Öğrenilmiş Başarısızlık - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Öğrenilmiş Başarısızlık


zeynom
Yeni Üye

Toplam 16 yazı
02/02/2012 :  21:42:20 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


ilk konum olacak umarım daha önce yayınlanmamıştır. geride bıraktığım 10 yılda yaşadıklarıma tercüman olan bir yazı eminim yazıda kendini bulacak bir çok kişi vardır aramızda. faydalı olacağını umuyorum

ÖĞRENİLMİŞ BAŞARISIZLIK (*)

(KAYBETMEYİ NASIL ÖĞRENİRİZ?)

Bir köpekbalığı aç halde bir akvaryuma konulur. Balık akvaryumun her yerinde yüzebilmektedir. Avlayacağı bir şeyler aramaktadır.

Sonra akvaryuma küçük bir balık konur. Köpekbalığı küçük balığı yemek için hemen harekete geçer. Çünkü açtır (motivasyon), küçük balığı yiyebileceğine inanmaktadır (özgüven) ve küçük balığı yemenin kendi ellerinde (kontrol) olduğunu düşünmektedir.

Küçük balığı yemek için ilk saldırısında kafasını ne olduğunu algılayamadığı sert bir şeye çarparak şok geçirir. Çünkü bilim adamları küçük balık ile köpekbalığının arasına cam bir bölme yerleştirerek onları ayırmışlardır! Köpekbalığı 'balık aklıyla' düşündüğünden camı görememekte ama kafasını çarptığında camı algılamaktadır.

Sonra bir daha dener, yine kafasını cama çarpar. Bir daha dener, tekrar aynı şeyi yaşar. Tanımlayamadığı bir şey hedefine ulaşmasına 'engel' olmaktadır.

Yaklaşık 48 saat sonra köpekbalığı küçük balığı yemek için uğraşmayı bırakır. Evrensel, 'Büyük balık küçük balığı yer” kuralı işlememektedir. Büyük balık depresyona girmiş gibidir. Çaba harcamayı bırakmıştır. Çünkü ne yaparsa yapsın o küçük balığı yiyemeyeceğine inanmıştır.

Deneyin ikinci aşamasına geçildiğinde araştırmacılar aradaki cam bölmeyi kaldırır. Artık köpekbalığı isterse küçük balığı yiyebilecektir. Önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Çok da açtır!

Araştırma ekibi neler olacağını beklemeye başlarlar. Şaşırma sırası bilim adamlarındadır. Çünkü köpekbalığı küçük balığı yemek için hiçbir şey yapmaz. Küçük balığı kovalayıp büyük balığın alanına geçirirler ama yine de yemek için hiçbir hamle yapmaz.

Sonuç çok dramatiktir, büyük balık açlıktan ölmek üzere olmasına rağmen yine de küçük balığı yememiştir.

Köpekbalığı küçük balığı neden yemedi? 'Aç ama gururlu' olduğu için mi?

Bilim adamları köpekbalığının içine düştüğü ruh durumuna 'öğrenilmiş çaresizlik' demektedir. Öğrenilmiş çaresizlik, bir canlının defalarca denediği halde istediği sonucu alamaması durumunda, bir sonraki denemesinde başarısız olacağını beklemesinden dolayı, deneme cesaretini kaybedip hiçbir şey yapmaması halidir.

Bu hale öğrenilmiş başarısızlık da diyebiliriz. Köpekbalığı geç­mişteki denemelerinde başarısız olunca, gelecekteki denemelerinde de başarısız olacağını öğrenmiştir. Bu durum bize milyarlarca insanın neden başarısızlık halinde yaşadığı halde başarılı olmak için hiçbir şey yapmadığını açıklıyor.

Öğrenilmiş çaresizlik, bir daha deneme cesaretini kaybetmektir. Sürekli başarısızlık korkusuyla hareket etmektir. Kendine olan güvenini, 'başarabilirim' inancını kaybetmektir. Öğrenilmiş çaresizlik zihne takılı bir psikolojik kelepçedir.

Biz bu deneyden öğrenilmiş çaresizlik teorisinden daha fazlasını öğrenebiliriz. Bu dersler neler olabilir?

BAŞARISIZLIK VE 'KAYBEDEN OLMAK' ÖĞRENİLMİŞTİR

Başarısız olmak öğrenilmiştir. Bizler de köpekbalığı gibi bazı şeyleri deniyoruz, kaybediyoruz, tekrar deniyor, tekrar başarısız oluyoruz. Yaptıkla-rımızın karşılığını alamayınca hayal kırıklığı yaşıyoruz. Başarısızlıktan korkup, bir daha hayal kırıklığı yaşamamak için başarıyı denemekten vazgeçiyoruz. Sonunda başarısızlığı bir yaşam tarzı olarak benimseyip, kendimizi 'kaybeden' olarak görüyoruz.

Başarısızlık eğitimi, 'acılı derslere' dayanan, kafalar bir yerlere vurula vurula öğrenilmiş, duygusal yoğunluğu yüksek bir programdır. Paslı çiviler gibi, yerlerinden söküp atmak zordur. Beyinden silip atmak için çok güçlü bir başarı eğitimi gerekir.

Başarısız olmayı öğrenenler, öğrenmekle kalmaz, başarısızlık üreten zihniyetlerini çevredekilerin beynine de yükleyerek, onları da başarısızlığa sürüklerler.

Bilim adamları deneyin ikinci aşamasında, köpekbalığının oğlunu da akvaryuma koysaydı, 'güngörmüş' baba köpekbalığı oğluna ne derdi? "Evladım sen buralarda yenisin. Sakın şu balı­ğı yemeye kalkma! Yüzüne bir şey çarpar, mahvolursun!"

Baba köpekbalığı kendi önyargısını 'hayat dersi' diye oğluna da öğretmeye çalışırdı. Çocuk balık da 'biz babadan böyle gördük' anlayışıyla yaşayan biriyse, hayatı boyunca babasının ötesine gidemezdi.

Hayatta bazı şeyleri bilmemek bazen çok büyük avantajdır! Özellikle başarısız insanlardan alınmış başarı derslerini...

Başarılı insanlara ulaşıp onlardan basarı bilgisi almak pek kolay olmadığından, kaybedenlerden öğrendiklerimizle kazanmaya çalışıyoruz. Kılavuzumuz kaybeden olunca, kazanmak da kolay olmuyor tabii!

Bu örnek başarısızlık beklentisinin gücünü de gösteriyor. Köpekbalığı bir sonraki denemede başarısız olacağına inandığı için denemedi. Kendince 'akıllılık' etti! Sonuç alamayacağı bir şey için zaman, enerji ve çaba harcamadı. Kendi gözünde daha fazla *** durumuna düşmek istemedi! Kendini daha fazla hayal kı­rıklığına uğratmak istemedi.

Fakat unuttuğu bir şey vardı: Denediğiniz zaman kazanabilir ya da kaybedebilirsiniz, ama denemediğinizde kesinlikle kaybetmişsinizdir. Buna piyango kuralı diyebiliriz. Piyango bileti aldığınızda büyük ikramiye size çıkabilir ya da çıkmayabilir ama bilet almadığınızda kesinlikle size çıkmaz!

Çoğumuz köpekbalığı gibi deneyince kaybetme ihtimalinden dolayı bir daha denemiyoruz ama denememenin de bir maliyetinin olduğunu unutuyoruz. Uzun vadede hiçbir şey yapmamanın kaybettirdikleri, bir şeyler yaparak kaybetmekten çoğu kez daha fazladır. Özellikle de kaybedecek fazla şeyi olmayanlar için!

Kaybeden doğulmaz, kaybeden olunur. İnsanlar kaybetmeyi köpekbalığının yaşadığı gibi kafalarını engellere vura vura öğrenirler.

Kontrol inancı kaybolunca, kadercilik anlayışı başlar. Kişi çevresindeki şartları kontrol edemediğini görünce, kendini bırakır. Böylece şartların onu daha kolay kontrol edebileceği hale gelir! Köpekbalığı, diğer balığı yiyemeyeceğini görünce, depresyona girmiş, kendini bırakmıştır. Böylece o balığı hiç yiyemeyecek hale gelmiştir.

Ödül yoksa emek yoktur. İnsanlar ihtiyaç duyduklarını almaksızın uzun süre gayretli bir şekilde çalışmazlar. Çabasının karşılığını alamayan balık, ödülsüz çabayı sürdürmemiştir.

Milyonlarca insan başarılı olmak istediğini söyler ama başarılı olmak için ciddi bir caba harcamaz. Bu insanların sürekli başarısızlığın sonuçlarından şikâyet ettikleri halde başarılı olmak için samimi bir çaba içerisinde olmamasının nedenlerini artık anladığınızı sanıyorum.

Köpekbalığı nasıl düşünebilirdi? Daha doğrusu siz o köpekbalığının durumuna düşmemek için her sabah kendinize ne sormalısınız? Defalarca denediğiniz halde her defasında başarısız olduğunuz bir konuda, her sabah kendinize üç sorti sorabilirsiniz.

1) Bende değişen bir şey var mı?
2) Çevremdeki şartlarda değişen bir şey var mı?
3) Hedeflediğim şeyde bir değişiklik var mı?
Sizin içinizde, çevrenizde veya hedeflediğiniz kişi veya işte bir değişiklik varsa, hemen bir daha şansınızı deneyebilirsiniz. Hiçbir değişiklik yoksa ne yapmalı? Bir, kendinizi değiştirmek, önünüzdeki engelin üzerinden aşacak şekilde kendinizi geliştir­mek elinizde. İki, yolunuz tıkalı olabilir ama yönünüz tıkalı olamaz. Aynı amaca giden yeni bir yol arayın, bulamadıysanız yeni bir yol açın.

(*) Mümin Sekman. Her şey Seninle Başlar. Alfa Yayınevi

Yerleşim : Türkiye / Sakarya  |  Meslek : Ticaret
tekbay
Üye

Toplam 365 yazı
02/02/2012 :  22:57:08  Alıntı
güzel bir yazı teşekkürler.
DEĞER VERDİK YETERİ KADAR, ARTIK HERKES EDERİ KADAR

Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
firatesen
Yeni Üye

Toplam 80 yazı
03/02/2012 :  01:05:33 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
paylasiminiz icin tesekkurler
Firat ESEN
+7 950 229 10 77

Yerleşim : Rusya Federasyonu / St Petersburg  |  Meslek : Mühendis
zeynom
Yeni Üye

Toplam 16 yazı
03/02/2012 :  09:00:00  Alıntı


rica ederim

Yerleşim : Türkiye / Sakarya  |  Meslek : Ticaret
yvz
Üye

Toplam 195 yazı
03/02/2012 :  11:03:55  Alıntı
çok güzel olmuş elinize şağlık...

Yerleşim : Türkiye / Eskişehir  |  Meslek : Diğer
murat_akkoc
Üye

Toplam 137 yazı
03/02/2012 :  23:33:39  Alıntı
çok güzel olmuş tşkler
Sorular ne kadar değişirse değişsin formül hep aynıdır.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Muhasebe
Hayatdolu
Yeni Üye

Toplam 41 yazı
21/02/2012 :  13:53:25 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Öğrenilmiş çaresizlik değil miydi bu ? Ayrıca Mümin Sekman tam bir kişisel gelişim uzmanı "PAZARLAMACISI" adam herşeyi parayla ölçüyor bu adamın örneğini niye veriyorsunuz ki..
Tüm girişimcilere selam!

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Serbest meslek
in dubio pro re
o

Yeni Üye

Toplam 1 yazı
11/11/2012 :  14:40:01  Alıntı
Mümin Sekman'a direkt sözüm yok ve kişisel gelişim kitapları da güzel olabilir; fakat göz ardı edilen bir nokta var ki,o da şudur:Mümin Sekman bu kitaplarını %90 oranında yabancı kişisel gelişim uzmanlarının kitaplarından kopyalayıp değiştirerek oluşturmuştur.Anthony Robbins ve diğer kişisel gelişim kitaplarını daha önce okumuş birisi olarak, bunu ilk okuyuşta anladım. Mümin Sekman bu işi iyice ranta döktü,kanaatindeyim.

Yerleşim : Türkiye  |  Meslek : Hukukçu
gsimex
Yeni Üye

Toplam 94 yazı
11/11/2012 :  20:57:38 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
güzel paylaşım, önemli olan Mümin Sekman kopyalamış veya değil, meselesi değil, insanlara kıssadan hissedir. Ve kendi payıma düşeni aldığım için memnunum. teşekkürler..

Yerleşim : İran / Tehran  |  Meslek : İthalat / İhracat
zeynom
Yeni Üye

Toplam 16 yazı
22/01/2013 :  11:23:35  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - gsimex
güzel paylaşım, önemli olan Mümin Sekman kopyalamış veya değil, meselesi değil, insanlara kıssadan hissedir. Ve kendi payıma düşeni aldığım için memnunum. teşekkürler..
rica ederim . kusur aramak yerine faydalanmaya çalıştığınız için de teşekkürler. ve diğer yorum yapan arkadaşlar ahmet yazmış mehmet yazmış edinilmiş / öğrenilmiş , başarısızlık / çaresizlik ne fark eder? mesajı alın yeter. bu adamın örneğini niye veriyorum bana faydalı olduğu ve benden başka birine de belki faydalı olur düşüncesiyle veriyorum başka ahret sorusu olan var mı ?

Yerleşim : Türkiye / Sakarya  |  Meslek : Ticaret
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

4.74 saniye.
22:51:15, 19 Nisan 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım