Keşke Bu İşe Daha Önce Başlasaydım. - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla

Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Keşke Bu İşe Daha Önce Başlasaydım.
 1 

vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
28/02/2014 :  17:52:38

Değerli Dostlar Merhaba.

Girişimcilik içimde bir tutku. Çevremdeki dostlar beni mesleğimden ziyade girişimci kişiliğimle tanır. Bir kaç dostla oturup sohbet etmeye başlasak ben yapılabilecek işlerden bahsederim hep.

Şuan yaptığım bir kaç iş var. Bunlardan birinden bahsedeceğim size: Solucan Gübresi Üretim İşinden

Büyükbaş hayvancılık yapmaktayız ve son iki yıldır kar edememeye başladık. Bu işin mutlaka kar etme yolu olmalıydı. Araştırırken bu işi bulduk. Büyükbaş hayvandan para kazanamıyoruz bari gübresinden para kazanalım dedik. Büyükbaş hayvanların gübresini işlemden geçiriyoruz ve elimizdeki solucanlara yediriyoruz. Hem solucanlar ürüyor, hem de solucan gübresi üretiyoruz. Yaklaşık 9 aydır bu işin içindeyim. Gidişatı gördükçe keşke daha önce bu işe girseymişim diyorum. Kolay kolay "keşke" demezdim ama bu işi görünce diyorum.

Solucan gübresi işiyle daha önce biraz paylaşımlarda da bulunmuştum. Sayın Akın Selçuk Bey'in sayfasından olunca http://www.koniks.com/topic.asp?whichpage=3&TOPIC_ID=79537 yoruma kapatıldı.
Solucan satışı yaptığımız bu sitede http://www.madrasol.com/ gübreyle ilgili bilgiler mevcut. Zamanım elverdiği müddetçe bu başlık altında solucan üretimiyle ilgili paylaşımlarda bulunmaya devam edeceğim. Sorulan sorular olursa da cevaplamaya çalışırım.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
01/03/2014 :  16:53:04
Solucan gübresi üretim fikri nasıl doğduğu ile ilgili başka bir sitede paylaştığım yazıyı güncelleyerek buraya alıntılıyorum.

Solucan gübresi üretimiyle ilgili haberi ilk kez ekonomiyle ilgili bir dergide okumuştum. Kaliforniya cinsi solucanlardan ve para kazandırabilecek bir iş olduğundan bahsediyordu. Fazla üzerinde durmamıştım. Ülkemizde chincihilla, devekuşu, kürk tavşanı vs. bir çok yetiştiriciliğe başlanmış, ilkönce moda olmuş daha sonra ise karlı olmadığı için bırakılmıştı. Solucan da böyle fantezi bir yetiştiriciliktir diye üzerinde durmamıştım.

2013 yılı başında topraksız tarımda çilek üretimine başladık. çileklerimiz lezzetliydi ama ben daha çok lezzetli olmasını mis gibi kokmasını istiyordum. Çilek fiyatlarının yüksek olduğu kış aylarında üretilen çilekler yeterli gün ışığı alamadığı için lezzet yeterince olmuyordu. Bunun önüne geçebilmek için neler yapabilirim araştırmaya başladım. Bir dostumun solucan gübresiyle elde ettiği çileği tadınca Arşimet gibi Buldum! Buldum! diye bağırdığımı hatırlıyorum

Solucan gübresi maceramız böylece başlamış oldu. Çimmatikten http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/31832.htm elde ettiğimiz doğal çimlerle beslediğimiz büyükbaş hayvanların gübresini fermente ederek şimdilik 500.000 civarında olan solucanlarımıza yedirerek bu mucize gübreyi elde etmeye başladık. Yerimiz müsait olduğu için solucan sayımızı zaman içinde 7-8 basamaklı sayılara çıkarma düşüncesindeyiz.

Solucanı ve gübresinin değerini araştırınca bu gübreyi üretmemizin bir insanlık görevi gibi kutsal olduğunu düşünüyorum. Amerika'da elli yıldır, İsrail'de 30 yıldır üretilen bu gübre bir kaç yıldır ülkemizde de üretilmekte. İsrail'in çölde tarım yapabilmesinin asıl kaynağının solucan gübresi olduğunu öğrenince, Eski Mısır'ın tarımdaki başarısının kaynağında solucanların olduğunu, güzellik tanrıçalarının solucan sölom sıvısını kullandığını, piramitlerde solucan figürlerinin olduğunu okuyunca bu mucizevi canlılara hayranlık duymamak mümkün değil.

Biz solucanların sadece toprağı havalandırdığını bilirdik ama bu mucize canlılar mikrobiyel gübre üretiyorlarmış. Biz de solucanlardan elde ettiğimiz gübreyi gerek katı, gerekse sıvı formda üreterek ilkönce ar-ge seramızda http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm denedik. Olumlu sonuçları görünce satışını yapmaya başladık.

Amacımız ülke topraklarımızı kimyasal zehirden kurtarmak için üzerimize düşeni hakkıyla yapabilmek. Bunun için solucan gübresi üretimimize devam ederken bu mucize gübreyi üretmek isteyen dostlara da gerek solucan satışı yaparak, gerekse bilgi paylaşımında bulunarak destek verme düşüncesindeyiz.

Solucan gübresinin yararları ve üretimimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Selamlar... Saygılar...

gurbetcı
Üye

Toplam 161 yazı
01/03/2014 :  19:13:52
Ufacik solucanin verigi gubre miktari ne kadarki-? Bu is icin milyonlarca hatta milyarlarca solucan lazim bu solucanlar her yerde ortamda yetisebiliyormu? Gubrenin alicilari varmidir pazarlamak kolaymidir mesela

Yerleşim : Türkiye / Hatay  |  Meslek : Diğer
cmlq23
Üye

Toplam 129 yazı
01/03/2014 :  21:21:29

sitenizden baktım, 1000 adet solucan 295 tl, 1000 solucan kaç kilo gelir
cmlq

Yerleşim : Türkiye / Elazığ  |  Meslek : Serbest meslek
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
01/03/2014 :  21:47:46
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - gurbetcı
Ufacik solucanin verigi gubre miktari ne kadarki-? Bu is icin milyonlarca hatta milyarlarca solucan lazim bu solucanlar her yerde ortamda yetisebiliyormu? Gubrenin alicilari varmidir pazarlamak kolaymidir mesela

Sayın Gurbetcı merhaba.

Sizin gibi ben de ilk duyduğumda solucan ne ki gübresi ne olsun diye düşünmüştüm. Ama işin içine girince gördüm ki solucanlar hızlı mama tüketiyorlar. Özellikle elimizdeki kırmızı kaliforniya cinsi solucanlar aşırı solucan maması(fermente olmuş sığır gübresi) tüketiyor ve hızla çoğalıyor.

Solucanların günlük gübre üretimi ile ilgili internette yanlış bilgiler mevcut. Bazı sitelere göre günlük 1 gr gübre ürettiği yazıyor ki bu doğru değil. Günlük 0.01 ile 0.1 civarı solucan gübresi üretiyor bir solucan.

Şuan elimizde 500.000 civarı (eksiği yok, fazlası var) solucanımız var (ve bunlar o kadar hızlı ürüyorlar ki bunları paylaşmak istemiyorum çünkü inanılmaz). Bu solucanlar günlük 0.01 gr gübre üretse bile günlük kaç kg gübre elde edeceğimiz ortada.

Solucanların çoğalma hızını da hesaba katınca keşke daha önce bu işe başlamış olsaydım diyorum. Bilmem anlatabildim mi?

Selamlar... Saygılar...

vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
01/03/2014 :  22:00:26
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - cmlq23
sitenizden baktım, 1000 adet solucan 295 tl, 1000 solucan kaç kilo gelir

Kırmızı Kaliforniya Solucanı dediğimiz ırk çok küçük bir solucan ırkı. Solucan küçük ama çok hareketli ve çok mama yiyip çok gübre veriyor. Bunların ağırlığı 0.35 gr ile 0.45 gr arasında.

Toprak solucanları ise daha ağır ve büyük belki ama mama tüketimleri çok az ve hantal bir yapıları var. solucan gübresi üretiminde kullanılamıyorlar.

1000 adet solucan 350 gr ağırlığındadır ama bu solucanları siz mutlaka rutubetli bir mama ortamında tutmanız ve sevk etmeniz gerekir. Eğer 1000 adet solucan mamasız kuru bir ortamda tutar veya sevk ederseniz solucanlar birbirlerini öyle sarmalarlar ve birbirlerine öyle dolanırlar ki ayırmanız imkansız hale gelir ve birbirlerini boğarak öldürebilirler.

Sorunuzun sorma nedenini tam anlayamadığım için genel cevap veriyorum. Eğer gönderimle ilgili hususu soruyorsanız solucanlar yola çıkmazdan en az 3 gün önce alınır ve sayılırlar. Bulunduğu ortamdaki gübreleri ve ilave edilen en az 10 gün yetecek mamalarıyla birlikte kargolanırlar. Bu kargo da 5-7 kg arasındadır.

Umarım sorunuza cevap verebilmişimdir. Selamlar...

cmlq23
Üye

Toplam 129 yazı
02/03/2014 :  07:22:30
tşk ederim tatmin oldum
cmlq

Yerleşim : Türkiye / Elazığ  |  Meslek : Serbest meslek
blackops
Üye

Toplam 711 yazı
02/03/2014 :  07:28:09
vetman996 kardeşim konuyu biraz daha detaylar mısın mesela benim şöyle sorum olacak bu solucanlar kaç para ve nerden alıyorsun gübresini nereye satıyorsun ne ile besliyorsun o küçüçük solucanın gübresini nasıl alıyorsun bu gibi şimdiden teşekür ederim

Geç kalınmış teselli idamdan sonraki affa benzer..

Yerleşim : Türkiye / De  |  Meslek : Diğer
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
02/03/2014 :  10:02:36
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - blackops
vetman996 kardeşim konuyu biraz daha detaylar mısın mesela benim şöyle sorum olacak bu solucanlar kaç para ve nerden alıyorsun gübresini nereye satıyorsun ne ile besliyorsun o küçüçük solucanın gübresini nasıl alıyorsun bu gibi şimdiden teşekür ederim

Sayın Blackops kardeş merhaba.

Biz solucan işine karar verince araştırmalara başladık. Yurt dışından temin etmenin daha ucuza mal olabileceğini düşündük ilkönce. Ama yurt dışından ithalat izni olmadığını öğrendik. Kaçak yollarla solucan getirildiğini duyduk ama gelen solucanların çok kalitesiz olduğunu gördük. Ayrıca dolandırılan kişilerle konuştuk. Yolda solucanları ölenlerle karşılaştık vs. vs.

Bu solucanları yurt içinden almaya karar verdik. Edirne Burdur ve İstanbul'dan belli sayılarda toptan solucan aldık. 9 aydır bu solucanları çoğaltıyoruz. Ayrıca gübrelerini yeni yeni almaya başladık.

Solucan almak isteyen dostlara sitemizden http://www.madrasol.com/ satıyoruz. Gübrelerini de siteden satıyoruz. Siteyi yeni kurduk ama bir kaç kişi toptan solucan gübresi almak istiyorum dedi ama biz şuan için 2014 yılı solucan gübremizi daha hasat etmeden sattık. Bazı dostlar 3 ay öncesinden sipariş verdiler.

Solucanları biz toptan olarak 25 kuruş+KDV olarak aldık. Koniks üyelerine 25 kuruştan parakende olarak da verebiliriz.

Solucanlara fermente olmuş sığır gübresi veriyoruz. Solucanlar çok iştahlı şekilde yiyorlar. Gübre eldesiyle ilgili daha sonra detaylı yazacağım.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...

blackops
Üye

Toplam 711 yazı
02/03/2014 :  11:07:43
sağol kardeşim Allah bol kazanç verir inşallah...

vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
03/03/2014 :  21:29:33
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - blackops
sağol kardeşim Allah bol kazanç verir inşallah...

Teşekkür ederim Sayın Blackops.

Allah cümlemize bol kazançlar versin. Selamlar...

k0ng
Yeni Üye

Toplam 68 yazı
03/03/2014 :  22:27:23
Öncelikle hayırlı işler. Benim de bir kaç sorum olcak.

- Büyükbaş hayvan gübresi ne gibi işleme tabi tutularak solucanlara yediriliyor?
- Solucanın çoğalma hızı nedir?

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Danışmanlık
nedimd
Üye

Toplam 277 yazı
04/03/2014 :  09:16:31
bu sayfa beni heycanlandırıyor.
nedim

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : Esnaf
Gıdacı_İzmir
Üye

Toplam 248 yazı
04/03/2014 :  11:23:57 Yazarın websitesine git Website
Selamlar. Nedim bu sayfa benim de hoşuma gidiyor valla.keşke anlasak da yapabilsek.şunları merak ediyorum Gübreyi solucandan nasıl ayırıyorsunuz.başlangıç için ort kaç solucan gerekir.bu işi yapmak için diploma belge gibi bişeyler gerekiyormu.Teşekkürler.
www.kilizmangida.com

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Gıda
arkhe
Yeni Üye

Toplam 83 yazı
04/03/2014 :  15:37:45 Yazarın websitesine git Website
Selam;

Öncelikle şunu belirteyim; sitenizdeki bazı linkler çalışmıyor. http://www.madrasol.com/urun/kirmizi-kaliforniya-solucani--kks-_1447.aspx&tabId=100

Benim öğrenmek istediğim, bu işe başlamak için nasıl bir fiziksel ortama ihtiyacımız var?

Sitenizden öğrendiğim kadarıyla 1 kg katı solucan gübresi 2,5 TL. Kaç tane solucandan 1 kg gübre elde ediliyor. Bu işin kârlı hale gelmesi için kaç solucanla işe başlamak gerekiyor.

Saygılarımla

www.toptanistiyorum.com
www.ekisfikirleri.com

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Diğer
jalaltok
Üye

Toplam 121 yazı
04/03/2014 :  16:06:55 Yazarın websitesine git Website
kolay gelsin

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Serbest meslek
saw331
Yeni Üye

Toplam 33 yazı
07/03/2014 :  11:13:52
bir biyolog olarak beni heyecanlandırdı bu konu beni (daha öncede çekirge çiftliği yapmayı düşünen ve sonrasında biyogaza merak saran ama fırsat ve imkan olmadığından başlayamadığım projeleri olan biri olarak) ayrıntılar için takipteyim, birazda ben araştırayım, ayrıca özel mesaj gönderiyorum iletişim bilgileri istemek için.

Yerleşim : Türkiye / Konya  |  Meslek : Öğretmen
nedimd
Üye

Toplam 277 yazı
08/03/2014 :  09:06:10
solucanlar çekirgeler hadi bakalım sonumuz nereye gidecek?:))))
nedim

clasdrifter
Yeni Üye

Toplam 33 yazı
08/03/2014 :  12:07:15 Yazarın websitesine git Website
kimse altın yumurtlayan tavuğu satmaz benim görüşüme göre biraz araştırdım çünkü bu işi ne kadar cok solucan o kadar cok kar
Do whatever you like... but make the best of

Yerleşim : Türkiye / Denizli
7706
Üye

Toplam 131 yazı
08/03/2014 :  12:18:41
Bende bu işi yapmayı planlıyorum fakat yer sorunu ve bakım konusunda deneyimim yok, Ankarada bu işi yapmak isteyen kişiler varsa bana ulaşsın. Birlikte hareket edebiliriz diye düşünüyorum. Bincan777@gmail.com

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Diğer
nedimd
Üye

Toplam 277 yazı
08/03/2014 :  16:16:03
solucan---çekirge----tavuk.... varmı arttıran?
nedim

blackops
Üye

Toplam 711 yazı
08/03/2014 :  16:27:12
bu solucan gübresinin kilosu kaç liraya geliyor acaba bide bu gübreyi kullananlar nasıl memnunlar mı acaba

vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
10/03/2014 :  16:56:15
Solucan gübresi üretimi çok karlı bir iş ama biraz sabır istiyor. En önemli konu ise solucanların çoğaltılmaları. Ne kadar çok solucanın varsa o kadar çok gübre elde ediyorsunuz. Biz 200.000 adet solucan satın aldık ve bu işe başladık. Solucanlarımız bir taraftan çoğalıyor ve bir taraftan da gübre elde ediyoruz. Solucan satın almak isteyenlere de teknik desteğiyle birlikte solucan veriyoruz. Elimizdeki solucanları tekrar saydık ve sayımızın bir milyona yaklaştığını gördük. Bu solucanlar mucize şekilde çoğalıyorlar.

Solucan gübresi çok değerli bir gübre. Bazı bitkilerde %50, bazı bitkilerde ise %70'e varan üretim artışı sağlıyor. Ayrıca elde edilen meyve sebzeye mükemmel bir aroma katıyor. Bu gübreyi Tekzen'de 24.90 tl/kg olarak satıldığını gördüm.

Solucan gübresi %100 doğal gübre olduğu için organik tarım yapanlar tarafından çok tercih edilmekte. Çaykur 2014 yılı sonuna kadar çay üreticilerinin organik gübre kullanmasını şart koşmuş durumda. Bu da çay üreticilerini solucan gübresi kullanıma yöneltmiş durumda. Türkiyedeki bir firma 2014 yılı sonuna kadar üreteceği tüm gübreyi çaykura satmış durumda.

Sadece organik tarım yapanlar tarafından değil, evinde bahçesinde yetiştirdiği meyve sebzenin doğal aromasını tatmak isteyenlerin de tercih ettikleri bir gübre. Ben solucan gübresinden elde edilmiş çilek domates yiyince bu işe girmeye karar verdim. Daha önce de topraksız tarımda çilek yetiştiriyordum. Kullanılan kimyasal gübreleri görünce insan vücuduna verdiği zararları okuyunca bu işten vazgeçtik, bu işe girdik yani.

Sizin kaç adet solucanla başlayacağınız önemli. Eğer çok sayıda solucanla başlamayacaksanız evinizin müsait bir odasında veya balkonda bile solucan besleyebilirsiniz. Solucanları plastik kaplar içinde veya eski buzdolabını yatay halde havuz gibi kullanarak bunun içinde de bakabilirsiniz. Solucanlara üstten yemleme yapacaksınız ve havuz dolunca üzerine delikli örtü koyup örtünün üzerine de taze yem koyacaksınız. Solucanlar taze yeme gelince de örtüyle birlikte solucanları yeni boş havuza alıp burada yemlemeye başlayacaksınız. Eski havuzdaki gübreyi de solucan gübresi olarak kullanacaksınız.

Solucanlar mucizevi canlılar. Solucanlar hareket kolaylığı sağlamak ve toprakta bulunan milyonlarca zararlı bakteriden korunmak için, yani hastalanmamak için sölom sıvısı denilen bir sıvı salgılıyorlar. Sölom sıvısının zararlı mikroorganizmalara karşı önleyici durumu bilimsel anlamda da kanıtlanmış. Hatta omurgalı canlılarda kanser hücreleri üzerindeki etkileri de gözlemlenmiş. Tabii kırmızı solucanların mucizeleri bunlarla da sınırlı değil. Çünkü onların sindirim sisteminde, çok sayıda mikroorganizma taşıyan, azot fikse eden bakteriler, antibiyotik etki, doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunuyor. Solucanların sindirim sistemlerinde rhizobium (azot biriktirmeye yarayan bakteriler) azoto bakteriler, nitrosomonas (amonyağı nitrata nitratı nitrite çeviren bakteriler) ve mikorizal mantarlar (bitki korteksinde yaşayan, alımı yavaş besinleri alınabilir forma getirmekte yardımcı bakteriler) mevcut. Bu bakteri ve mantarları solucanlar sindirim sisteminden geçirerek yiyeceğe karıştırıyor, oradan da gübreye enjekte ediyor ve mükemmel bir solucan gübresi oluşuyor.

En kaliteli solucan gübresini elde edebilmek için uzmanlar büyükbaş gübresini öneriyor. Solucanlar ise en çok at gübresini daha sonra büyükbaş gübresini daha sonra ise küçükbaş gübresini seviyor.

Uzmanların büyükbaş gübresini önermelerinin bir kaç nedeni var. Bunlardan biri sığırlar dört mideli ve yedikleri yem ayrı midelerde ayrı işlemlerden geçiyor. Yararlı mikroorganizmalar yönünden zengin, Ph seviyesi uygun. ayrıca aynı standartta çok miktarda solucan maması elde edebiliyorsunuz.

Solucanlara verilen yem her gün aynı kalitede olması gerekiyor. Solucanlara yem değiştirmesi yaparken bir miktar yeni yemden solucanlara veriyorsunuz. Eğer solucanlar yeni yemden yemeye başladıysa buna devam edebiliyorsunuz. Eğer bu yemi beğenmedilerse ne kadar verirseniz verin yemezler. Bunun için de her gün aynı yemi vermeniz gerekiyor.

Solucanlara mutlaka büyükbaş gübresi vermeniz şart değildir, yemek artıklarınızla da besleyebilirsiniz. Yemek artıklarını usulüne uygun şekilde depolayıp solucanlara yediriyorsunuz. Solucanların sindirim sistemi asidik besinlere karşı duyarlı. Portakal, limon, mandalina , soğan sarımsak, et ve süt ürünleri, sirke, iğne yapraklı olan çam vs. ağaç yaprakları, meşe yaprağı kesinlikle solucanlara verilmemelidir.

Solucan yetiştiriciliği farklı yetiştirme ortamlarında yapılabilmektedir. Bunlardan biri havuz sistemi birisi de zemin üzerinde üretimdir. Bir diğer yöntem ise katlı kap sistemidir. Havuz sistemini yukarıda bahsettiğim gibi eski bir buzdolabında bile yapabilirsiniz. Kap sisteminde ise üst üste konabilecek 4 kap satın alınır. En altta konulacak kap hariç diğer kapların altı matkapla delinir. En alttaki delinmemiş kaba su toplanacak. Bu suyu bitkilerinize kullanabilirsiniz. Alt kattaki kabın üzerine ikinci kabı koyar ve bunun içine de aldığınız solucanlarınızı yerleştirirsiniz. Nem ve ışıktan korumak için de ya kalın bir bez ya da birkaç yerden delinmiş kapakla kutunun ağzını kapatırsınız. Solucanları başka bir yerde hazırladığınız evsel atıklardan oluşan solucan yemiyle beslemeye başlayabilirsiniz. O kat dolup üst kat ile boşluk kalmadığında bir üst katı kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabanına açtığımız delikler vasıtası ile solucanlar bir üst hazneye yavaş yavaş çıkmaya başlar. Eğer önceki kapta tam gübreyle dolmadı ise üst kata solucan yemi koymayın. Bir süre ara verin ki solucanlar yeni yem yerine gelinceye kadar eski bulundukları yerdeki yemleri gübre (solucan kompostu) haline dönüştürebilsinler.. Alttaki haznede solucan gübresinin oluştuğunu gözlemlediğinizde üst kata yeni yem atmaya başlarsınız. Üst kata çıkan solucanlar orada da çalışır. Ancak alt katta solucanların yavruları kalmıştır. Bütünü ile çıkmaları zaman alacaktır. Siz bu arada 2’nci ve 3’üncü katı da doldurabilirsiniz. İlk kapta solucan kalmadığını gördüğünüzde artık solucan gübreniz hazırdır. O katı alıp gübrelemek istediğiniz alanlar için kullanabilirsiniz. Elinizde ne kadar çok solucan varsa o kadar çok gübre elde edersiniz. Hızlı solucan gübresi elde etmek istiyorsanız mutfak atıklarını parçalayıcıdan geçirerek solucanlara verirsiniz. Solucanlar bulundukları ortamı her şey yolunda gidiyorsa terk etmezler. Eğer yaşadıkları ortamdan uzaklaşmaya çalışıyorlarsa muhakkak yolunda gitmeyen bir şeyler vardır.
Zemin sistemi ise beton zemin üzerine yığınlar yapılarak solucanlar bu yığınlar içinde beslenir.

Genel olarak metrekareye 10.000 ila 16.000 civarında solucan konulduğunda solucanlar hem ürer hem de size kaliteli gübre verir.

Eğer metrekareye 16.000 üzerinde solucan koyarsanız gübre üretimi devam eder ama üreme yavaşlar.

Eğer metrekareye 50.000 ve üzerinde solucan koyarsanız üreme durma noktasına gelir ama siz çok kısa zamanda solucan gübresi elde edersiniz.

Eğer metrekareye 10.000 altında solucan koyarsanız üreme hızlı olmakla birlikte gübre üretiminiz çok daha yavaş olur.

Her solucana günlük 0.2 gram mama verilmesi gerektiğiyle kendi hesabınızı kendiniz yapabilirsiniz.

Solucanların tanesini biz toptan olarak 25 kuruştan satın aldık. İsteyen dostlara aynı fiyattan parakende olarak kargo yoluyla göndermekteyiz. Her türlü teknik desteği de veriyoruz.

Değerli dostlar. Yoğun iş temposu ve mesaj trafiği ile bazen yazılarımda gecikmeler olabiliyor. Aşağıda verdiğim site linkinde de bazen yazıyorum.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/32156.htm

Bu iş güzel ve karlı bir iş. Bizim mail sitemiz http://www.madrasol.com/ faaliyete geçince bizi Trabzon ve Rize'den aradılar. Toptan solucan gübresi almak istiyorlardı. Kendilerine olumsuz yanıt vermek zorunda kaldık. İşte bu yüzden de keşke bu işe daha önce girseydim başlığını açtım.

Ayrıca siz de solucan gübresi ile üretilen meyve sebze (damak çatlatan domates, çilek vs) yeseydiniz inanıyorum ki bu mucize gübreyi üretmek isterdiniz. Burada amacımız ülkemizin kimyasal gübre kullanımını azaltmak ve sağlıklı ürünler yetiştirilmesine katkı sağlayabilmek. Sağlıklı nesiller için başka çıkış yolu göremiyorum.

Her şey gönlünüzce olsun dostlar...

Selamlar... Saygılar...

adnan38
Yeni Üye

Toplam 22 yazı
10/03/2014 :  22:56:11
Ben kendi adıma bu işi araştırdım yazılanları okuyunca vay be ! diyorsunuz vetmanında ikna ediciliğine diyecek yok, ama gel gelelim iş nasıl.

1- solucan yetiştirmek ek iş değildir saatlerce sürecek uğraş ister.
2- Gübre almak için sabır gerekiyor. İşe başlasın gübre gelsin yok.
3- Eğerki ilk 2 maddeye uymuyorsanız baştan vazgeçin
4- solucanı koy o sana para üretsin yok. onunda düşmanı zararlılar var (kırkayak vs) onlardan korumanız gerekiyor ve
5- fazla su - güneş soğuk vs korumak için bilgi ve para gerekli olacak
6- Bu 5 maddeyi tam olarak yaparım diyorsanız ki emin olun çok zor bir iş. para harcamaya başlayın daha satma konusu ayrı bir sıkıntı olacak...

şimdi bu yazdıklarım kimsenin ticaretini engellemek için değil fakat burada olan arkadaşların bir çoğu yıllarca zor kaznılmış birikimleriyle bişeyler yapma umuduyla önlerine konulan süslenen işe üstünkörü atlama hevesinde. malı üretme bir aşama satma bin aşamadır. iyi kötü herkes bişeyler üretir diyelim hadi nasıl satacaksın. orda bir siteye koyalım satılır gider düşüncesi bile parana yazık eder.

Bu tarz spesifik işler bilgi ister. misal sen mobilya üretiyorsun hadi solucandan gübre alalım yok böyle bir dünya yukarıdaki yazdıklarımdada söyledim ya alacaksın eline paranı ya herro ya merro akına-karasına gireceksin bu işe. ama bilmiyorsan bu işi asıl işin olarak görmeyeceksen aman kardeşlerim uzak durun tuzu alıp koşmayın sakın...

Yerleşim : Türkiye / Kayseri  |  Meslek : Serbest meslek
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
11/03/2014 :  01:08:53
Sayın Adnan kardeş merhaba.

Merak ettiğim için soruyorum: Siz hiç solucan yetiştirdiniz mi?

Solucan yetiştirmede "asıl iş-ek iş" yetiştirdiğin solucan sayısına göre değişir. Belli bir sayıya kadar ek iş olarak yapabilirsin. Tanıdığım bir çok arkadaş ek iş olarak yapıyor. Evinin bir kenarında 1.000 adet solucanla başlayıp solucan sayısı onbini bulan arkadaşlar da var. Bu arkadaşlar yemek artıklarıyla solucanları çoğalttılar.

Solucan yetiştirirken saatlerce sürecek iş nedir dostum. Bunu bana açıklayabilir misiniz?

Ben saanen keçi işi yaptım: Solucan keçi gibi güdüm istemez, günlük yem saman istemez.
Ben süt ineği işi yaptım: Solucan günlük sağım istemez, bakım istemez, bakıcı istemez, yem saman istemez.
Ben broiler kümes işletiyorum: Solucan günlük kontrol istemez, aşı istemez. Kümeste bakıcıyı 1 saatliğine kümesten ayıramazsın.
Ben damızlık düve işi yapıyorum solucan işiyle kıyaslanamayacak kadar zorluklar yaşıyoruz.

Solucanı haftada bir de yemleyebilirsiniz. Bu size kalmış. Gübre eldesi için beklemeniz gerekiyor. Ama bu süre zarfında zaten solucanlarınız çoğalıyor. Yılda 16 kat çoğalabilen bir hayvan türü biliyor musunuz siz.

Bazı dostlar işi sadece kendileri yapmak için yayılmasını önlemek isteyebilirler. Bunun için farklı yazılar yazabilirler. Biz bu ülkenin kimyasaldan kurtulması için mücalemize devam edeceğiz. Bunun da solucan ve gübresinin yayılmasıyla mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Kimseyi de ikna etmeye çalışmıyoruz. Bildiklerimizi zaman buldukça içimizden geldiği gibi paylaşıyoruz.

1.000 adet solucanla işe başlama maliyeti 250-300 tl. http://www.madrasol.com/ (Koniks üyelerine 250 tl) Bu kadar az bir maliyetle başlanabilen bir iş biliyormusun dostum. Kimsenin yıllarca biriktirdiği birikimini çarçur etmesini istemeyiz elbette. Ama başlanması ve denemesi en kolay işlerden biridir. İşine gelirse devam edersin, işine gelmezse bırakırsın. Ama işin güzelliğini görünce bırakacağını sanmam. Tekzen'de 1 kg solucan gübresi 24.90 tl olarak satılıyor. Biz herkesin kullanabilmesi için 2.5 tl/kg olarak fiyat belirledik.

Biz bu işe girerken gübreyi satamazsak kendimiz kullanırız diye girdik. Çünkü solucan gübresiyle elde edilen domates, çilek yemiştik. Ama siparişleri görünce işin güzelliğini daha iyi anladık. Bu işe girmemizdeki etkenlerden biri de "Büyükbaş hayvancılıktan kar elde edemiyoruz bari gübresinden kazanalım" düşüncesiydi.

Bugün organik tarım yapan bir firmadan sipariş aldık. (Geçenlerde Trabzon ve Rize'deki çay yetiştiricilerinden de toplu sipariş almıştık.) Ama olumsuz cevap vermek zorunda kaldık. Çünkü şimdilik elimizde ton bazında satacak solucan gübremiz yok.

Kim ne düşünürse düşünsün dostlar. Keşke Bu İşe Daha Önce Başlasaydım. Selamlar... Saygılar...

giyotin
Üye

Toplam 381 yazı
11/03/2014 :  03:46:17
kolay gelsin.. ben de fikri ve yazılanları muhteşem buldum. takipteyim diğer arkadaşlar gibi :)
158

Yerleşim : Türkiye / Mardin  |  Meslek : Reklam
giyotin
Üye

Toplam 381 yazı
11/03/2014 :  03:49:54
kolay gelsin.. ben de fikri ve yazılanları muhteşem buldum. takipteyim diğer arkadaşlar gibi :)
158

giyotin
Üye

Toplam 381 yazı
11/03/2014 :  04:04:45
http://www.madrasol.com/
158

adnan38
Yeni Üye

Toplam 22 yazı
11/03/2014 :  21:04:21
sayın vetman kardeşim

elindeki malı satmak istediğin belli ki hakkında lakin işi bu kadarda toz pembe gösterme ne yani adam 1000 tane alsın hobi olsun diye solucanmı yetiştirsin, insanlar buna emek verecek ve bu emek karşılığındada bişeyler kazanmak isteyecek. ek iş felan aslı yok ben biri avrupa üretici biri türkiyede araştırmacı yazar iki kişyle olan konuşmalarım ve yazışmalarımın ışığında söylüyorum.

Burda bu işi sadece kendi yapacak ondan böyle vs yazmışın. bütün samimiyetimle sen çok iyi bir pazarlamacısın krizi fırsata cevirmek felan sana saygı duyuyorum lakin ben 14 yıldır ticaret yapan biri olarak şunu söylüyorum. insaları bir işe ikna mı edeceksin artısı ve eksisiyle yazacaksın ki yarın ah etmesinler sana. Bu birikimler kolaya kazanılmıyor.

Sende itiraf etki bu iş kolay değil öyle 1000 2000 solucan al başla sonra bi gelir elde et bunlar farazi laflar. ek iş kavramı böyle olmaz hızlı seri satılacak paraya dönecek iştir o. ve ben yine diyorum ki yok biri yapacaksa alsın 10 bin 20 bin o zaman bir umut vadeder yapacağı iş. yoksa bu işden ne hobi olur nede ekiş. yoksa bende senin istediğin gibi daha doğal ürünler istiyorum.

Bir daha altını çizerek söyleyeyim ki benim yazım sana değil bu işi yapmak isteyene. çünki yatırım yapacaklar onlar işi enine boyuna araştırsın öyle karar versinler. senin ticaretini engelleme gayesinde değilim bu sitede böyle birşey olursa ne mutlu, allah yolunu açık etsin.

Yerleşim : Türkiye / Kayseri  |  Meslek : Serbest meslek
Gıdacı_İzmir
Üye

Toplam 248 yazı
11/03/2014 :  22:15:56 Yazarın websitesine git Website
bu iş ek iş olarak yapılamaz bence kimse kusura bakmasın,zaten herkesin mesaisi işi gücü var,arta kalan zamanda solucanla kim uğraşmak ister,çok da hoş bir canlı değil ayrıyetten.
bi laf vardır çok severim "attığın taş vurduğun kuşa değmeli" , yani bu işten adam akıllı para kazanmak için ne kadar para yatırmak gerekir arkadaşlar bunu konuşalım,1000 2000 3000 solucan ne kadar sürede 20-30 bine çıkar üreyerek,haftada 1 ton gübre için ortalama kaç solucana sahip olmak lazım,bunlar ne kadar yer kaplar,bakım masrafları ne tutar bunları paylaşırsanız daha net olursunuz bence.bir işin sadece iyi güzel yanları anlatılıyorsa ben o işe inanmam çünkü her işin eksi yanları da vardır.artılarını eksilerini tartabilmemiz için daha açıklayıcı olunması lazım.
www.kilizmangida.com

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Gıda
hakan.sahin
Yeni Üye

Toplam 44 yazı
11/03/2014 :  23:39:58
hakansahinturk32@gmail.com detaylı bilgi maili atarmısın vetman?

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : Ticaret

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

• Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.

13.84 saniye.
02:42:59, 12 Şubat 2026, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2026 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım