Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

28/12/2010 : 05:04:53
Merhaba, bu sitede yeni fikirleri olan girişimciler arayan yatırımcılar yani başka bir değişle Angel Investor var mı bunu öğrenmek istiyorum. Varsa kendisinden, yoksa bilenlerden sorularımı cevaplamasını istiyorum Angel investor nasıl bulunur, bu yatırımcıların beklentileri nelerdir, böyle bir yatırımcı verdiği yatırım karşılığında kurulacak işletmeye hangi oranlarda ortak olur, vs. gibi sorularım var.

Saygılar...

Son 1 yorum (en yenisi önce)

28/12/2010 : 14:29:22
Güzel konu başlığı, teşekkürler.
Angel investtor lar özellikle amerika, bazı batı avrupa ülkeleri ve canada gibi ülkelerde sık karşılaşılan, hatta kendi grupları, organizasyonları olan yatırımcılardır.
Ama maalesefki ülkemizde parası olan kişiler yukarıdaki ülkelere nisbetle daha rahat gelirler elde edebildikleri için yeni arayışlar, dolayısıyla yeni ve biraz daha riskli yatırımlara yaklaşmamaktadır. Dragon's Den yarışmasının diğer ülke ayaklarından birisini izleyip de, birde Türkiye ayağını izleme fırsatı bulanlar tam olarak ne demek istediğimi daha rahat değerlendirebileceklerdir.

Angel investor, türkçesiyle melek yatırımcı aslında güzel fikir ve projeleri olan kişilere, bu fikirleri gerçekleştirmek için yatırım yapan kişilerdir. Daha güzel ifadeyle risk sermayesi diyebileceğimiz bu yapıda farklı uygulamalar görülse de genel olarak ortaklık tipi öne çıkmaktadır. Burada iş fikrinin yada projenin değeri, girişimcinin katkısı, yatırımcının katkısı ve iş planı hazırlandıktan sonra, bir nakit akışı projeksiyonu yapılmakta. Bu projeksiyona göre karlılık tahmini, karın dağıtımı ve kurulacak girişimin geleceği değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeye göre yatırımcı bir para koyarken, genellikle girişimci fikrini ve emeğini koymaktadır.

Bu şekilde başlayan ortaklıklar biz sözleşme ile hukuki zemine oturtulmaktadır. Genellikle melek yatırımcılar, belli bir sürenin sonunda şirketten ayrılmak üzere yatırım yaparlar. Zira yeni fikirler bir müddet hızla kar edip büyürken, zaman içerisinde durağanlaşmaya yada ivmesini kaybetmeye başlar. Bu tip yatırımcılar ise bu ivme yüksek iken paralarını sörf yaptırıp, daha sonra çıkarak başka yatırımlara yönelmeyi seçerler.

Genel olarak melek yatırımcılar paralarını iyi değerlendirmeyi seven ama aynı zamanda bu işi bir sosyal sorumluluk olarak görüp, girişimci gençlerin desteklenmesini sağlamak gayesinde olan kişilerdir.

Ülkemizde ise risk sermayesi fikri için bir taban oluşmadığından, yapılan sözleşmelere güven olmadığından, girişimcilere sanki kapkaçcı imiş gibi bakılmasından, daha da önemlisi başka kaynaklardan daha iyi kazanılıyor olmasından dolayı melek yatırımcılık kültürü bulunmamakta maalesef.

Ama şuda bir güzellik ki özellikle sanayi bakanlığı teknogirişim sermayesi desteği, kosgeb yeni girişimci desteği alarak iş kurmuş kişiler, kendi yaşadıkları sıkıntılardan dolayı, ileride birikimlerini bu tarz da değerlendireceklerinin sinyallerini vermekteler. Yani bir kaç yıl içerisinde YENİ NESİL MELEK YATIRIMCIlar jenerasyonunun oluşması muhtemel.