.

Ayrıca ;

Kiracı olunan evde ofis açıldığında, kiranın tamamını masraf gösterilebilir. Evin genel giderlerinin (elektrik su doğalgaz, tüpgaz, internet bağlantısı gibi) yarısı ofis giderlerinden düşülebilir. Evin bu giderlerinin yarısı ofis için masraf gösterilebilir.

Tapulu malda ofis açan aile bireyi de amortismanın yarısını gider gösterebilir. Koltuk, masa, yazıcı vs.

Yasa bunları der. Fakat bir vesile ile farklı uygulamalar ortaya çıkmış olabilir. Farklı uygulamaların bir itiraza takılmamaış olması, usulünce yapılmış olduklarının bir kanıtı değildir.
08/06/2012 : 01:15:45
arkadaşım, fatura kesmek senin için ne kadar önemli bilmiyorum. işin doğası gereği türkiyeden hizmet ihracı yapıyorsun anladığım kadarıyla. eğer adresin avrupadaki müşterilerin için önemli değilse bir offshore şirketi kurarsın, istediğin kadar fatura kesersin müşterilerine. vergiydi muhasebeydi gider faturalarıydı uğraşmaz işinene konsantre olursun. sana da maliyeti taş çatlasın 1500 dolar yıllık olur. eğer türkiyede piyasayada iş yapacaksan etik olması açısından şahıs şirketi kurmanda yarar var. işlerinde başarılar.
08/06/2012 : 01:04:41
Başkasının olan bir ev için babanla nasıl kontrat yapıyorsun ? Bu normal değil.

Senin geçirdiğin bu aşama herkes için aynı olmaz. Olmak zorunda değil. Burada yazdıklarımız genellikle mevzuata uygun şekillerdir. Kural şudur ama pratikte böyle olur biter denilebilir. olup bittiği şekli kural olarak yazılmaz. Senin onayını kapıdan vermiş. Olur ya bir başkasının onayını telefonla bile verebilir. Ancak genellikle evin odasına girer bakar fazla ayrıntıya girmeden onay verirler.

Şimdi senin durumunda onayı verrir ama bir süre sonra kontratta bir sıkıntı çıktığında memura neden buna onay verdin demezler. Sana gelirler. memur bunları bilmiyorsa yapmasın yaptıysa bilmeliydi diye düşünmüştür.

Baban sahibi olmadığı bir ev için seninle kira kontratı yapamaz. Babanda sen de bu yüzden sıkıntıya girebilirsiniz. Memuru yanıltmak, yalan beyanda bulunmak, usulsüz iş yapmak, usulsüz evrak üretmek, başkasının malını kiraya vermek, vergi kaçırmak(stopojı eksik göstermek) bunların hepsine ucundan dokunmuşsunuz. Kiranın babahesabına yatması da ayrıca şahane olmuş. Kayıtlara geçmiş kanıtta var.

Bir avukatın kafası bozulsa size baba oğul tezgah kurmuşlar başkasının evinde dolap çeviriyorlar diye savcıların iki dakikada aleyhinize evrak onaylayabilecekleri savunmalar hazırlayabilir. Çok masumca yaptığınız bu iş kötüye kullanıma çok açık. Basit bir işi çok garip bir duruma sokmuşsunuz. Mesela sizi tanıyan biri demek ki bir kontrat hazırlayıp aynı adrese ikinci şubeyi de açabilir. Bunu yapan ajanslar var. Birinin evinde beş ayrı firma. O kadar kapsamlı üçkağıt dönüyor ki parayı kurtaramayacağını bilen avukatlar eve yükleniyor. Yasal olmasada masum ev sahibi yıllarını vermek zorunda kalabiliyor evini kurtarmak için.

Memurun onaylamasına güvenmeyin derim. Babanız kiracı oturduğu evi başkasına kiraya veremez. Kendi adına kontrat yapamaz. Mal sahibinin şikayeti durumunda dünyanın cezasını yersiniz. Mal sahibinin kötü niyetli yaklaşıp dava açması durumunda da hukukçulara çok fazla malzeme var bu ticarethane kontratında.

Ya da bu tehlikeli durumun üzerinde yıllarca hiç bir şey olmadan işinize bakarsınız. Bir şey olmaması yaptığınız işin düzgün olmasını gerektirmez.
07/06/2012 : 17:26:49
Maliyeci geldi.İçeri gelmedi.Kapıda
Ev sizin mi kiracı mısınız?
Ne satacaksın?
ev kaç m2?
Senin kullandığın oda kaç m2 ?
Oda için ayrı kira kontratı yaptın mı ?
Babanla yaptığın kontrattan ev sahibinizin haberi var mı ?
Ofis malzemen var mı?

diye sordu.Açılışı verdi.
07/06/2012 : 17:04:59
Kira kontratını böldüremezsin. Evin kontratı neyse o şekilde kalır ve firma için de kullanılır. Stopajını da o rakamdan ödersin. Böldürdüğün zaman, tapuya gidip ev ve büro için ayrı ayrı iskan almak zorunda kalırsın ki mümkün de olmayabilir. Çünkü iskan için her birime ayrı giriş mecburiyeti ortaya çıkar mesela.

Ayrıca günün birinde maliye bu adres için iki farklı kira beyanını yakaladığında ev sahibine de sanada ceza keser. Mal sahibi aynı adresten fazladan kira alıyor diye. İskansız iş yapıyor diye. Sen de stopajı düşük gösterdin vergi kaçırdın diye. Ancak eve ait tek kontratı kullandığınızda bir sorun çıkmaz. Bu yasal bir şeydir.

Bunlar çoğu kez gerçekleşmez. Ama yasanın dediğinin aksine yapılan bir şeyi bulduklarında kişileri bedevi durumuna düşürmekte üstüne yoktur devlet baba birimlerinin.

Home ofis için ev adresine mükellefiyet almak için özellikle oturma grupları almak sebin kendi arzundur ancak şart değil bunlar. Bir masa sandalyeye de ev adresi ticari firmanın adresi olabilir. Bir odayı göstermen gerek ve iş yerine benzemeli ama özel dekorasyon istenmez.

Şirket olmak zorunda da değilsin. Ayrıca yeni mükellef ev hanesinden birinin şahsi mükellefiyeti ise daha kolay, şirketse daha zor onay alırsın. Zorluktan kasıt biraz daha ince eleyip sık dokuyabilir memur. Özellikle yeni kuruluş olduğu için.

Ev sahibi bu işi sevmez hoşuna gitmez. Bir odayı büro yapıp, sahış firması olman en kolay sıkıntısız yoldur. Bundan ev sahibini resmen haberdar etmen bile gerekmez. Şahış firmasının bir sıkıntısı hep senin adına doğar. Şirket olduğunda ev adresi de bir zanlıdır. Aksilik durumunda. Çünkü şirket ayrı bir kişiliktir ve ikametkah adreside o evdir. Ciddi aksiliklerde ev sahibi şirketi kuranın o evdeki eski kiracı olduğunu ispat etmek zorunda kalabilir. Canı yanan alacaklı avukatına sıkıştır diye talimat verir avukatta eski ev sahibi yoluyla borçlusunu rahatsız etme yoluna gider. Fakat şahış firmasında ev adresi başkasının mülkü ise böyle bir şey pek olmaz. Tabi bunlar ekstrem durumlar.

Şirket olmak , veya şahsi mükellef olmak yapacağın işte tamamen senin arzuna kalmış bir şey. İki şekilde de home ofisine resmiyet kazandırabilir ve yurtdışına ister manuel mal satışı ister internetten yazılım satışı yapabilir fatura kesebilirsin. Şirket kurulumu sahsi mükellefiyetten ciddi şekilde pahalıya çıkar.

Sahış firması kapanışı bir günde olabilir iken şirketin kapatılması uzun sürer ve açılışındaki kadar para harcatır.

İş yapmakta sorunun olmayacaksa ve kuruluş masraflarından kaçınmıyorsan şirket olmanın tabiki hiç bir mahsuru yok. Hatta gerek fatura gerekse ismen daha havalı olur.

Alacağın büro malzemelerini koltuklar bilgisayar faks veya yazıcılar sahış firmasında da alış faturası olarak gösterilebilir. Zaten bunları firma adına alıp kayda geçirmen gerekli bir iş. İster şirket ister sahış firması için. İşletmenin demirbaşları onlar. Birinde şirket kaşesi birinde adın ve vergi numaran yazacak. İkisi içinde demirbaş olarak alabilirsin ve öylede yapmalısın. Mobilyalara sen fatura kesmeyeceksin mobilyacı sana kesecek...

Bir muhasebeci ile anlaşman da şart. İki firma türü içinde yasal zorunluluk.

Eminim işini gayet güzel biliyorsundur ama home ofis bir firma için çok fazla titizlenmenin anlamı yok. Pazla para harcamadan basitce bir oda düzenle ve sahşi başvuru yap. Mesela bir yıl sonra şirkete dönüş, büro takımları al. Daha pratik olur. Hareket kabiliyetin daha yüksek olur. Hem de insanlar iş yaptı büyüdü der. Bankalar maliye ve yakın çevre için daha itibarlı bir şekil olur. Ama tabi ki motivasyon ve arzular sana ait.

Başarılar.



Bir metre kare mecburiyeti hiç duymadım ev adresi gösteriminde. Gelen memurun burada iş yapılır veya yapılmaz demesine bağlı diye bilirim. Yani evin yüklüğünü yaparsan onaylanmaz bir odasını yaparsan onaylanır gibi. Ama oda büyüklüğü sanıyorum kriterlerden biri değildir.
07/06/2012 : 14:34:35
Ben şahıs firması kurdum geçen ay.internetten satış yapacağım.Evin 20 m2 babamla aramda kira kontratı yaptım.Net 70 TL kirayı babamın banka hesabına yatırıyorum.
07/06/2012 : 13:14:17
tesekkürler nevastones, vermis oldugun bilgiler icin...
ihracatcilar birligi konusunda söyle bir sorum olacak: ben birsey alip satmiyorum. yazilim mühendisiyim ve avrupa ülkelerine internet yazilimlari hazirliyor ve online-marketing danismanligi yapiyorum - yani tüm hersey internet kanali üzerinden oluyor. bunda da ihracatcilar birligi falan gerekli degildir sanirim..?
ayrica evin bir odasini ofis gösterme konusunda: kira kontratini yeniden düzenletmemde fayda olur mu ve ev sahibinin burada bir dezavantaji olur mu...
ben yakin zamanda iyi bir mali müsavir bulup kendisine de danisacagim zaten.
tesekkürler tekrardan...
07/06/2012 : 12:57:53
merhabalar,
ihracat yapan biri olarak naçizane fikir ve görüşlerim aşağıdadır.
bildiğim kadarıyla sizi yönlendireyim.
1- ilk önce kesinlikle mali müşavir belirle ve onunla görüş. mali müşavirlerin tuttukları defterler şahıs şirketleri için 150 tlden başlar. pazarlık size kalmış.
2-temmuz ayında şirketi kurman daha mantıklı eğer çok acelen yoksa, çünkü geçici vergi vermezsin.
3-alacağın ürünleri şirket kurduktan sonra alman, daha mantıklı hepsini gider gösterirsin. evi home ofis olarak kullandığında ise yaptığın harcamaların yarısını gider gösterebilirsin. elektrik, su buna dahil... ancak tüm şirketlerin hepsinde kesinlikle adres bildirmen gerekir....
4-şunu iyi düşünmek lazım. şahıs şirketinde yaptığın ciroya artmaya başlayınca kesilen vergi 35% olur.. bu da çok fazla bir oran yani KAR' ının 35% ünü vergiye vereceksin. Limited şirket olursan bu oran sürekli 20%' dir.. Ancak limited şirketin kurulması sana yaklaşık 2.500 tl' ye malolur. şahıs şirketi ise 800 tl civarındadır.
ancak limited şirketlerinin şartları yeni Türk ticaret kanununa göre zorlaştı. bunu gözardı etme. şunu belirtmekte fayda var. şahıs şirketinde kesilen vergi oranı 35% . lakin senin yaptığın şirket harcamaları gider gösterilerek bu oran 20%' de sabitlenebilir. Bunu mali müşavir halleder.
ilk işe başlayacaksan kesinlikle şahıs şirketi olarak başlamakta fayda var. sonra istersen şahıs şirketini limited' e çevirirsin.
gelelim ihracat konusuna: ihracatçılar birliğine kayıt olman gerekiyor yıllık 2 taksitte ödemen olacak. bu da aylık 30 tl gibi bir meblağ olur. Bununla birlikte, gümrükçün ve nakliyecin olması lazım. gümrükçüye vekalet vermek gerekiyor. bunun için noter masrafı sanıyorum 1.500 tl. öyle bir gümrükçü ile anlaşmalısın ki aynı gümrükçünün hem izmir, hem istanbulda ofisi olması gerekiyor. çünkü ihracat müşterilerinin bazıları izmir gümrük, bazıları istanbul, bazıları da senin ofisin bulunduğu şehirden gümrükleme ister. ya da sen bu şekilde gümrükleme yaparsın.

şimdiden hayırlı olsun..
07/06/2012 : 11:53:52
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - dortler21
şahıs şirketimi yada basit usul üzeri normal şahıs işyerimi?


farki ne ki? sahir sirketi diye biliyorum... vergi levhasi vs. alacagim, fatura kesecegim, kurumsal banka hesabi, gerekirse kredi karti pos sistemi vs...

mali müsavir / muhasebeci ile anlasacagim tabii ama buradan bir önbilgi almak istiyorum evvela... anlasacagim mali müsavir / muhasebeci konulara hakim mi, ben yönlendirmeden tüm islemleri yapar mi yoksa benim mi yönlendirmem ve konulari acmam gerekecek, fikir sahibi olmus olurum en azindan.
07/06/2012 : 11:20:37
şahıs şirketimi yada basit usul üzeri normal şahıs işyerimi?
07/06/2012 : 10:55:23
iyi gunler yanliz dikkat etmeniz gereken onemsemeniz gereken bazi hususlar var. ornegin elektirik su ve dogalgaz telefon faturalarinizda acacaginiz firma ustune olmasi maliyenin talebi. Birde mali acidan normalde faturali ve kendi sirketinizin ustune olmayan elektirik elektronik kacak yazilimli bilgisayar demir bas malzemeler home ofisinizde olmamali. IYI GUNLER.
07/06/2012 : 09:58:15
Sorularından anladığın kadarıyla kuruluştan önce mutlaka bir malimüşavir ile anlaş. tek eksiğin o gibi gözüküyor. nasıl olsa kuruluşta lazım.