LİDERLİK ; Bireysel mi ? / Toplumsal mı ? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

LİDERLİK ; Bireysel mi ? / Toplumsal mı ?


canip aziti
Yeni Üye

Toplam 5 yazı
12/12/2004 :  13:56:35   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


liderliğin tanımı,çoğu yerde birbirine yakın yorumlanır.Fakat dikkatimi çeken,hemen heryerde yapılan liderlik yorumları genelde toplumsal liderlik kavramı üzerine yapılmıştır.Ben konunun birde bireysel tarafıyla ele alınmasını öneriyor ve yorumlarımdan sonra sizin değerli fikirlerinizi bekliyorum.
Bireysel Liderlik ; yani toplumu oluşturan en küçük elemanların kendi dünyalarına olan hakimiyeti..!
Bence bireylerin kendi dünyalarındaki liderliği (yani;bireysel liderlikleri) toplumsal liderliği direk etkileyen faktörlerin başında gelir,yani toplumsal liderlerin daha etkin ve daha kolay lider olabilmeleri,beraber çalıştığı ekiplerinin ve yönettiği bireylerin kapasitesiyle (anlama,kavrama,organize olma,risk alabilme v.s) doğru orantılıdır.Liderde bütün bu kapasiteleri psikolojik olarak harmanlayıp yönlendiren mekanizmadır. Bu bakımdan çalışılan ekip ve yönetilen insanların hepsi aslında birer liderdir.Liderle bireyler arasındaki kapasite farkı çok olursa liderin işi zor,az olursa daha kolay olacaktır.Günümüzde artık eskisi gibi klasik liderlik anlayışı kalmamıştır,bunun en büyük nedeni bilgi kaynaklarının bireylere çok yakın olması (internet gibi) ve insanların psikolojik yönlendirmelere fazla ihtiyaç duymamalarıdır.(savaşlar hariç)
Liderlik bazı durumlarda iyi,bazı durumlarda da büyük zaaflar yaratabileceği için,toplumlar alternatif organizasyonu yönlendirebilecek yedek liderlere hazır olmalıdır aksi halde psikolojik şartlanmalardan ötürü liderin kaybı,organizasyonu dağıtmaya yetecektir.
Halbuki bireysel liderliklerin tamamlandığı organizasyonlar, hem liderin işi kolaylaştıracak hemde liderin kaybı ile oluşabilecek zaafları alternatiflerle çözebilecektir.Yani liderlik simgesellikten öteye geçemeyecek ve organizasyonlar daha rahat çalışabilecektir.
Bu nedenle ; artık lider olmak kadar liderleri hazırlamak da mecburi olmuştur.
Hayat ; inanmak ve mücadele etmektir.

Yerleşim : Türkiye / kırklareli  |  Meslek : Mühendis
hascence
Üye

Toplam 1122 yazı
12/12/2004 :  17:55:24 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Sizin bahsettiğiniz bireysel liderliği yöneticiliğe yorabiliriz. Eğer manevi anlamda başı çeken birileri varsa bunun kaybı mutlaka hissedilir fakar dediğiniz gibi arkasından iyi yetişmiş liderler hemen getirilebilirse boşluk daha az olacakdır. Biraz da kayıp olduğunda organizasyonun zarara uğramaması için iyi bir sistemin oturtulmuş olması lazımdır. Örneğin Atatürk' ün iyi bir sistem bırakmasıyla demokrasiyle yaşamamışdan dolayı, Atamızı kaybettiğimizde kayba uğramamış olmamız gibi. İşletmeler de genellikle yeni liderler yada daha uygun olarak yöneticiler sürekli yetiştirilmelidir ve yetiştiriliyorda aynı zamanda.

Yerleşim : Kuzey Kıbrıs TC / Güzelyurt  |  Meslek : Bankacılık-Finans
hascence
Üye

Toplam 1122 yazı
14/12/2004 :  11:59:30 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Ben neyden bahsediyorum sen nerden anlıyorsun geç bunları önce sen benim ne demek isteğimi anla olur mu? Senine kısır döngü bir tartışmaya girmek istemiyorum. Hoşçakal.

Yerleşim : Kuzey Kıbrıs TC / Güzelyurt  |  Meslek : Bankacılık-Finans
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
20/12/2004 :  07:45:46 Yazarın websitesine git Website   Alıntı


Sayın Canip,

Bahsettiğiniz organizasyon biçimi, organizasyonu oluşturan her bir birimin duruma ve şartlara göre lider konumuna geçebileceği balık ağı organizasyonlardır. (fish-net)

Liderin ne zaman değişeceğine şartlar karar verir. Organizasyon öyle bir yapıda oluşturulur ki her an görev değişimi gerçekleştirilebilir. İnisiyatif alma; birimin becerisi ve öngörüsü sayesinde gerçekleşir. Tabi bu doğaçlama şeklinde değil, kuruluşta belirlenen prensipler ve sonradan yapılan düzenlemeler doğrultusunda hayata geçirilir. Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül'ün çok bariz "One Man Show" tabir edilen eski yapılardan uzak fish-net organizasyon tarzında sonuca gittikleri ortadadır. Bahsettiğim bu balık ağı çoğu kez bu ikilinin dışına, hatta muhalefet parti lideri Deniz Baykalı da içine alacak kadar büyüdüğü gözlenmektedir zaman zaman. (Seçim öncesinde ANAP'ın dolayısıyla Mesut Yılmaz'ın AKP lehine propoganda yaptığı gerçeği göz önüne alınırsa bu organizasyonu kim, nasıl ve neden oluşturdu sorusu akla gelir ya neyse...)

Bahsettiğim Balık-Ağı Organizasyonu tanımlamak için ben "Bireysel Liderlik" adını kullanmazdım doğrusu. Kelime anlamlarına baktığımız zaman Bireysel-Liderlik bana pek anlamlı bir isim gibi de gelmiyor Türkçe açısından. Bireysel kelimesi "şahsa ait, şahsi, kişisel" anlamlarına gelmektedir. Bankaların uyguladığı 'Bireysel Hesap', kişiye ait hareketleri anlatan 'bireysel davranış' gibi tamlamalar kelimenin doğru kullanımına örnek olarak gösterilebilir. Örneklerden ve açıklamalardan yola çıkarak 'bireysel liderlik' kelime anlamı bakımından havada kaldığı söylenebilir.
Gelelim lider kelimesine. Lider, çetebaşı demektir. 'Çete' olmazsa 'Lider' de olmaz. İnsanın kendini bilmesi, kendini idare edebilmesi vs konular için yerine göre kullandığımız olgun, arif, kamil veya entellektüel, aydın ve benzeri ifadeler bulunmaktadır. Sözün özü insan tek başına ne yaparsa yapsın lider olamaz.

Umarım buraya kadar yazdıklarımdan "bireysel" ve "lider" kelimelerinin neden bir arada kullanılamayacağı anlaşılmıştır.

Selam ve sevgiler,

(Türkçe ile ilgili bir başka hata; "nagmet" değil doğrusu "rahmet"dir. Atasözü genel olarak: "Eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağardı." şeklinde kullanılmaktadır.)
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
hascence
Üye

Toplam 1122 yazı
20/12/2004 :  12:34:21 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Ben de buna katılıyorum, bir anlam çıkmadığı için karalanmaya çalıştı fikrim. Toplu birileri olmayınca liderde olmaz. Sanırım başka bir kavram üzerinde durulmuş bu konuyu biraz daha açarsan canip daha güzel olacak.

Yerleşim : Kuzey Kıbrıs TC / Güzelyurt  |  Meslek : Bankacılık-Finans
canip aziti
Yeni Üye

Toplam 5 yazı
26/12/2004 :  18:41:32 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Arkadaşlar cevap yazmakta geciktiğim için özür diliyorum.Yıl sonu olması sebebiyle işlerimiz biraz yogun,umarım özrüm kabul olur.
Kenan arkadaşımızın üzerinde durduğu Türk dilinin en iyi şekilde kullanılması gerekliliğine kesinlikle katılıyorum ve bu konuda özen göstermeye çalışan biriyim.Günlük yaşamda kullandığımız kelime sayısının azlığıyla beraber,arapça,farsça,ingilizce gibi dillerin geçmişten bugüne dilimizde yaptığı tahripler azımsanmayacak kadar çoktur.
Fakat ben bireysel liderlikten bahsederken yeni,telafuzu zor veya algılanılması zor bir kavram ortaya atmadan fikirlerimi nasıl dile getirebilirimin hesabını yaparak kullandım.Belki anlatmak istediğim olay bireysel liderlik tanımıyla tam anlamıyla örtüşmemiş olabilir fakat önem derecesine bakarsak konunun irdelenebilmesi ve daha bildik kelimelerle tanımlanmasıyla daha faydalı olacağı düşünülmüştür.Burada önemli olan kişilerin kendi özlerinde ( vücutlarında,duygularında,sosyal ilşkilerinde V.S. ) olan özsel hakimiyetlerin tartışılmasıdır.(kendi dünyalarına olan hakimiyet yetileridir.) Birtakım algı kolaylıkları ve benzetmeler yapılmadan bazen düşünceler aktarılamaz,aynı kenan beyin organizasyon biçiminin şekline balık ağı ( fish-net ) dediği gibi...( kaldı ki kenan beyin yazısında ;organizasyon,İnisiyatif,prensip,One Man Show,tarz,tabir,muhalefet,parti,propoganda,Kelime,ait,entellektüel,arif,kamil,Selam,v.s.)gibi tanımların hiçbiri Türkçe değildir.Konumuz Türkçe olmadığı için bunları kenan beyle burada tartışmanın fayda getireceğini düşünmüyorum.
Konunun tanımlanma şekli ne olursa olsun,isim ne verilirse verilsin konunun özü tartışılırsa daha faydalı olacagını düşünüyorum.Hatırlatırım ; ( Bu arada 'lider' kelimesi çetebaşı anlamıyla algılanması gerekiyorsa şu an sitenin ''yönetim ve çetebaşı / her yönüyle çetebaşılık'' adıyla tanımlı sayfasında konuşuyoruz ) :-))
Herkese hayırlı günler dilerim.
Hayat ; inanmak ve mücadele etmektir.

Yerleşim : Türkiye / kırklareli  |  Meslek : Mühendis
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
27/12/2004 :  00:33:43 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bilinmelidir ki; amacımız kınamak değil paylaşmaktır.


"balık ağı ( fish-net ) dediği gibi...( kaldı ki kenan beyin yazısında ;organizasyon,İnisiyatif,prensip,One Man Show,tarz,tabir,muhalefet,parti,propoganda,Kelime,ait,entellektüel,arif,kamil,Selam,v.s.)..."

Türkçe kelimelerin kullanılması mecburiyetinden değil, kelimelerin yerinde kullanılmasından bahsetmiştik yukarıda... Yanlış anlaşılmış.

İsteyen istediği kadar yabancı (ve kökenli) kelime kullanabilir. Önemli olan kullanılan tanımların doğru yerde ve ifadelerde kullanılması ve her okuyan tarafından kolayca anlaşılabilmesi...

Yazınızın bahsi olan "özsel hakimiyetler" meselesi kanımca "olgun, arif, kamil veya entellektüel, aydın ve benzeri ifadeler" ile örtüşmektedir. Bunların bir liderde bulunması gerektiğini ve fakat tekbaşlarına liderliği tanımlayamayacaklarını anlatmaya çalıştık.

Gelelim lider-çetebaşı konusuna...

Çetebaşı'nı beğenmediyseniz elebaşı da diyebilirsiniz.
Veya önder,
veya başkan,
veya öncü...

Önder dediğiniz kişinin birilerinin önünde olması gerektiğini,
Başkan dediğiniz kişinin bir vücuda baş olması gerektiğini,
Öncü dediğiniz kişinin de birilerini peşinden sürüklüyor olması gerektiğini çok açık görebiliyorsunuzdur umarım. 'Lider' kelimesi tüm afili haliyle dilimize yer etmeden önce 'LİDERLİK' yok muydu sanıyorsunuz? Lider gibi, lider anlamına gelen her kelime de, bir topluluğun başındaki kişi anlamına gelmektedir. Göstermek istediğimiz 'yalnız' lider olamayacağı, liderliğin bireysel bir konu olmadığı idi.

Sayın canip,

Lütfen şimdi siz "özsel hakimiyetler" ile "Liderlik" kavramlarını birbirleriyle olgun, arif, kamil veya entellektüel, aydın nitelemelirinin dışında nasıl bağdaştırdığınızı bizlerle paylaşınız.

Açtığınız konu ve yorumlarınız için teşekkür ederim.

Selamlar.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
h_karanfil
Yeni Üye

Toplam 1 yazı
30/03/2005 :  16:59:31  Alıntı
bence liderlik kavramı mbir çok anlamda kullanılıyor gerek öncü gerek başkanlık gibi önemli olan kelimenin nasıl kullanıldığı değilnasıl yorumlandığı önemlidir

Yerleşim : Türkiye / Kahramanmaraş  |  Meslek : Öğrenci
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

4.11 saniye.
21:31:10, 19 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım