Duygusal Zekanın Özellikleri Nelerdir? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Duygusal Zekanın Özellikleri Nelerdir?


umut sengul
Üye

Toplam 2356 yazı
24/08/2009 :  20:18:37   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Duygusal Zekanın Özellikleri Nelerdir?

Kişinin hayattaki duruşunu, bakış açısını ve etkinliğini belirlemede önemli bir rol oynayan duygusal zekanın (EQ) birçok bileşenden oluştuğunu söylemek, yanlış olmayacaktır. Uzmanlara göre bu bileşenleri 5 başlık altında toplayabiliriz:

Özbilinç: “Kendini tanıma” olarak ifade edilen özbilinç, EQ’nun temeli. Duyguların farkında olmak, kendi kendini gözlemlemek, duygu ve düşüncelerini duygularla tutarlı bir biçimde ifade etmek, bir başka deyişle, kendine karşı dürüst olmak… Duygularını tanıyan kişiler, hayatlarını daha iyi idare edebiliyor, kişisel karar gerektiren konularda ne düşündüğünden emin olabiliyor.

Duygularını yönetebilmek: Duyguları yönetme yeteneği, öz bilinç temeli üzerinde yükseliyor. Bunu iyi yönetenler, sorunlarla karşılaştıklarında kendilerini kolay toparlayıp çözüme odaklanabiliyor. Yönetemeyenler ise çoğunlukla huzursuzlukla mücadele etmek durumda.

Kendini harekete geçirebilme: Duyguları bir amaç doğrultusunda toplayabilmek, kendine hakim olabilmek ve yaratıcılık için çok gerekli bir özellik... Bunu başarabilen kişiler, kendi hedeflerini belirliyor ve çıktıkları yolda tüm çabalarını, yeteneklerini ortaya koyuyor. Üstelik bundan heyecan ve zevk alıyorlar. EQ’su yüksek bireyler, bir çalışmayı yürütürken, heyecanlarını, başarıyı artıracak şekilde yönetebiliyor. Başarısızlığa uğradıklarında ise umudu ve iyimserliğini koruyorlar.

Başkalarının duygularını anlayabilme: Diğerlerinin duygularına karşı son derece duyarlı oluyorlar. Kendilerini başkalarının yerine koyabiliyorlar. Böylece derinliği olan, uyumlu bireysel ilişkiler geliştiriliyorlar. Bu özelliğe psikoloji literatüründe “empati” adı veriliyor. Empatisi olanlar, çevredekilerin neye ihtiyacı olduğunu ve ne istediğini bildiren sinyallere karşı da daha duyarlı.

İlişkileri yürütebilmek: İlişki sanatı büyük ölçüde, başkalarının duygularını idare etme becerisi olarak da tanımlanabilir. Bu becerisini geliştirmiş kişiler, etkili ilişkiler kurabilir ve bunu sürdürebilir. Kişilerarası çatışmaları çözmekte başarılıdırlar. Bir ilişkinin ve grubun nabzını rahatlıkla tutabilirler. Liderlik nitelikleri sergiler ve kişiler bunu doğallıkla kabul ederler. Bu nedenle EQ’su yüksek kişiler, ilişki kurma ve yürütmede çok başarılıdırlar.

Kaynak: KobiFinans Dergisi 23. Sayı


Yerleşim : Belçika / Limburg  |  Meslek : İthalat / İhracat
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
19/09/2009 :  14:37:24 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Teşekkür ederiz
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.75 saniye.
02:12:59, 3 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım