Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

18/10/2007 : 22:03:27
Yaşanan ağır ekonomik kriz karşısında çok zor günler geçiren bakkal esnafına, eşleri tezgahın başına geçerek omuz veriyor.

1994 yılından itibaren yabancı sermayenin Türkiye'de gıda sektörüne girmesi ve marketçiliğin hızla gelişmesiyle, pazar payı daralan ve son iki yıldır yaşanan ekonomik krizle çöküşün eşiğine gelen bakkal esnafı, kurtuluşu eşlerinde arıyor. Krizi el birliğiyle aşabilmek için dükkanda tezgahın başına geçen "bakkal teyzeler", İzmir Bakkalar Odası Yönetimi'nin aldığı kararla oda bünyesinde kadın kolu oluşturuyor.

Türkiye Bakkallar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İzmir Bakkallar Odası Başkanı Mustafa Tokmakoğlu, İzmir'de 9 bin, Türkiye genelinde ise 670 bin bakkalın büyük çoğunluğunun marketlere ve son iki yıldır süren ekonomik krize karşı durabilmek için aile işletmesi biçiminde örgütlenmeye yöneldiklerini söyledi. Bağ-Kur primlerinin yüksek oluşu nedeniyle ödeme güçlüğü çeken birçok bakkalın, ister istemez eşini iş yaşamına soktuğunu belirten Tokmakoğlu, KAZETE'ye yaptığı açıklamada, "Artık bakkal dükkanlarında çırak çalıştırmak bile hayal oldu. Üyelerimiz raflarına koyabilecek mal bulmak için dükkandan ayrıldığında müşteriyle eşleri muhatap oluyor. Bakkal amcaların yerini bakkal teyzeler almaya başladı" dedi.
Sadece İzmir'de son bir yılda1400 bakkalın kepenk indirdiğini ve bakkal esnafı olarak devletten hiçbir beklentilerinin kalmadığını vurgulayan Oda Başkanı, "1994'den itibaren yabancı sermayeyi gıda sektörüne açarak bizlere en büyük kötülüğü yapan, yaşananan ekonomik krizde de tüm çağrılarımıza rağmen taleplerimize kulaklarını tıkayan iktidarlar, bir gün gelir bunun faturasını çok ağır öderler" diye konuştu.

Bakkal esnafının devletten göremedikleri desteği eşlerinden gördüğünü, kolundaki bileziği, altını satıp dükkana sermaye olarak koymasının yanında, tezgahın arkasında durarak "bizde varız" demesini bildiklerini anlatan Mustafa Tokmakoğlu, şunları söyledi:
"En zor günlerimizde yanımızda olan, sorunlarımızı birlikte paylaşıp birlikte çözüm arayan eşlerimizde artık evlerinde değil, sabahtan akşama kadar dükkanda tezgahın başındalar. İzmir Bakkallar Odası olarak Türkiye'de ilk kez bakkal eşlerinin Oda bünyesinde örgütlenerek kadın kolu oluşturmaları yönünde çalışma başlattık. Önümüzdeki kısa sürede Bakkal teyzeler kendi aralarında toplanarak İzmir Bakkallar Odamızın Kadın Kolu'nu oluşturacaklar. Kadın kolumuz, önerileri ve geliştirecekleri projelerle, elbirliğiyle sorunlarımızı aşmada katkıda bulunacaklar."
Tokmakoğlu, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve gelişmesinde kadınlarla erkeklerin eşit ve yan yana yürümeleri gerektiğini savunarak, Odaları'ndaki bu oluşumun diğer esnaf ve sanatkar odalarına da örnek oluşturacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Kazete

Son 4 yorum (en yenisi önce)

19/10/2007 : 21:40:23
nedense yazıalrını okudugumda çok da müükemmel aklı fikri yerinde olan biri siniz ama
ben kendi ticaret alanımda olan yazıları özeliklede bakkal belirterek bakkala yazdımı anlaşılsın diye belirterek yapıyorum altında da kaynak belirtiyorum sen nedense bundan gocunuyosun hiç anlayamadım sen bakkal diyilsin kafe işletiyosun demekki sana göre bişi yok okuma geç her şeye yorum yapma her yazıyı okuma mecburiyeti yok ya
19/10/2007 : 18:10:46
pc ked kardeşim bu ne bakkkal tabelası düşmanlıgı ya sanki biyerini cimciklemişim gibi yaptın ya sen şimdi bakkalardan da bu hışımlahiç alışveriş yapmazsın bunca yazıyı göründün diye ama kurtulman da çok zor bundan her köşe de bitane önüne çıkacak ama ya sev ya sev genede sen bakkkalları onlar bzim kültürümüz ilk alış veriş yaptıgımız yerler hayatımızda
19/10/2007 : 12:32:40
olay nedir anlamadım, bence güzel yazmış, bu siteyi okuyan küçük esnafa yardımcı olacak bilgiler bunlar
19/10/2007 : 12:29:27
Sayın pcked, ne oluyor böyle nedir bu tepki?
Ben bakkal muhabbetini çok beğenerek ve de eğlenerek okuyorum.
Laz bakkal bizim de içinde olduğumuz ama dile getirmediğimiz konulara nede güzel el atmış.
Geçen gün bizim bakkal teyzenin yaşadığım bir mutluluğa tepki olarak ağlamasını görseydiniz böyle düşünmezdin.
Sayın tiryaki102 nin yazdıklarını ilgiyle okuyorum eline sağlık.
Beğenmeyen okumaz geçer dersem çok mu kabalık etmiş olurum.