Merhaba arkadaşlar, yeni bir yorumda daha sizlerle beraberiz. :) Sanırım bu konu altında en çok yorum yapma rekorunu elimde tutuyorum...
kajmeram arkadaşımızın sorduğu sorulara cevap vermeye çalışacağım.
1. Araba parçalarını bilmediğim için Angel'in ne olduğunu bilmiyorum. Ama jant ve modifiye far için servis ağı kurmaya gerek yok.
2. ve 3. Çin'deki firmaların çoğu OEM üreticilerdir. Yani siz ne isterseniz kutunun üzerine onu basarlar. Ama Türkiye'de bu markayı sadece ben satmak istiyorum derseniz hem Çin ile hem de Ankara'da bazı yerler ile anlaşma ve izinler ile uğraşmanız gerekir. Yinede sadece perakende veya ufak toptan satışlar yapacaksınız en iyisi hiç uğraşmamak. Zaten ünlü olamayacağınız için kimse sizin markanızı istemez.
4. Gümrükten çekerken de satarken de KDV, gelir vergisi v.b. gibi tüm vergiler dahil olacaktır. Vergisiz satış gibi bir şey söz konusu değil. O konu DİİB kapsamına giriyor. (Dahilde İşleme İzin Belgesi) Büyük fabrikalar yurtdışından hammadde veya yarımamül alıp, Türkiye'de işleyip son haline getirerek yine yurtdışına ihracat yaparlar. Bu gibi durumlarda pek çok vergi muafiyeti var ama hem karışık bir konu hemde üretici olmanız gerekiyor.
5. Çinden masrafını ödedikten sonra 1 tane far bile alabilirsiniz. Ama sonuçta bu maldan kâr edecekseniz, piyasayı inceleyerek detaylı bir araştırma yapmanız Çin'deki fiyatlarla karşılaştırarak size en uygun gelen kâr marjına göre alım yapmanız gerekmektedir. Yani öncelikle araştırma yapmanız şart. 10 milyarlık mal alınca 2'ye katlarsınız gibi sabit bir rakam bulunmuyor.
6. Bunlara hiç bulaşmayın, servis ağı kurulumu, Ankara'dan izinler, odur budur, çok masraflı işler. Ya numunelik 1-2 adet getireceksiniz, gümrüğe takılmayacak yada 1 konteynır alacaksınız. Bütün paranızı yatıracaksınız, anca o zaman bir işe yarar.
7. Var, ama işyerim bir firma adına getiriyor. Şahsi olarak getirmedim.
8. Tüm uzakdoğu ülkelerinden ucuz ürünler bulabilirsiniz. (Çin, Taiwan, Thailand v.b.) Ama diğer ülkelerde de ürün bazında ucuzluk olabilir. Mesela Özbekistan'dan çok ucuza susam getirebilirsiniz. Veya Hindistan'dan gıda katkı maddeleri. Ama genelde hemen hemen herşeyin ucuzu Çin'dedir.
AYRICA ÖZEL NOT: Çin'de herşeyin ucuz olmasının sebebi malların adi olması değil, işçinin çok, işçiliğin ucuz olması ve Çin devletinin ihracatçı firmalara uyguladığı çok çok düşük vergi oranlarıdır. Cebinizdeki cep telefonları veya televizyonlarınız nerede üretiliyor sanıyorsunuz? Ama Türkiye'deki hemen bozulan Çin malları herkese "Adi mallar Çin'den gelir" imajını ezberletmiş durumda. Çinli'ye 1000 liralık makineyi 100 liraya yap dersen, tamam der. Ama öyle yapar. Sen de onu burada satarsan, "Çin malı adidir" dersin...
Herkese kolay gelsin, iyi günler, hayırlı işler, bol kazançlar...
İthalat Danışmanı...
www.ugurdisticaret.com