Garajda Mutfak Yaptı, Yılın İşadamı Seçildi - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Garajda Mutfak Yaptı, Yılın İşadamı Seçildi


eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
20/05/2008 :  14:16:38 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Ford işçisi Türk garajda mutfak yaptı Avustralya'da yılın işadamı seçildi!

Çankırılı Karamemiş, cebinde 150 dolarla gittiği Avustralya'da evinin garajında yapmaya başladığı mutfaklarla büyük bir başarıya imza attı..

Hikaye ilginç. İnsanı nasıl olur da olur diye şaşırtıyor. Ama gerçek. Avustralya'nın şu anda en başarılı yabancı işadamı ödülünü elinde bulunduran Mehmet Ali Karamemiş, dünyadaki Türk girişimcileri çatısı altında toplayan Kurultay'ın İstanbul'daki son toplantısında ilginç bir konuşma yaptı. Sıfırdan başarılı bir girişimci olup çıkan Karamemiş'in hikayesi öyle ilginç ki, onu yakalamışken mikrofon tutmamak olmazdı. Düşünsenize Endüstri Meslek Lisesi Ağaç İşleri mezunu yani aslında marangoz olan, Çankırı doğumlu genç bir adam 28'lerinde Ankara'da taksi şoförlüğü yaparken bir gün gerçekten tepesi atıyor. Çünkü aynı gün üç tane trafik cezası yiyor. Üstelik hakkını bile arayamıyor! Cezalardan biri, arka koltukta okul çantası bırakan bir aileye koşturarak çanta yetiştirince, diğeri taksi grevi nedeniyle polisin topladığı ruhsatlara bir de ceza iliştirmesiyle geliyor. Yıllarca kendisini Avustralya'ya çağıran kız kardeşi o gece telefon açınca, 'Tamam' diyor: 'Bugün kazandığım bütün para trafik cezalarına gitti. Başvuru yap, geleceğim.' Hikayenin bundan sonrası aslında çorap söküğü gibi, Avustralya 15 gün içinde Karamemiş'i, karısını ve üç çocuğunu göçmen olarak kabul ediyor ve Karamemiş cebinde sadece 150 dolarla büyük bir maceraya doğru yola koyuluyor...



* Avustralya'da ilk işiniz neydi?
Cebimizde 150 dolarla Avusturalya'ya gittik. Ford fabrikasına işçi olarak girdik. Beni kaynak bölümüne aldılar. Gözümde kaynak gözlükleri, üstümde tulum çalışırken, birden üretim hattında karımı gördüm. Meğer, onu da aynı bölüme vermişler. Önce çok ağırıma gitti. O an dönmeyi dahi düşündüm.

* İkinci iş yaptınız mı?
Temizlik de yaptım. Gittiğim an Avustralya'daki sistemin nasıl döndüğüne baktım ve gördüm ki en önemli şey ev sahibi olmak. Ev alınca sana olan güven artıyor, bankadan kredi almak kolaylaşıyordu.

* İkinci işinizi anlatır mısınız?
Ford'taki işim bitince, 15 katlı bir iş yerine gidiyor ve onun bütün tuvaletlerini temizliyordum. Saat 17.00 ile 20.30 arasında yapıyordum. Bu işler çok kıymetli işlerdi, çünkü parttime (yarım günlük) işti ve herkes böyle iş bulmaya çalışıyordu. Düşünebiliyor musunuz, 270 dolar Ford'ta haftalık alıyorum, 210 dolar bu tuvalet temizleme işinden kazanıyorum. İki yıl bilfiil çalıştık böyle.

* Mutfak işine nasıl karar verdiniz?
Ev endüstrisi en önemli sektördü. Ben de başladım evin garajında mutfak yapmaya. Onu da çevremden gördüm. Baktım herkes garajında çalışıyor. Gidiyordum müteahhitlere, mutfak yaptığımı anlatıyor, sipariş almaya çalışıyordum.

* Peki Ford fabrikasındaki işinizi bıraktınız mı?
Yok bırakmadım. Gündüzleri iki işte çalışıyor, geceleri de garajda mutfak yapıyordum.

Mutfaklarınıza ilgi oldu mu?
Olmaz mı! Çok iyi para kazanmaya başladım ve ikinci yılımda bankadan kredi alıp, arsa aldım ve fabrika binası yapmaya başladım.

* Kredi miktarı ne kadardı?
1 milyon 200 bin dolar kredi aldım bankadan. Mutfak üretiyordum, ama mutfak kapaklarını tedarik etmek de zorlanıyordum. İkinci bir işe de böyle başladım 1995 yılında. 2 bin metrekareye yakın bir yerde kapak üretmeye başladım. Sonra kapağa yoğunlaştık. Bir süre sonra mutfak üretimini bıraktım. 2000 yılında Sidney'e gittim. Büyük oğlum da okulu bıraktı. Baktı babası iş yapıyor. Okumak cazip gelmedi, o da benimle çalışmaya başladı.

* Kaç fabrikanız var şu anda?
Şu anda Düzce ile birlikte dört fabrikamız oldu.

* Nasıl yani? Türkiye'ye dönüp bir de burada mı fabrika kurdunuz sonra?
Türkiye'de kapak üretmeye başladık. Her ay üç konteynır Avustralya'daki fabrikamızdan buraya hammadde geliyor. Biz bir ayağımız burada olsun istedik. Seviyoruz çünkü. Şu anda bu fabrika Kelebek'e, Koleksiyon'a üretim yapıyor. Başka da müşterileri var fabrikanın. Başında da oğlum duruyor.

* Avustralya'da kazandığınız bir ödülden söz ediliyor, anlatır mısınız?
Avustralya'da bir ödül var. Ülke dışında doğmuş, başarılı olmuş kişilere veriliyor. Ben onu kazandım. İlk defa bu ödülü bir Türk kazanıyordu. Bunu da kazandıktan sonra göze batmaya başladım. Şu anda kendi sektörümde üretimde üçüncü sıradayım.

Kaynak: Sabah, ŞELALE KADAK

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
mehmet tan
Yeni Üye

Toplam 38 yazı
22/06/2008 :  21:49:51 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
FARKLI OL, FARK YARAT!!

Yerleşim : Türkiye / İstanbul
muallim
Üye

Toplam 113 yazı
23/06/2008 :  22:30:48  Alıntı
Bu ülkenin insanı kendi ülkesinin dışına çıktığı zaman tüm engelleri aşıyor. Bizdeki brokratik engeller yok oluyor. Muhacir olmak iyi geliyor insana. Yapmadığı iş kalmıyor. Her işi yapıyorlar fakat adamlar işe değil kişiye bakıyorlar. Fabrikaanın genel müdürüde bekçiside işten sonra bereber olabiliyor. Kimse bundan rahatsız olmuyor. Her şey nasip meselesi işi görebilmekten geçiyor. İşin özü başarmak için en az 18 saat çalışmaktan geçiyor. Birde başarı bir anda olmuyor uzun ve yorucu çalışmaktan geçiyor. Allah yürü ya kulum demeli. Vemeyince Mabut ne yapsın Sultan Mahmut derler.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Reklam
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.05 saniye.
05:38:59, 19 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım