Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

24/04/2010 : 09:33:38
Umarım yazımı okuyacak vaktiniz vardır.
Öncelikle selamlar herkese.Bu ilk yazım.Bu kadar seviyeli ve donanımlı insanlarla karşılaşınca ufak bi şok yaşadım açıkçası.Tahmin ettiğimden,beklentimden çok daha iyi bi forum burası.

Benimde bi sorunum var.Kitabevi açmak istiyorum.Henüz öğrenciyim,üçüncü sınıftayım ve baba parası almanın her öğrencide yarattığı sıkıntı beni yeterince bunalttı.

Allaha şükür içler acısı bi durumumuz yok,ortalamanın biraz üstü diyelim,geçinip gidiyoruz işte fakat kendi paramı kazanmak,üstelik tek tutku duyduğum işi yaparak bu parayı kazanmak benim için harika olacak diye düşünüyorum.

Detaylara geçiyorum.İstanbul'dayım ve iki ilçe belirledim bu iş için:
1)Kadıköy
2)Bakırköy

Buraya Taksim'i de yazmak isterdi gönül fakat kiraları tahmin edebilirsiniz az çok.Ayrıca Taksim'de pasajların büyük bir bölümü belli bir saatten sonra kapanıyor ve sahafların olduğu aslıhan pasajı gibi mekanlarda boşalan dükkana hemen tanıdıklar yerleşiyor.

Bakırköy'ü alternatif olarak tutuyorum,hani Kadıköy olmazsa diye.Yoksa Kadıköy'de bulunan sahaflar İstiklal'dekilerden fazla.Keza kitap sayısı da öyle.

Bu işin finansal dengeleri haricinde bu işle alakalı ne varsa bilgisine sahibim.Kitabı tanırım,eski kitabı tanırım,güzel değer biçerim,sohbetim güzeldir,benim lise-üniversite hayatım bu ortamlarda geçti,o konuda problemim yok.

Finansal kısmını neden foruma yazacağına sahaf arkadaşlarına sormuyorsun diyebilirsiniz.Şöyle söyleyeyim:Hiç bi sahaf standart bi şekilde bilgi vermiyor ve inanılmaz çelişkioluyor iki ayrı sahafın anlattıkları arasında.
Bunun nedenini biliyorum ama uzatmak istemiyorum konuyu şimdilik.

Kadıköy'de istediğim şekildeki ve yerdeki dükkanların kiraları 300-700 arasında değişiyor.

Bunları öğrenmek kolay kısmıydı benim için.
Ama bunun kasası var,izni var,muhasebecisi var.Bu sefer yılmam deyip gittim bedavaya kasa buldum bi şekilde.
Bu sorunu aştım.
İzin zaten sıradan bi süreç,bu bi engel değil.
Geldik muhasebeci tutmaya... Duyduğuma göre sağlam para alıyorlarmış,benim tek sorunum bu.

Sermaye var mı derseniz? Bu işin sermayesi kitaptır malumunuz.İki sahaf dolduracak kadar fazla kitabım var.Belki yakın bi arkadaşım ortak olabilir,daha karar vermedim,o da olursa,sermaye daha da artacak.

1)Yani uzun lafın kısası,muhasebe-kira-yakıt ve elektrik haricinde buradan henüz kestiremediğim ve ''zorunlu ödemem gereken'' bi şey var mıdır?

Bunun cevabını bilmek benim için çok önemli!

2)Daha merkezi dükkanların kiraları yüksek ve metrekareleri düşük.Kadıköy yerine modada daha az işlek ama hem büyük hem de kirası daha düşük bi dükkan daha mı mantıklı olur sizce?

3)Ortak tutmasam ve 6 ay boyunca dükkana bir Allah'ın kulu dahi uğramasa bile sürdürebilirim.Ondan ilerisi tehlikeli.Bu işe ortaklı mı girsem yoksa risk mi alsam?

4)Kitaplar hazır,bu yazdığım ödemeler için param da hazır.Şimdi değil de ne zaman gireceğim bu işe? Kadıköy'ün daha kıyısında Alkım gibi Avrupa'nın en büyük kitabevi varken bile o kadar sahaf orada iş yapıyor.Bu sektöre iş yapmaz diyenler bu ülkenin kemikleşmiş sadık okur kitlesinden habersiz.
Yine de çok mu riskli bu iş? Bunu da bi sorayım dedim.

Buraya kadar okuyan herkese teşekkürler.Net olmaya ve kısa kesmeye özen gösterdim.Aklınıza gelen her detayı benle paylaşırsanız harika olur.


Son 14 yorum (en yenisi önce)

14/11/2010 : 18:41:07
öncelikle yaptığım işten çok sıkıldığım ve beni tanımlayan bir iş olmadığı için yeni iş arama gayretiyle iş ilanlarına bakarken kitabevi açmak fikri geldi aklıma ve yazıverdim google'a gayri ihtiyari ve karşıma bu forum ve bu forumda yazılanlar çıktı.Nisandan beri merak ediyorum konu başlığını açan ve kitabevi açmayı düşünen arkadaşın hayalini gerçekleştirip gerçekleştiremediğini.Eğer takip ediyorsan burayı bir ricadır gönlündekini istemeyle başlayan niyetinin kısmetine dönüşüp dönüşemediğini öğrenmek.
27/06/2010 : 22:10:09
merhaba arkadaşım

ben kırtasiye sektöründe çalışmaktayım az buçuk birikmiş sermayemde var istersen birlikte yayın evleri ile konuşu hem kitap hem kırtasiye nt tarzı yani bir yer açabiliriz toptan kırtasiyecileri biliyorum yayın evleri ile de birlikte konuşabiliriz
27/06/2010 : 21:41:29
merhaba sevgili arkadaşım.anlattıkların ve hedeflediklerin çok güzel şeyler.benim de aklımda çocukluğumdan beri bu düşünce var ama ben onu ütopik bir hayal gibi görüyordum.ama artık kararlarım değişti ve neden ben de yapamayayım dedim.senin kadar istekli fakat senin kadar cesaretli değilim.yine de araştırma aşamasındayım.benim buna cesaret etmemdeki en büyük etken uzun zamandır şiir yazıyor olmam ve bir yayınevinin teklifi üzerine şu sıralar çıkması planlanan bir antoloji kitabında şiirlerimin yayınlanacak olması.ilerleyen zamanlarda kendi kitabım üzerine düşüncelerim de var fakat
malum özel sektör,bizi diğer hedeflerimize ulaşmaktan alıkoyuyor yada bi şekilde geciktiriyor.bu hem hayal ettiğim,sevdiğim bir iş olacak,hemde şiirlerimi yazacak zaman bulup kitaplarımı okumaktan da zaman azlığı nedeniyle çok da uzak kalmayacağım.seninle irtibatta olmak isterim.araştırmaların nasıl sonuçlandı,neler yaptın
senin gibi uğraşta olan biri için belki yardımcı olmak istersin.
umarım mail adresime dönüş yaparsın.
sana başarılar senin adına sevinçliyim ve şimdiden kutluyorum seni
09/05/2010 : 22:54:00
Seni taktirle karşılıyorum ve bu azminden dolayı tebrik ediyorum. Bu işi bende yapmak istiyorum ve bunu kadıköy yada moda gibi bir semtte bir ortakla yapmayı çok isterim. Ciddi bir sermayem yok ama bir macera yada sadece kar anlayışıyla değil özlemini çektiğim bir işi yapmanın heyecanıyla yapmak istiyorum. Eğer ciddi bir ortak istiyorsa ben talibim. İletişim bilgilerini verirsen tanışmak isterim.
27/04/2010 : 10:08:25
Bence önce internet üzerinden girişim yapmalısın.Dükkan maliyetleri seni yorar ve Kadıköyde çok fazla rakibin var.Eğer dükkan açmayı kesinlikle düşünüyorsan diğerlerinden bir farkın olmalı.Cafe Kitap biyer açabilirsin,hoş müzik dinlerken biryandan bitki çaylarını yudumlarlarken kitap gazete dergi okuyabilirler sonrada kitaplarını alıp çıkarlar.Bana göre fark yaratırsan başarılı olursun.
26/04/2010 : 16:57:55
iletişim bilgilerini verirsen sana cok yardımcı olurum
25/04/2010 : 23:19:31
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Hürrem
Sevgili genç.
Önce düşüncenden dolayı seni kutlarım ben yüksek lisans yapan senin gibi bir gencin babasıyım.Çok klişe olsa bile kısmeti getiren niyettir.İstanbul'u çok iyi bilmem tek önerim bir özdeyişten geçiyor sakın Müslüman mahallesinde salyangoz satma.Sanırım bu işi çok sevdiğin için düşünüyorsun ancak eskimiş bir kitap ve kırtasiyeci olan benden sana bir soru,
Kitapevini açmak ve sadece bu işle iştigal etmekmidir düşüncen yoksa işini geliştirip kendini ve işini aşmak suretiyle ileriye dönük düşüncelerin varmı kısaca sadece al ve sat işi ise yapacağın iş acaba bir hobi ve ego tatminimidir diye kendine sor bunun ötesinde mesleklerin en asil olanlarından biri dememin hiç bir sakıncası yok.
Sana başarılar diliyor gözlerinden öpüyorum eğer mekanını açarsan umarım banada bir not düşersin belki bir çayını içerim nasip olursa .


Tavsiye ve dileklerinizin için teşekkür ederim.Aslında ne demek istediğinizi anladım diyebilirim.Bir kere bu işe karşı çok detaycı ve ince düşünceliyim,bu iş benim genetiğimde var ve bir şekilde projeye geçecekti.Hatta bana geç bile geliyor şu an.
Bu işe ''hobi ve ego'' tatmini amacıyla girenlerin sayısının az olmadığının farkındayım.Çünkü bu işten alınan kısa süreli romantik hazlar insanlara cazip geliyor,kısa süreli bi etiketi tutkuya dönüştüremiyorlar,dükkanlarına adam gibi bakmıyorlar ve sohbet ettiğinizde ''evet o da benim kadar değer veriyor bazı şeylere'' hissi duymuyorsunuz.Fakat çok genç yaşlardan beri o iklimi teneffüs etmiş biri olduğumu belirtmem lazım.
Mesleğimi sadece al ve sat olarak yapmayı asla istemem.Umarım orta yaşlarıma doğru bi yayınevi açmış olurum ve en azından ilk yıllarımda bi cafe bölümü ve/veya okuma bölümü gibi ekstra uygulamalara girebilirim diye düşünüyorum.
Tabi kitabevi açmak başka sahaf olmak başka bir şey malum.Tam bir sahaf olabilmek için taviz vermeden ve bedel ödeyerek ve de çok az kazanmayı göze alarak bu işe girilebilir.Fakat bu zamanda bu ülkede böyle bi hareket tam anlamıyla salyangoz satmak olur müslüman mahallesinde.Bu sebepten dolaı dengeyi iyi ayarlamam gerekiyor.
Bardağın her zaman boş tarafını gören biri olmama rağmen bu işe ve yapacaklarıma çok olumlu bakıyorum,inanıyorum! Size de haber vereceğim mekanımı açtığım vakit,tekrar teşekkürler.
25/04/2010 : 23:01:46
Sevgili genç.
Önce düşüncenden dolayı seni kutlarım ben yüksek lisans yapan senin gibi bir gencin babasıyım.Çok klişe olsa bile kısmeti getiren niyettir.İstanbul'u çok iyi bilmem tek önerim bir özdeyişten geçiyor sakın Müslüman mahallesinde salyangoz satma.Sanırım bu işi çok sevdiğin için düşünüyorsun ancak eskimiş bir kitap ve kırtasiyeci olan benden sana bir soru,
Kitapevini açmak ve sadece bu işle iştigal etmekmidir düşüncen yoksa işini geliştirip kendini ve işini aşmak suretiyle ileriye dönük düşüncelerin varmı kısaca sadece al ve sat işi ise yapacağın iş acaba bir hobi ve ego tatminimidir diye kendine sor bunun ötesinde mesleklerin en asil olanlarından biri dememin hiç bir sakıncası yok.
Sana başarılar diliyor gözlerinden öpüyorum eğer mekanını açarsan umarım banada bir not düşersin belki bir çayını içerim nasip olursa .
25/04/2010 : 15:05:42
Arkadaşım bende kitabevi açmak istiyorum ama ülkemizde ki kitap okuma alşışkanlığı beni olumsuz düşüncelere itiyor.Eğer kitap evi açmakta ısrarlıysan bence sadece kitap satmakla kalmamalı dükkanın başka işler de yapmalı
24/04/2010 : 20:29:45
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - karacaayt
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - huyhuyhuy
Bizim dükkanı biraz incelersen, eminim sana bir fikir verebilir.


http://dukkanlar.gittigidiyor.com/KITAP_ve_KAHVE/

tekrar kolay gelsin , dilerim .


Arkadaş bu kitapları nereden temin ediyorsun yani tedarikcin kim?


Bu kitapların bir çoğu zaten elimizde olan kitaplar . Zaman, zaman alıp okuduğumuz kitaplar. Ayrıca , mevcut yayın evlerini takip etmek lazım . Ve bu konuyu sevmek lazım iyi bir okur olmak lazım .
24/04/2010 : 19:41:54
Çok güzel bir fikir bence.Bu iş için olmazsa olmazlar sende var.Sohbet,iyi okur olma,eski kitaptan anlama.

Ekstra masrafların elbet olacaktır.Özellikle dekorasyon için her dükkan sana hazır verilmez.Değişiklikler yapman gerekebilir.

Kira konusu en önemli masraf kalemi bu iş için.

Paraya kıyıp iyi yerde açarsan güzel iş olur.

Daha arada olursa sabretmen gerekir.Kitap bilgin iyiyse ve sohbetin güzelse zamanla daimi müşterilerin olur.Benim kitap konusunda tavsiyemde bu tip bir yer.

Ama sadece kitap düşünme bence.Eski plaklar ve çay,kahve de ver bence.

Eski plaklar tekrar moda oldu ve insanlar bu plaklardaki ses kalitesini tekrar keşfetti.

Çay ve kahve iyi kar marjı bırakır ayrıca koyacağın iki masayla çok hoş bir ambians olur.

Bi önerimde günlük gazete çevre insanının sık uğramasını sağlarsın ve akılları kitap deyince ilk sen gelirsin.
24/04/2010 : 15:11:55
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - huyhuyhuy
Bizim dükkanı biraz incelersen, eminim sana bir fikir verebilir.


http://dukkanlar.gittigidiyor.com/KITAP_ve_KAHVE/

tekrar kolay gelsin , dilerim .


Arkadaş bu kitapları nereden temin ediyorsun yani tedarikcin kim?
24/04/2010 : 14:25:02
Benim tavsiyem , internet üzerinden kitap satışı konusuna eğilmen . Eski kitablarını satışa koyarsın . Bir kaç kitabevinin kitap listelerini alıp iskontalarını öğrenirsin . Ve ne kadar çok kitap satışa koyar listelersen o kadar çok kitap satabilirsin . Dükkan açma konusunu , bence şimdilik ertele , Büyük alış veriş merkezlerinde, ortalık yerlerde , yer kiralayabilirsen en doğru dükkanı açmış olursun .

Kolay gelsin .