Gelişen Ülkelerin Başı Faizle Dertte - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Gelişen Ülkelerin Başı Faizle Dertte


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
08/05/2008 :  16:27:23 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Yüksek enflasyon-yüksek faiz sadece Türkiye’nin başını ağrıtmıyor. JP Morgan tarafından yapılan değerlendirmeye göre, enflasyon, Türkiye’nin yanı sıra diğer gelişen ülkelerin merkez bankalarını da faizleri yükseltmeye itecek.

Emtia fiyatlarındaki artış, enflasyonun dünya çapında 2008’in ilk çeyreğinde son dokuz yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 4.1’e yükselmesine neden oldu. Gelişen ülkeler yüksek büyüme hızı bakımından, hız kaybeden gelişmiş ülkelerden ayrıştılar ancak enflasyondaki yükselişten kaçmayı başaramadılar.

Gelişen ülkelerde enflasyonun geçen yıl yüzde 5 arttığını belirten JP Morgan, 2008’e ilişkin beklentisinin yüzde 6.4 olduğunu belirtti. Özellikle petrol ve gıda fiyatlarındaki tırmanışın ikincil enflasyon baskılarını körükleyeceği tahmin ediliyor.

JP Morgan’ın raporuna göre, emtia fiyatları yataya dönse bile, enflasyondan kaynaklanan riskler ortadan kalkmayacak. Emtiada yaşanan yükseliş gecikmeli olarak perakende fiyatlara yansıyacak. Bu durumda gelişen ülkelerin merkez bankalarının faiz politikalarını sıkılaştırmaları kaçınılmaz gibi görünüyor.

14 ÜLKEDE FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR
JP Morgan, 28 gelişen ülkenin 14’ünün bu yıl faiz artırımına gideceğini ve faizlerin ortalama 44 baz puan yükseleceğini öngördü. Merkez bankalarının faiz artırımlarının yanı sıra, bankaları zorunlu rezerv oranlarını yukarı çekme yoluna gidebileceğini belirten kuruluş, enflasyon baskısının, hedef belirlememiş olan ülkelerde daha ciddi boyuta erişeceğini dile getirdi.

Enflasyonun yılın ikinci yarısında hız keseceği yönündeki beklentilere değinen banka, bu senaryonun gerçekleşmemesi halinde merkez bankaları üzerindeki baskının daha da artacağı uyarısında bulundu.

Kaynak: CNBC-e

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
javel
Yeni Üye

Toplam 54 yazı
08/05/2008 :  19:59:37  Alıntı
Arkadaşlar bu yazıya kayılıyorum.Türkiyede dahil birçok gelişmekte olan ülkede hatta gelişmiş ülkelerde dahi enflasyondan dolayı faiz arttırımları gelebilir.JP Morgan'ın açıkladığı rapora göre Türkiye'de mayıs haziran temmuzaylarında 50şer baz puan faiz arttırımı olabileceğini belirtiyor.Toplamda 150 baz puan arttırımından sonra sene sonuna doğru birkez daha 50 baz puan faiz arttıracağı beklenmektedir.
şunu belirtmek isterim türkiyede büyümede belirgin bir yavaşlama var ve enflasyonda da tam aksine büyük bir artış gözleniyor.Sonuç olarak ülkemizde yeniden enflasyon canavarı uyanmak üzere.Bu durum gerçekleşirse Türkiye stagflasyon (ekonomik durgunluk ile enflasyonun aynı anda yaşandığı makroekonomik duruma verilen addır) olma ihtimali çok yüksek.
Son olarak GOLDMAN SACK'S son raporunda 1 ya da 2 sene içerisinde petrolde 200dolarlı seviyelerin görülebileceğini belirtti.Aynı kurum 2001 de petrolde 100 dolarların olabileceği tahmininde bulunmuştu.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Öğrenci
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.69 saniye.
22:19:55, 17 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım