Solucan İşine Nasıl Başladı ? - Sayfa 4 - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Solucan İşine Nasıl Başladı ?
 4 


akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
06/10/2013 :  17:44:44   Yazarın websitesini ziyaret et Website


200 milyar solucanla milyonlar kazanıyor
Mehmet Aksoy, bugün 18 tesiste sayısı 200 milyara ulaşan solucanla yıllık 5 milyon liranın üzerinde ciro yapıyor.


Burdur'da organik gübre konusunda faaliyet gösteren firmanın Genel Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, yaklaşık 5 yıl önce Rusya'dan "Kırmızı Kaliforniya" adıyla bilinen "lumbricus rubellus" cinsi solucanları getirdiklerini ve organik gübre üretimine başladıklarını kaydetti.

Yüzde 100 organik gübrenin bitkisel ve hayvansal organik atıklarla beslenen solucanların dışkısından elde edildiğini belirten Aksoy, ''Bu gübre görünüş olarak siyah toprağa benzer ve itici bir kokusu yoktur. İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, toprak antibiyotikleri, vitaminler, büyüme hormonları ve humik maddeler vardır.

Kesinlikle hastalık yapıcı maddeler, parazit yumurtaları yoktur ve ağır metaller içermez'' dedi.


İthalat izni alamadı, solucanları turistik geziye çıkardı


Solucan gübresi üretimine başlama hikayesini anlatan Aksoy, 14 yıl Rusya'da çalıştığını ve ailevi nedenlerden dolayı Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığını söyledi.

Aksoy, 5 yıl önce bir Rus arkadaşının bir gün elinde bir bavul solucanla Antalya'ya kendisini ziyarete geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Rus arkadaşım (Türkiye'de ortak iş yapalım, emekliliğimi Türkiye'de geçirmek istiyorum) dedi. (Ne yapalım) derken, bir gün elinde bir valiz solucanla geldi. (Bu solucanların gübresi Rusya'da çok popüler, bunlar Burdur'da yaşar mı, bir bakalım) dedi. İki yıl boyunca evimin bodrumunda solucanları yetiştirdim.

Üretim başarılı olunca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına solucan ithalatı için müracaat ettik. Bakanlık ithalata izin vermedi. 9 ay boyunca uğraştık, her türlü belgeyi ***ürdük, solucanların hastalık taşımadığına dair raporları gösterdik. En sonunda Bakanlık (2 ay boyunca karantinaya alırım) dedi. Bunlara yem verilmezse ölürler. Yurt dışından timsah bile ithal edebiliyorsunuz ama solucan getiremiyorsunuz."

Bakanlık ithalat izni vermeyince Rusya'daki arkadaşla Antalya'da tatil turu ayarladım. Böylece 30 valizde 500 bin solucanı turistik yolcuların bavullarında getirttim" diyen Aksoy, "Bu şekilde işe başladık. Solucanlar çok hızlı ürüyor, ilk başlağında 3 sıram vardı, şimdi İstanbul, Balıkesir, Aydın,Fethiye, Denizli, Ankara, Samsun, Malatya, Kayseri, Adana, Mersin, Burdur ve Konya'da 18 çiftlikte 200 milyara yakın solucanım var. Sadece Burdur'da 80 milyar solucanım bulunuyor. 3 bin metrekare alanda solucan gübresi üretiyoruz" diye konuştu.

2014 yılı sonuna kadar kadar satacak ürünleri kalmadı
Aksoy, "Yaklaşık 200 milyar solucanla aylık 300 ton civarında katı gübre üretiyoruz. 2014 yılı sonuna kadar satacak ürünümüz kalmadı, çıkacak ürünün tamamı satıldı. Katı gübrenin kilogramfiyatı 1 lira ile 2,5 lira arasında değişiyor. Sulu gübrenin litre fiyatı ise 50 lira. Çıkacak ürünlerimiz de satıldı, stokta ürünümüz yok" diye konuştu.

Solucan gübresinin bitkilerde yüzde 10 ile yüzde 77 arasında değişen oranlarda ürün artışı sağladığını dile getiren Aksoy, özellikle silajlık mısır ve şalgam, turp, pancar gibi köklü bitkilerde çok ciddi üretim artışı sağladığını bildirdi. En önemli müşterilerinin çay üreticileri olduğunu, zeytin, ayçiçeği, mısır, üzüm, biber ve domates üreticilerinin de solucan gübresine ilgi gösterdiğini anlatan Aksoy, solucan gübresinin etkisinin yaklaşık 3 yıl sürdüğünü kaydetti.

Gelen siparişlere göre yem veriyor

Türkiye topraklarında bulunan solucanların normalde yediklerinin ancak yüzde 10'unu çıkarttığını, Kırmızı Kaliforniya solucanlarının aşırı obur olduğunu ve yediklerinin yüzde 90'ını dışkı olarak çıkardıklarını belirten Aksoy, solucanların ana yeminin ise büyükbaş hayvan gübresi olduğunu söyledi. Aksoy, büyükbaş hayvanların güblerini ve bitkisel atıkları aldıklarını fermantasyon alanında ıslatarak çürüttüklerini, kuruduktan sonra elekten geçirerek solucanlara verdiklerini ifade etti. Solucanların haftada bir kez beslendiğine dikkati çeken Aksoy, "1 milyar solucana haftada yaklaşık 800 kilogram yem veriyoruz. Solucanlar yediklerinin yüzde 90'ını dışkı olarak çıkartıyor. Aslında bunu 3 günde de yiyebilirler. Gelen siparişlere göre yem miktarını belirliyoruz" diye konuştu.

Solucanları "meleklerim" diye sevdiğini anlatan Aksoy, "Tamamen zararsız canlılar. Onlar benim bayram tatili, yıllık izin bilmeyen işçilerim. 7 gün 24 saat, gece gündüz itiraz etmeden sessiz sakin çalışırlar. Onlarla çok mutluyum" ifadesini kullandı.

Yurt dışından talep yağıyor

Aksoy, bugün ABD gibi gelişmiş ülkelerin kimyasal gübreyi büyük oranda terk ettiğini ve organik gübreye geçtiğini söyledi. Oldukça talep geldiğine işaret eden Aksoy, "Solucan gübresi için yurt dışından da talep yağıyor. Almanya istiyor. Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Libya ile anlaşma yapmak üzereyiz" dedi.

Solucan doğanın dengesi

Türkiye'de yılda 7 milyon tona yakın kimyasal gübre tüketildiğini, topraktan daha çok verim almak isteyen çiftçinin çok fazla kimyasal gübre kullandığını, bunun da toprakları, hatta yeraltı sularını bile kirlettiğini vurgulayan Aksoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının organik gübreyi teşviketmesi gerektiğini dile getirdi. Doğanın dengesi ve topraklar için solucanların çok önemli olduğunu ifade eden Aksoy, "Solucanlar hiçbir şekilde hastalık taşımıyor. Ağır metaller, kalıntılar aklınıza ne gelirse solucan alıyor. Solucan doğanın dengesi aslında ama biz kimyasal gübre kullanarak solucanları ve toprak için faydalı diğer canlıları öldürüyoruz, bu da doğal döngüyü kırıyor" diye konuştu. Çiftçilere yüzde 100 organik solucan gübresi kullanmaları tavsiyesinde bulunan Mehmet Aksoy, "Bir inek günde ortalama 30 kilogram dışkı çıkartıyor, 20 litre süt veriyor. 20 litre süt 14 lira ediyor, 30 kilogram dışkı 15 kilogram solucan gübresine dönüşse 2 liradan satsa 30 lira oradan para kazanır" diye konuştu.

Yeni ürünler araştırılıyor

Solucan gübresinin faydaları konusunda bazı üniversitelerle ortaklaşa Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını, şu ana kadar 2 milyon liranın üzerinde bir kaynağı Ar-Ge için harcadığına dikkati çeken Aksoy, halen kozmetik üzerine araştırma yaptıklarını, yara yanık tedavisinde kullanılan bir de krem yapıldığını söyledi. Aksoy, "Yara, yanık kremi için patent müracaatını yaptık, bir de solucan likörü ürettik" dedi. Solucanların ağır metalleri yok ettiğini ifade eden Aksoy, Rusya'dan nükleer santral tesisleri yakınında tarım yapılan yerlerde solucan gübresi kullanıldığını sözlerine ekledi. (AA)

tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
samlenaklov
Yeni Üye

Toplam 10 yazı
25/10/2013 :  18:49:46
Vetman996 bende bilgi alabilirmiyim acaba ?

Yerleşim : Kırgızistan / Bişkek  |  Meslek : Ticaret
sercan13
Yeni Üye

Toplam 1 yazı
26/10/2013 :  13:04:33
Rica etsem bende bilgi alabilirmiyim acaba

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : Emlakçı
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
26/10/2013 :  23:10:51


Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - turizmci07
konu ile ilgili mail atabilir misiniz ?
Ayrıca 10.000 adetle başlasam üreme süreleri nedir. Yani ne zaman 100 bin, ne zaman 1 milyon olur.(normal şartlarda)

Sayın Turizmci kardeş merhaba.

İstediğiniz mail adresinize gönderilmiştir.

Yapılan hesaplamalara göre her yıl normal şartlar altında solucanlar 16 kat artmaktadır. Ölenleri de hesaba katarak biz 10 kat arttığını öngörmekteyiz. Yani 10.000 solucanınız 1 yıl sonra 100.000 olabilmekte, bunlar da bir yıl sonra da bir milyon adet olabilmektedir.

Selamlar... Saygılar...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
26/10/2013 :  23:13:23
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - kenankenan
merhaba vetman996 konuyla alakalı bende mail istiyorum. teşekkürler


Değerli Kenan Bey kardeşim.

Size de konuyla ilgili mail gönderdim.

Umarım yararlı olur.

Selamlar... Saygılar...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
26/10/2013 :  23:16:21
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ahystyle
ahystyle@gmail.com adresine konuyla ilgili mail alabilir miyim?


Değerli Kardeşim Merhaba.

Size de istediğiniz mail gönderilmiştir.

Selamlar... Saygılar...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
26/10/2013 :  23:18:55
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - samlenaklov
Vetman996 bende bilgi alabilirmiyim acaba ?

Değerli kardeşim size de konu ile ilgili mail gönderilmiştir.

Selamlar... Saygılar...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
bayram01
Yeni Üye

Toplam 26 yazı
27/10/2013 :  00:13:31
sayın vetnam996 bana da bilgi gönderebilirmisiniz bayram-bg2011@hotmail.com
bay

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Gıda
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
27/10/2013 :  07:23:39
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - bayram01
sayın vetnam996 bana da bilgi gönderebilirmisiniz bayram-bg2011@hotmail.com

Bayram Bey kardeşim. İstediğiniz maili adresinize gönderdim.

Selamlar... Saygılar...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
31/10/2013 :  08:14:57
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - masal06
Vetman996
- bu işin ortalama maliyeti nedir?
- Ortalama nekadar sermayeye ihtiyaç duyulur?
-Yapılacak yatırımın geri dönüş oranı nedir?
- Piyasada üretici olarak rakipleriniz varmı?
- Rakiplerin piyasadaki durumu nedir?
-Gübrenin paketlenmesi nasıl yapılıyor?
-Ziraat Mühendisleri Solucan Gübresi hakkında ne gibi yorumlar yapıyorlar ?

Değerli Kardeşim Merhaba,
Sorularınızı cevaplamaya devam ediyorum. Yapılacak yatırımın geri dönüşünü birlikte gözden geçirelim:

Solucanları hem çoğaltıyor hem de gübre elde ediyorsunuz. Solucanlar yılda 16 kat çoğaldığı tespit edilmiştir. Ölenler olabilir biz bunun 10 kat olduğunu varsayalım. 10.000 solucan alıyorsunuz ve 1 yılın sonunda 100.000 solucanınız oluyor. Çoğaltmış olduğunuz solucanların bir kısmını hemen satabilirsiniz

Solucanlar bulunduğu ortama göre ve ortamdaki sayılarına göre değişmekle birlikte 4 ay sonunda gübre almaya başlıyorsunuz. Bir solucan günlük 0.5 gr gübre veriyor. 100.000 solucan ise günlük 50 kg gübre verir. Bu gübreyi 2 tl.den toptan satabilirsiniz ki ambalajlayıp 14 tl.den satan firmalar da mevcut. Solucan sayınızın her yıl 10 kat arttığını düşünürseniz, elde ettiğiniz gübre miktarı ve solucan miktarını da hesapladığınızda işin ne kadar karlı bir iş olduğu daha net bir şekilde anlaşılıyor.

Piyasada solucan gübresi işi yapan rakip demeyelim "dostlarım" var. Onlardan solucan alış-verişim de oldu. Kesinlikle onları rakip olarak görmüyorum ve görmeyeceğim de. Herkesin rızkını veren Allah'dır. Bu iş uzun soluklu iş ve aldığım siparişi yerine getirebilmek için solucan gübresi de alabiliyorum.

Türkiye'de bu işi firma olarak yapan üç firma var. Bu firmalardan biriyle ortak yapmak için yola çıktık ama firmanın ortakları aralarında anlaşamayınca biz yalnız olarak yolumuza devam etmekteyiz. Boynuz kulağı geçer derler, biz de bu düşünceyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Solucan gübresi piyasası Türkiye'de yeni yeni oluşmakta. Her firmanın kendine göre müşteri potansiyeli mevcut. Biz gübre kesim işlemine henüz başlamadık ama 600 kg lık gübre siparişi aldık ve almaya da devam etmekteyiz.

Değerli kardeşim fırsat buldukça devam edeceğim.

Selamlar... Saygılar...


Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

5.09 saniye.
23:18:45, 28 Mart 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım