20/09/2012 : 12:50:17
taylanda çok defa gittim. lokanta bar vs işleri yapılmaz orada.
Bangkokta benim gidip yemek yediğim 2 restaurant vardı.
1- Şaman restaurant ( yemekleri fena değil ama çok pahalı . ne zaman gitsem boş. sadece ben ve arkadaşım vardı.. ara sokakta bir yerde ve merkezden biraz uzak )
2- İstanbul restaurant ( soi4 skhumvit caddesinde ) Bangkok un en işlek caddesinde. taksim istiklal caddesi gibi düşünün. 1 kez yemek yedim. yemez olaydım. iğrenç ötesi. yemeklerde tayland yağı kullanıyor. iğrenç kokuyor. tabağı olduğu gibi bıraktım. 1 çay içeyim dedim. rezalet. gece kustum çok afedersiniz. Gaziantepli bir kaç kişi işletiyor. biraz sohbet ettim onlarla. restaurant çok güzel, tasarım, yeri vs ama yemekler berbat ötesi.
bar olayına gelince, orada bar açmak gerçekten çok zor. zaten adım başı bar. 3 metrekare yer bulan 2 kasa bira atıyor. al sana bar.
Tayland ta arap çok fazla ve çok para harcıyorlar. çok şey gözlemledim orada.
Mesela bu türk restaurantının biraz ilerisinde ( 30-40 metre ) Irak restaurantı var. her gün orada yiyordum. aynı bizim damak tadımız. kebap , salata, ayran, cacık vs çok lezzetli ve fiyatları uygun. ne zaman gitsem yer yok. ve çok lüks bir yer.
Arkadaşlar tayland ta 1 kilo kiraz 1.000 baht ( 55 tl )
4 adet domates ( ebet yanlış duymadınız. 4 adet pakette domates ) 350 baht ( 20 tl )
1 adet elma ( 120 baht ) 7.5 tl
meyve sebze dudak uçuklatan cinsten pahalı. çünkü o kıtada yetişmiyor. hepsi ithal.
Yapacaksanız meyve sebze ithalatı yapın.
hatta iş ortaklığı bile yapabilirim eğer anlaşırsak.
Tekstil çok pahalı orada. bizim eminönü oraya 10 basar kalite ve fiyat açısından.
eminönünde 5 liraya almayanı döverler cinsinden tshirtler, orada pazarda 20 tl. dandik ve kopya ürünler.
Terlik : inanılmaz satıyor.. inanın gözlerimle görüyordum, çuval çuval alıyor araplar. Aman allahım o nasıl sirkülasyondur.
Terlikçi bir abimiz var. mağazası vardı. kapattı ayakkabı bayisi oldu ünlü bir markanın. onu aradım anlattım. tayland ta terlik işi yapılırmı diye.
terlikte kar oranı %5 tir. bişey bırakmaz. o zahmete değmez. ayakkabı işi daha karlı. zaten o yüzden sketör değiştirdim vs vs dedi kestirip attı.
birde dondurma olayı var. Dondurma bulmak neredeyse imkansız. sadece süpermarketlerde magnum vs tarzı var. sokakta caddede görmedim hiç.
dondurmacı dükkanıda açılabilir.
Taylanda gelen Turistlerin %89 u arap.
buna göre ticaretinizi şekillendirin. araplara hitap eden işi bulduysanız para kazanırsınız.
birde illa taytland diye tutturmayın iş yapmak için. tamam belki havası, suyu, eğlencesi, ortamı sizi çekiyor olabilir ama iş yapmak ayrı birşey.
konu araplara satmak ise, cevahir avm de bir dükkan açıpta bunu yapabilirsiniz. örnek verdim.
sonuçta dünyanın öteki yanı. 10 saat uçakla yok. Allah korusun bir şey olsa, dönene kadar 2 gün geçer. zor yani oralarda tutunmak.
sorunuz varsa elimden geldiğince bilgim dahilinde cevaplarım