B2B Hakkında Konuşalım. - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

B2B Hakkında Konuşalım.


Explorer
Yeni Üye

Toplam 3 yazı
11/01/2007 :  17:59:28 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Selam arkadaşlar,sizi rastlantı eseri buldum ve hiç pişman değilim :)
Bu aralar B2B uygulamaları ve e-brokerlik konusunda araştırma halindeyim.Bu konu ile ilgilenen arkadaşlarında fikirlerini almak isterim.Hadi herkes bildiklerini döksün ortaya.
Teşekkürler
Explorer

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : Satış / Pazarlama
eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
25/02/2007 :  15:00:33  Alıntı
selam dostum;

B2B Ve B2C Nedir?

Bu iki terimin arasındaki fark müşterinin kim olduğudur. Genel olarak müşteriler şirket olduğunda B2B yani Business To Business (şirketten şirkete), müşteriler şahıs olduğunda ise B2C Business To Costumer (şirketten müşteriye) terimi kullanılır.

Örneğin bireylere kitap satan bir internet sitesi B2C tarzında, sanayi şirketlerine kimyasal malzeme satan bir şirket ise B2B tarzında çalışır.

B2B Ve B2C Arasındaki Fark Ne?

Pazarlık Açısından; B2B’te, ürün spesifikasyonu, teslim zamanı, fiyat ve ödeme koşulları her defasında görüşmeye açıktır. B2C’te ise, fiyatlar ve ürünler yayınlanmıştır, teslim koşulları ve fiyat üzerinde müşterinin herhangi bir pazarlık şansı yoktur.

Entegrasyon Açısından ise; B2B’de müşterinin sistemi ile konuşabilme imkanı geliştirilmeli, iki sistem arasında bilgi paylaşımı mümkün olmalıdır. B2C ise, müşterinin web sitesi veya bilgisayar sistemi ile herhangi bir entegrasyona ihtiyaç yoktur.


B2B Tarzı Çalışmanın Güçlükleri Nedir?

B2B, öncelikle paylaşabilecek doğru bilgi ve paylaşma isteği, sonra teknolojik yatırımdır.

Paylaşılabilecek Doğru Bilgi Nedir? Varsayın ki müşterileriniz size hiç sormadan stoklarınız hakkında bilgi alabilmek istiyor. Bu durumda sisteminizden çıkacak her rapor her zaman doğru ve açık olmalı. (Çünkü ortada sizin şirketinizden rakamları yorumlayacak hiç kimse yok, müşteriniz ekranında ne görüyorsa ona inanır...)

Paylaşma İsteği Nedir? Bugünkü çalışma kültürümüzde şirketimizin dışındaki herkes bir yabancı. Bir yabancının bize ait olan (elbette izin verdiğiniz ölçüde) bilgiye bize sormadan doğrudan ulaşmasını kabul etmek kolay değil.

Teknolojik Yatırım : B2B ortamında çalışmak isteyen bir şirket, hem yazılım hem de donanım sistemini buna uygun hale getirmeli. Şirket öncelikle kendi içinde bilginin hızlı ve doğru dolaşımını sağlamalı, bir sonraki aşamada ise bu bilginin bir kısmını müşteri, tedarikçi ve iş ortakları ile paylaşmanın yollarını geliştirmeli. Bunun için tüm işlemlerin oldukları zaman ve yerde en az hata ile işlenebilmesi gerek.


B2B Tarzı Çalışmanın Faydaları Nedir?

Uygulama güçlüklerine karşı B2B ortamı her iki tarafa da önemli faydalar sağlar, bunların en önemlisi her zaman gerçek bilgi ile hareket edebilmek.

Bunun yanı sıra:

Müşteri talepleri daha hızlı değerlendirilir,
Ürünler pazara daha hızlı sunulabilir,
Bürokratik işlemler azalır,
Stoklarınızın devir hızı artar,
Müşteri memnuniyeti artar,
Tedarikçilerin sizin planınıza uyumu artar,
Satın alma maliyeti düşer,
Sistem içi disiplin artar.


B2B Ne Kadar Yaygın?

B2B henüz çok yaygın olarak kullanılan bir sistem değil, ancak bu sizi yanıltmamalı. Çünkü B2B uygulamaları bir artış izlemiyor, artış katlanarak gerçekleşiyor. Örneğin ABD’de 2000 yılında gerçekleşen 406 milyar dolarlık B2B iş hacminin, 2004 yılına kadar 509 kat artarak 207 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. B2B çalışma ortamının salgın hastalık gibi yayılacağını tahmin etmek güç değil, çünkü süreç zincirleme reaksiyon halinde gelişiyor. Örneğin 300 tedarikçi ile çalışan ve yaptırım gücü olan bir şirket bu alanda bir adım attığı an arkasından 300 firmayı da sürüklüyor (yeni koşullara uyum sağlamayanlara ne olacağını tahmin edebilirsiniz).

Bir süre sonra ise, B2B ortamına geçen bu tedarikçiler çalıştıkları diğer şirketlerin (müşteri veya kendi tedarikçileri) kapısını çalmaya başlıyor. Bunun nedeni ise, iki farklı çalışma biçiminin uzun süre aynı şirket içinde izlenmesinin daha pahalı olacağıdır.

Bu zincirleme reaksiyon bir kez başladı mı durdurmak veya direnmek mümkün değil, çünkü gerçekten de maliyet avantajı, sürat ve daha verimli bir çalışma ortamı sağlıyor; bu nedenle de bir moda veya gelip geçici bir akım değil.


B2B İçin Atmanız Gereken İlk Adımlar Neler?

Satın Alma Tarafında : Katalog üzerinden satış yapabilen siteleri ve fiyatları incelemeye başlayabilirsiniz. Örneğin, ofis ve bilgisayar malzemelerinizi yavaş yavaş bu kanaldan elde edebilirsiniz. Çünkü bu tür malzemelerin tedariki hammaddeler kadar kritik ve karışık değil.

Bu arada, satın alma siparişlerinizi e-mail aracılığı ile göndermeye de başlayabilirsiniz. Tedarikçilerinizin bu yönteme adapte olması çok zor olmayacak (bu sayede kağıt çıkışı alma, faks gönderme, dosyalama gibi işlemlerden zaman tasarrufu sağlamanız mümkün).

Satış Tarafında : Burada ne yapacağınız büyük oranda müşterinizin isteğine bağlı. En basit uygulamalar siparişlerin teyit edilmesi (e-mail aracılığı ile olabilir), fiyatlarınızın web sitesinde yayınlanması, ürün stoklarınızın veya yakın zamanda stoklarınıza girecek olanların (ürettiğiniz veya satın aldığınız) miktar ve zaman tablosunun web sitenizde yayınlanması, servis taleplerinin veya şikayetlerin internet ortamında alınması olabilir.


B2B Sistemi İçin Atacağınız Sonraki Adımlar Neler?

Malzeme ihtiyaç planlarınızı paylaşabilirsiniz. Tedarikçileriniz sizin planınızı izleyerek otomatik malzeme sevk edebilir. (Elbette ki kritik ve güvenilir tedarikçileriniz).

İnternet sitenizde ihaleler düzenleyebilir veya satın alma listenizi yayınla**** onaylı tedarikçilerinizin doğrudan fiyat–süre–miktar tekliflerini toplayabilirsiniz.

Siparişlerinizi elektronik ortamda yollayabilir, cevapları da aynı tür ortamda geri alabilirsiniz (bu sayede kayıt işlemlerinde sürat ve tasarruf sağlarsınız).

Kendinize ait siparişleri tedarikçinizin sisteminde hiç kimseye sormadan izleyebilirsiniz.

Karşılıklı mutabakatı doğrudan, kimseye sormadan yapabilirsiniz.

Karşılıklı olarak mühendislik veya kalite bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.


B2B’i Yürütmek Şirketinizde Kimin İşi?

Web sitenizin tasarımı, uygulanışı ‘bilgisayar bölümünüzün’ veya ‘satış bölümünüzün’ bir projesi olarak başlamış olabilir. Ancak durum değişiyor. Web siteniz yeni ekonomide yeni bir iş yapma platformu olacak. Şirketinizin iş kararlarını kim veriyorsa bu projenin başında da ‘o’ olmak zorunda. Çünkü, B2B amacı ile hazırlanacak web siteleri için teknolojik bilgiden çok ‘iş bilgisi’ gereklidir. (e-iş kelimesinin ‘e’ harfini atarsanız geriye sadece ‘iş’ kalır).


Kaynak: http://www.kobifinans.com.tr/bilgi_merkezi/020901/368

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.81 saniye.
21:16:25, 3 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım