Döviz Yatırımının Püf Noktaları - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Döviz Yatırımının Püf Noktaları


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
26/05/2008 :  09:31:05 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Yerli yatırımcılar da artık dövize yatırım yapmanın püf noktalarını öğrendi.

Dolar, Türk halkının vazgeçemediği yatırım araçlarından birisi. Yıllardır yerinde saysa da yerli yatırımcı birikimlerinin belli bir bölümünü dolara yatırmayı tercih ediyor. Bu eğilim hem Türk ekonomisinin dışa bağımlı yapısından hem de geçmişte her ekonomik krizde dolarda yaşanan sert hareketlerden kaynaklanıyor.

Döviz kurundaki inişler ekonomideki iyileşmenin, çıkışlar ise kriz sinyali olarak algılandığı için her kötüye gidişte dolara olan yönelim artıyor. Özellikle global piyasalardaki dalgalanmanın getirdiği hareketlilikle dolarda dönemsel yaşanan sert hareketler de bu eğilimi tetikliyor. Bu da ister istemez, yerli yatırımcının, kriz olasılığına karşı koruma amaçlı döviz alımlarını körüklüyor.

Toplam mevduat hesaplarının yılbaşından bugüne kadarki seyrine bakıldığında döviz hesaplarındaki artış hızının YTL mevduatları ikiye katlaması da bunun açık bir göstergesi. Yılbaşında DTH (döviz tevdiat hesapları)" lerin toplam mevduata oranı yüzde 33.7 iken, şu anda yüzde 35"e yaklaştı.

Biz de bu eğilimden yola çıkarak dolardaki beklentileri ve dövizdeki diğer yatırım seçeneklerini araştırdık.

Yerli yatırımcılar da artık dövize yatırım yapmanın püf noktalarını öğrendi. Döviz deyince yıllardır bir ileri iki geri seyir izleyen dolardan vazgeçmeyen yerli yatırımcı, kurdaki her çıkışı satış, her düşüşü ise alım fırsatı olarak değerlendiriyor

10 SORUDA DÖVİZ YATIRIMI

1-Dolar kurunun yıl sonuna kadar seyri ne olur?

Son bir ayda 10 milyar dolarlık yabancı portföy girişi oldu. Merkez Bankası"nın gecelik faizleri artırması, YTL faizlerini yeniden cazip hale getirdi. Orta vadede MB faiz artırımlarına devam edecek. AKP kapatma davasındaki gelişmeler, yurtdışında ise banka bilanço rakamları, gösterge veriler ve emtia fiyatlarındaki hareketler önemli. Kısa vadede kur 1.27 YTL"ye gidebilir ama bunun üzeri zor görünüyor. Orta vadede yabancı girişinin devam etmesine paralel 1.20 YTL"nin altını görme ihtimali var. Yıl sonu tahmini ise 1.30 ile 1.35 YTL civarında.

2-Vadeli kurlar nedir? Üç ay sonrası ve yıl sonu kurları?

Bugünkü kura spot kur deniyor. Vadeli kur ise, spot kura taşıma maliyeti eklenerek hesaplanıyor. Vadeli kur, spot kurun üzerine vadeye kadar olan faiz oranı eklenerek buluyor Vadeli kurlar, bankaların forward işlemlerinde ve Vadeli İşlemler Borsası"nda kullanılıyor. Bu kurlar, bir anlamda dövizin gelecek projeksiyonunu yansıtıyor. Beklentileri yansıtması amacıyla 20 Mayıs 2008 tarihinde 5 bankanın vadeli kurlarını aldık.

3-Döviz kuru ile efektif kur arasında ne fark var?

Dövİz kuru, ulusal bir paranın, diğer bir ulusal para cinsinden ifadesidir. Döviz, efektif veya kaydi olabilir. Banknot ve metal sikkeler efektiftir. Çek, poliçe, senet, havale ve kredi kartları kaydi ödeme araçlarıdır. Çek ve poliçe yerine dövize ihtiyacı olan birisi bunu banknot halinde alırsa, elindeki döviz efektiftir. Efektif kur da bu işlemlerde kullanılacak kuru gösteriyor.

4-Dolar ve euronun dışında hangi para birimleri cazip?

Dolar ve euro rezerv paralar. Her ikisi de konvertibl olduğu yani döviz piyasasında serbestçe değiştirilebildiği için genelde dolar veya euro tercih ediliyor. Türkiye gibi reel faizi cazip İzlanda, Brezilya ve G.Afrika para birimlerine de yatırım yapılabilir. Ancak döviz büfesinden gidip almanız mümkün değil. Sadece bazı bankaların döviz platformları aracılığıyla yatırım yapılabilirsiniz. Bunun için en az 4 bin dolarlık hesap açtırmanız gerekiyor.

5-Dolardaki çıkış neden hep kriz sinyali olarak algılanıyor?

1980"li yıllarda ekonomideki liberalizasyon politikaları ile birlikte dövizde çok önemli hareketler yaşandı. Daha önceki krizlerde kurdaki sıçramaların Türk halkında yarattığı bir birikim var. Türkiye ekonomisi dış şoklara açık. Yerli tasarrufların yetersizliği nedeniyle dış kaynaklara olan bağımlılık ve yüksek cari açık Türkiye ekonomisinin kırılgan noktaları. Hükümet 40 milyar dolarlık cari açığı düşük kur, yüksek faiz politikasıyla sürdürüyor. Kurlardaki dalgalanma da bu açığın finansmanı açısından endişe yaratıyor.

6-Belirsizlikler artıyor. Dövizle borçlanmak doğru olur mu?

Dövİz cinsinden borçlanmak ancak döviz geliri olanlar açısından cazip. Döviz kazancı olmayanların ise dövize endeksli kredi kullanması çok mantıklı değil. Özellikle konut kredilerinde döviz geliri olanlar faiz oranları düşük olan Japon Yeni veya İsviçre Frangı cinsinden borçlanabilir. Zaten bankalar da tüketici kredilerinde değişik para birimlerinden borçlanma imkanı sunuyor.

7-Döviz cinsi mevduat hesabı açtırmanın alt limiti ne kadar?

Vadesİz döviz tevdiat hesabı açtırmak için herhangi bir limit sınırlaması yok. Vadeli olarak döviz hesabı açtırmak isterseniz, en az bin dolar veya bin euroluk birikiminizin olması gerekiyor.

8-Döviz tevdiat hesaplarında artış trendi sürüyor mu?

YIlbaŞIndan bugüne kadar yabancı para cinsinden mevduat hesaplarında, YTL hesaplara göre daha hızlı bir artış gözleniyor. Merkez Bankası"nın verilerine göre, 25 Ocak 2008 tarihinde 108.9 milyar YTL olan döviz tevdiat hesapları 2 Mayıs 2008 itibarıyla yüzde 11"lik artışla 120.3 milyar YTL"ye yükseldi. Toplam 322.9 milyar YTL"lik mevduat pastası içerisinde döviz tevdiat hesaplarının payı ise yüzde 33.7"den yüzde 34.5"a yükseldi.

9-Dünyada doların seyri ne olur?

Dünyada tekrar gelişmekte olan ülkelere ilgi başladı. Gelişmiş ülkeler arasında başta ABD olmak üzere global sıkıntı devam ediyor. Zaman içerisinde Avrupa bölgesine de yansıyacak. Gelişmekte olan piyasalar, gelişen pazarlara nazaran daha cazip duruyor. Euro bölgesinde Avrupa Merkez Bankası faizlerle ilgili uzun süredir bir aksiyon almıyor. FED önemli faiz indirimlerine gitti ama euro bölgesinde hiçbir adım atılmadı. Bir taraftan da enerji fiyatlarının yarattığı enflasyon baskısı var. Hem enflasyon baskısı hem de ekonomideki durgunluğun çok net hissedilmesi halinde Avrupa Merkez Bankası da faiz indirim sürecine geçebilir. O zaman dolar, euro karşısında değer kazanabilir. Ancak kısa vadede volatilite devam edecek.

10-Şu anda dolara yatırım yapmak için zamanlama doğru mu?

Uzmanlar, kısa vadede dolara yatırımı önermiyor. Çünkü şu anda YTL faizleri çok cazip. Bazı bankalar aylık YTL mevduata yüzde 18"e kadar faiz veriyor. Ancak yurtdışındaki krizin yansımaları ve iç siyasi belirsizlikler nedeniyle piyasalardaki volatilite devam edecek. Bu da dolarda kısa vadeli iniş çıkışların sürmesi anlamına geliyor. Yani döviz yatırımcısı açısından fırsatlar devam edecek. Bu yüzden portföyde yüzde 20 kadar döviz bulundurmakta yarar var.

Kaynak: Ayfer Arslan, Akşam

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.01 saniye.
16:24:45, 17 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım