Yaratıcılık İçin Kendinizi Nasıl Programlarsınız? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Yaratıcılık İçin Kendinizi Nasıl Programlarsınız?


Goldenist
Üye

Toplam 964 yazı
17/06/2008 :  17:10:04   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Şimdi sizlere beş adımdan oluşan bir pogram veriyorum. Bu pogramla zihninizin yaratıcı yönünü ortaya çıkaracak ve bunun gündelik hayatta faydalarını göreceksiniz.

Başlamanız için her adım için bir örnek vardır:

1-Yaptığınız işleri değişik yollarla yapmayı deneyin. Bu belki size daha iyi çözümler vermeyebilir, ama olayları çözmede size bir esneklik sağlayacağı kesindir. Böylece olaylara daha değişik açılardan bakmasını öğrenebilirsiniz.

ÖRNEKLER: İşe yada okula giderken farklı bir yoldan gitmeyi deneyin, notlarınızı farklı bir şekilde düzenleyin. Golf, tenis ya da satranç oyunları için farklı stratejiler belirleyin, lokantaya gittiğinizde farklı ve tatmadığınız yemeklerden ısmarlayın.

2-Yeni Fikirlere yaşama şansı verin. Birçok insan yeni fikirlere yaşama şansı tanımazlar. Her fikir, üzerinde çalışıldığı zaman değerli olabilir. Kendi fikrinize güvenmeyip başkasının fikrini kullanmaya çalışmayın. Her durumda fikrinizi uygulamaya koymaya çalışın, işe yaramasa bile bu konuda alıştırma yapmış olursunuz.

ÖRNEK: Birçok kereler aklımıza gelen yeni fikirleri uygulayıp uygulamamakta tereddüte düşeriz. Ve onları çabucak unuturuz. Ya aklımıza başka bir şey gelir, ya da beynimizin sol yarım küresi onun yanlış olduğunu söyler. Yapılacak tek şey, yanımıza bir kalem ya da küçük bir ses kayıt cihazı alarak aklımıza gelen bu fikirleri kaydetmektir. Uygun bir zamanda bu fikirleri gözden geçirerek, üzerlerinde düşünebilirsiniz.

3-Başka fikirlerden her zaman faydalanın. Unutmayın ki, her yeni fikir diğer fikirleri farklı yorumlamaları ve uyarlamaları sonucu ortaya çıkar. Bu uyarlamaları yapmak, üzerlerinde biraz çalışarak olabilir. Bu işlem zevkli olduğu kadar çok da kazançlıdır. Bu işe günde on dakikanızı ayırın. Hayatta benzer olan işlemleri, olayları düşünün. Aklınıza gelen tüm benzerlikleri sıralayın. Ertesi gün başka konuları düşünün ve yine aralarındaki benzerlikleri bulmaya çalışın. Pratik yaptıkça, karşılaştığımız bir soruna çözüm bulmakta zorluk çekmediğinizi göreceksiniz. Zihniniz, soruna benzer başka olaylardan otomatik olarak ilişkiler kurarak sizleri sonuca ***ürecektir.
ÖRNEK:Otomobil ile televizyon ilk bakışta pek alakalı gözükmez. Ama biraz düşündüğünüzde bir çok ortak nokta bulabilirsiniz. Japon firması vardır, her biri elektrik kabloları, antenlerden, civata ve somunlardan oluşur. Her ikiside İnsanlığın vazgeçilmez araçlarıdır. Yine her ikisi için geniş servis ve yedek parça ağları vardır.

4-Yaratıcılığınızı eğlence için de kullanın. Eğlence için aklınızdan geçenleri değerlendirin. Yaratıcılık yalnız iş hayatınız değil, aynı zamanda özel yaşantınızda da işinize yarar. Nasıl vücut geliştirme çalışarak, ağırlık kaldırabiliyorsanız, özel yaşantınız için kullandığınız yaratıcı gücünüz, işinizde de daha iyi performans verecektir.

ÖRNEKLER: Bulmacalar üzerinde çalışmak, oyunlar, resim yapmak, yazı yazmak, fotoğrafçılık, maket yapmak ve tiyatro gibi toplumsal faaliyetler. Arkadaşlarının bozulan araçlarını tamir eden birisi var. Bu kişi kırılan ve bozulan parçalarla uğraştıkça yaratıcılığı inanılmaz bir şekilde arttı.

5-Araştırıcı olun. Hiçbir zaman bilinenle yetinmeyin, sebeplerini irdeleyin. Konu önemli olmasa dahi kendinize ve başkalarına sorular sorun. Sadece bilginizin artmasıyla kalmayacak aynı zamanda merak etme duygunuzu geliştireceksiniz. Merak bir çok erişkinde körelmiş bir histir. Onu uyandırmanın zamanı gelmedi mi?

ÖRNEKLER: Bundan sonra gazete okuduğunuzda, kendi kendinize neden bu yazıları okurken diğer yazıları atladığınızı sorun. Manavınıza dükkanını neden oraya kurduğunu, başkan adayınıza neden diğer partilerden aday olmadığını, size bir şeyin olmayacağını söyleyen birine neden olmayacağını sorun. Eğer cevap sizi tatmin etmediyse aynı soruyu tekrar sorun. Bir aracınızı tamir ettirdiğinizde sorunun ne olduğunu ve neden çıktığını sorun.

GERİYE DOĞRU MÜCADELE

Yaratıcılığı geliştirmenin bir başka yolu da, önce bir çözüm bulup, sonra bu çözüme ait olabilecek bir problem tasarlamaktır. Bunu biraz açıklayalım.
Okuduğunuz ve bir çok yerde gördüğünüz gibi yaratıcılık, olaylara farklı açılardan bakarak gelişir. Mesela kendinizi bir şirket müdürü olarak düşünün. İş yaptığınız firmalardan biri size yüklü miktara tesisat borusu sipariş etti ve sonra da bankada bir sorun çıktığını söyleyerek malları teslim almadı. Elinizde bir depo dolusu tesisat borusu var. Bu bir problemdir. ama bu problem başka problemlerinde çözümü olabilir.
Elnizde ki bu tesisat boruları aslında evler için dizayn edilmiştir. ama elbette başka alanlarda da kullanılabilir. Böylece yeni pazar oluşturmuş olursunuz.
Aslında bu olay gerçekten yaşanmıştır. Şirket müdürü elindeki plastik boruları, plastik üretim yapan bir mobilya şirketine satarak şirketini zor durumdan kurtarmıştır. Kendisi şu anda büyük bir holdingin genel müdürü olarak çalışmaktadır.

Ergeç çalıştığı şirketteki biri, bu parlak fikri ortaya atacaktı. Ama ilk atan kendisi oldu ve tabiiki ödülü de o aldı.

Beklenmeyen olayları, olası çözümler haline getirerek atılım yapmanın ödüllerini siz de alabilirsiniz. Merak ettikçe ve düşündükçe aklınıza gelen çözümleri,irdeleyerek, gerçekten çözüm olup olmadığına bir bakın. Çözümü bulamamış olsanız, yine de diğerlerinden önce aklınıza bazı çözümler gelecektir. Zaten yaratıcılık denen şey de budur.

Kaynak: Beyin Gücünü %100 Kullanma Tekniği -yazar: Scot Witt-Gün Yayıncılık
Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır, kendini büyük değil küçük, zayıf, vasıtasız, hiç telâkki ederek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere de güleceksin.( 1908 )

Bir adam ki büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez. Bir adam ki memleketi kurtarmak için evvelâ büyük adam olmak lâzımdır; der ve bunun için bir de örnek seçer, onun gibi olmayınca memleketin kurtulamayacağı inancında bulunur, bu, adam değildir. ( 1908 )

Mustafa Kemal Atatürk

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Satış / Pazarlama
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.95 saniye.
08:59:04, 2 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım