16/02/2010 : 19:56:06
Evet açabilirsiniz, fakat yasal vasisi olarak işlerini siz yürütürsünüz, ssk primlerinizide ödemeniz gerekir, oğlunuzun fiil ehliyeti olmadığı için, onun adına yaptığınız işlerden hiç bir sorumluluğu yoktur. yasal vasisi olarak tüm cezai tüm sorumluluk size aittir. herhangi bir haciz durumunda haciz oğlunuza değil, onun adına hareket eden size gelecektir. tabi oğlunuzun borçlarından dolayı, Sizin borçlarınıza gelince oğlunuzun adına bir banka hesabı açmış olsanız bile, devlete olan borçlarınızda idarenin işin gerçek sahibinin siz olduğunu anlaması ve muvazayı dava etmesi çok uzun zaman almayacaktır, hatta bu arada bütün banka hesaplarına el koyup alacaklarını tahsil yoluna gidecektir. sonuçta hukukta hayli hayli kuralını çalıştırırsak 3. kişilerde aynı yolu izleyecektir. açacakları bir dava ile işyerinizin oğlunuza ait olamayacağını (Yaşı İtibariyle) bunun bir mal kaçırma olduğunu iddia edecekler ve davayı kazanacaklardır. dolayısıyla vergi borcunuz, ssk borcunuz, yani kısaca amme alacaklarına giren borçlarınızdan dolayı böyle bir trick yapmanızı önermem. eğer yüklü miktarda borcunuz varsa devletin farklı yaklaşımları var.
Örnek Olarak Türk ticaret kanununda ve icra iflas kanununda iflas erteleme müessesesi vardır. Borçlarınızı ödeyebileceğinize dair bir proje yaparsanız, 1 yıldan 5 yıla kadar, kamu alacakları ve 3. şahıs alacakları dondurulur. Tabi bunun şartları var. Tamamiyle hakimi ikna etmeniz gerekir.
Yani sizin sorduğunuz şey teorik olarak yapılabilir, ama sizin önceden var olan borçlarınızın takibini çocuğunuz adına bir işletme açmanız durdurmaz.