Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

12/08/2008 : 00:56:17
Bankalar artık eskisi gibi para kazanamıyor. En güzel kazanç kapısı halkın ihtiyaçlarını sömürmek. Herkesin birşeylere ihtiyacı var. Gelirler yüksek değil. Hayat standartı düşük. Ama tüketici piyasası çok canlı. Birbirinden güzel ürünler pazarda. En güzelinden yaşam şekilleri reklamlarda. Vitrinde herşey var. Herkese sunulmuş. O sert yatakta yatma daha yumuşağı var hemde 50 taksit ayda sadece 5 lira. Şimdi al 5 kuruş verme 4 ay sonra ödemeye başla sonu hiç gelmesin mühim değil nasılsa garantili bir bordrolusun. Aslında bir esnaf taktiğidir, para daraldıysa müşterini sıkmazsın, borcuna verirsin malı , para girmese de cebine alacağın vardır artık ileriyi garanti altına almak denir buna. Ama bir kuralı vardır müşterini gözetmeden verirsen dostluğuda gider. Sen onu gözetmeli boyundan büyük borca sokmamalısın ki o da sana olan güvenini kaybetmesin. Bankaların yaptığı müşterisini borç sahibi kendisini de alacak sahibi yapmak. Sistem dükkancılık olmadığından, karşılıklı bir tanışıklık bulunmadığından, müşteri küserse küssün önemi yok. Öyleyse boyundan büyük borca sokmanında aykrı bir yanı bulunmuyor banka açısından.
Şimdi daha da ileri gittiler artık alacaklarını satıyor bankalar ! Ortada para yok ama garantili alacaklar var , teminat altına alınmış alacaklar. İşyerinin kapanması , ocakların sönmesi , yuvaların dağılması önemli değil bir şekilde kazançlı çıkılsında nasıl olursa olsun. Uzun vadede hepimizin aynı çukurda başbaşa kalacağımız gerçeği en son düşünülecek. Şimdi sırası değil .
Aslında bir kazanç var. Ortada dönen bir para var. Ama tamamı borç ödemeye gidiyor. Bankalar herkesin önündeki 10 yılı önceden satın alabilmelerini sağladı ya herkes oraya ödeme yapıyor. Bu günlerini yaşayamıyorlar. Parayı harcayanın suçu kabahati yokmu peki. Var var da onun zaaflarından yararlanıp borç sahibi yapanın daha çok kabahati var bana kalırsa. Böyle de kredi kartı satılmaz ki. Böylede kredi verilmez ki . Bir teminatınız olmaya görsün. Bütün bankalar peşinizde , neler neler vaad ediyorlar. Bir imza at önüne dünyayı seriyorlar. Bu cazibeye direnmek, peygamber sabrı göstermek zorundamı herkes ? Adı üstünde ''peygamber sabrı'' . Herkeste ne arasın?
Çoluk çocuk ister, baba ne yapsın, bir almaz iki almaz en sonunda kapılır gider. 200m2 de oturmak varken neden 100m2 nin sıkıntısı çekilsin ki ömür geçiyor borcuna da olsa bir de biz görelim der en sonunda. 5 yıldızlıda bir tatil aslında bir araba parasını ***ürmeli 4 kişlik bir ailede 15 gün tatile. Ama öyle bir tanıtım varki , elini bir tutsak bize yeter kampanyaları. Kol çantada keklik artık. Sadece 30 YTL . Başka bilgi yok. Fare kapanı gibi. Bir ilgi duyun o tatil sizin 3 yılınızı nasıl ipotek altına alacak bir bakın. Bu adil mi şimdi. Bu reklamı bu tüketimi körükleyen saf ve temiz ama harcayan ayağını yorganına göre uzatmadı diye kabahatli. Yorganın boyunu sana yanlış anlatan seni yanıltan kim ? Gene de yanılmasaydı .

Var bir terslik. Hep beraber, hatta bankalarla beraber öğreneceğiz yakında, banker krizi gibi.
Genede borcu olan umutlanmasın belki avantaj yakalar ama borçtan kurtuluş yok. Heleki artık yabancılara satılmış bir borçsa . . .

Son 6 yorum (en yenisi önce)

20/08/2008 : 13:45:50
"Bankalar, İnsanların geleceğini satın alıyor!" bence en vurucu cümle buydu.

Teşekkürler paylaşımınız için sevgili akınselcuk

19/08/2008 : 14:55:02
Teşekürler akın Selcuk türkiyenin gerçekleri bunlar
18/08/2008 : 22:09:23
Teşekkürler. . .
18/08/2008 : 16:15:00
Sayın akınselçuk paylaşımın için teşekkürler çok güzel bir yazı yazmışsın
13/08/2008 : 16:42:08
Hani uzun süre dediler ya geçmişi düşünme geleceği düşünme anını yaşa diye kocaman bir yalan oldu o laf, bence bu günümüz olayları ruhumuzu şeytana satmak gibi birşey.
12/08/2008 : 08:46:09
borç yiğidin kamçısıdır,deyipte borcun altına girmek gibi lükslerimizde var ya....