Konut Kredisinde Neden İsviçre Frangı? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Konut Kredisinde Neden İsviçre Frangı?


acantilsim
Üye

Toplam 158 yazı
14/12/2007 :  23:01:13 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Türkiye'nin 1 numaralı mortgage yazarı Barış Yılmazkaya büyük sırrı açıklıyor: Bankacılar ve finansçılar konut kredisi kullanırken, YTL, dolar ve euro'yu bir kenara bırakıp, İsviçre Frangı'nı tercih ediyor. Konut kredisi kullanmayı düşünenler, YTL ile konut kredisi kullanıp taksitlerin yüksekliğinden şikayetçi olanlar, kaçırmamanız gereken bir yazı!!!

Baktığımızda bu para birimi ile borçlanmayı genelde tercih edenler finans sektöründekiler diyebiliriz. Sektörün içinde olanların tercih ettiği, son zamanlarda yıldızı parlayan “Bu para biriminin peki avantajları nedir?” diye bir soru aklımıza geliyor bu durumda...

CHF NEDEN TERCİH SEBEBİ?

Dövizle konut kredisi kullanımının giderek yaygınlaştığını görüyor ve duyuyoruz. Son zamanlarda özellikle yüksek gelir grubuna sahip tüketiciler tarafından da tercih edilen İsviçre Frangı cinsinden kredilerin, ABD Doları ve Euro ile karşılaştırıldığında bu para birimlerine paralel hareket ettiğini belirtebiliriz. Bu açıdan bakıldığında birçok ülkede CHF cinsinden konut kredisi kullanımı son derece yaygın.

Ülkemizde dövize endeksli konut kredisi pazarı çok geniş olmamasına karşın, CHF' nin Avrupa' da en düşük faize sahip para birimi olması ve bu doğrultuda bankaların yurtdışından faizi düşük olan CHF ile borçlanıp bunu konut kredisi almak isteyenlere kullandırması artık mümkün.

CHF kredisi alanların avantajlarından bir diğeri de Euro ve Dolara göre yıllık %5-6 ortalama daha az faiz ödeyebilmesi. Müşterilerine CHF kullandıran bankalar bu para birimini uluslararası piyasalardan yıllık ortalama yüzde 2.5 faizle buluyor. Böylece hem banka daha çok kazanıyor hem de kur riskini alan konut kredisi müşterisine daha ucuza kredi kullandırabiliyor.

Bunun yanı sıra EURO ve Dolar' dan daha stabil bir kur olması nedeniyle insanları cezbeden bir durum oluşturuyor.

Yine de doğru düşünüp, doğru karar vermeniz dileğiyle;

Kaynak: Emlak Kulisi
ali can

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Öğrenci
eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
15/12/2007 :  11:42:02  Alıntı
Kardeş, bu sıralar böyle çok haber çıkmaya başladı, bu da sabahın haberi
http://arsiv.sabah.com.tr/2007/10/29/haber,5BB8047C212B4252910B90AEB195D513.html

bana sorarsan gelirin neyse, o para cinsinden borçalnmak en mantıklısı, gerisi spekülasyon olur.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
sharan67
Deneyimli Yazar

Toplam 130 yazı
15/12/2007 :  12:15:40  Alıntı
Merhabalar,Sayin acantilsim kardesim,ayni olay Avusturya `da bir aralar uygulanmaya baslanmisti,hatta bunun daha da ilerisi;Avusturya`da bankalar ev almak isteyen mudilerine ya da orada yasayan oturumlu ,iscilere ev almalari durumunda Japon Yeni uzerinden kredi veriyorlardi!Her uc,dört ayda bir Japon Yeni düsüyor,ev kredisini Yen olarak alanlar ha bire kazaniyor,cünki Japon Yeni nin faizi de kur olarakta ha bire düsüyor piyasalarda!Dedigim gibi her 3 -4 ayda bir kredi sahiplerine bir mektup geliyor bankalarindan"Sayin,,,,,10 bin Euro,7000 bin euro vs., kar ettiginiz icin,bu karinizi euro bazinda ev kredi borcunuzdan siliyoruz!!!!Ulen,gördüki bankalar kredilerini Japon Yeni alanlardan bunlar kar yapamiyorlar!!!hah,hahhahah,,,mudilere hemen bir mektup"Acil bankaya gelin!"Tabii iclerinde Temel de var bizim,fikra degil ha bu ,tabiiki orada yasayan isci Türk kardeslerimiz de var,Orada ev alan cok Türk var!Neyse ,banka bunlara diyorki,"Temel Bey,kusura kalmayasinuz(!) hacan "yen olan kredinizu,aha bu gnden tezu yok,hemen Euro ya cevureceysunuz!"hahahah,,hahah...katastrof oldu her yan!Buna iyi dikkat edin!Temel pisman ve saskin,bankaci bin pisman ve uyanik!Ya Euro,ya da Isvicre Frangi`na ev kredilerini dönüstürmek zorundalar...Bu durum da bir 4-5 yil sürdü.simdi Ev kredilerini sadece ve sadece Euro bazinda kredilendiren ac gözlü bankalar,artik ev alan müsteri talebine karsilik "Havayi aliyorlarmis!"zira Euro haksiz büyüme katettigi icin,kredi bazinda alanin da vereninde,is yapanin da isine gelmedigi icin ,euro korkusu yüzünden kimse böyle bir seye-buna Isvicre Frangi dahil!!-yeltenemiyormus!!!Cok dikkatli olunmasi gerekiyor bu konularda bankalar cok acimasiz hatta "Pirate" (Korsan) bunlar!!!!Aman dikkat bunlara.sayglarimla...
sharan67

Yerleşim : İsviçre / St. Gallen  |  Meslek : İthalat / İhracat
m.bahadır
Yeni Üye

Toplam 5 yazı
18/12/2007 :  01:14:47  Alıntı


bence kimse konut kredeisi çekmesin gerçekte faizler yüksek amerikada bile bu sistem yara almış ve bizdede aynısı olacak .yeni konutzedeler dogacak.çünkü borsa yabancıların elide bankalar desen yine aynı utanmaslar 10 çoçuga kart verecekler.bakın önümüz kurban hayvana iğne yapıp şişmanlatıyorlar.ve bu iğne avrupada yasak ama bizde yasak degil nasıl olcak bıu iş anlayamadım.bizler avr abd. atıkların alıyoruz.ve bizde bunların içinde kaybolacagız.enflasyon şişme .hesabınızı ona göre yapın alacaksanız bile uzun vadeye sakın girmeyin.bunlar bence hepsi yabancıların tezgahı.artık silahlı mücadele bitmiş parasal savaş başlamıştır insanların akıllı olması gerek

Yerleşim : Türkiye / ist  |  Meslek : Diğer
dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
22/03/2008 :  12:46:36  Alıntı
Ali Can arkadaşım, Türkiye şartlarında döviz ile kredi almak her zaman zor ve riskli. Ben de bugün bir haber okudum, ekliyorum aşağıya

Mortgage kredisini İsviçre frangı ile al! - CNBC-E

Son beş yılda isviçre frangı kurunun neredeyse hiç değişmemesi özellikle yüksek gelir grubunu YTL’den vazgeçip İsviçre Frangı’na endeksli kredi almaya yönlendirdi. Üç yıl önce frank endeksli konut kredisi veren banka sayısı birdi, bugün dokuz.

Türkiye’de dövize endeksli uzun vadeli kredi almak fırtınalı bir havada kucağında mink vazoyla koşmaya benziyor. Tedavi için sunulan reçetenin hastalığın kendisinden beter olduğu ekonomik kriz günleri hala aklımızda. Yine de nispeten düşük maliyetli kredinin çekiciliği konut almak isteyenleri giderek artan oranlarda risk almaya yönlendiriyor. İki yıldan biraz fazla bir süredir dövize endeksli konut kredilerinde bir hareketlilik var. Bunu başlatan Millenium Bank, İsviçre frangı endeksli konut kredisi paketini sunduğunda bunun sonuçları hakkında kimsenin en ufak bir fikri yoktu. Bugün frank endeksli konut kredisi sunan banka sayısı dokuza yükseldi. Millenium Bank yetkilileri, 2007 yılında verdikleri toplam konut kredisinin yarısından fazlasının frank endeksli olduğunu söylüyor. Denizbank’ın Konut ve Oto Finansman Bölüm Müdürü Barış Yılmazkaya ise frank endeksli konut kredisinin geçen yıl dövize endeksli toplam kredilerin yüzde 10’unu oluşturduğunu söylüyor. Yılmazkaya özellikle yüksek gelir grubundaki müşterilerin bu ürünü tercih ettiğini söylüyor.

Danışmanlık şirketi Realty Worl’ün Türkiye ayağının genel müdürü Hilmi Işıkören, İsivçre frangı endeksli konut kredilerine çok büyük bir ilgi olduğunu düşünmese de zincirin Levent Ofisi sorumlusu Elyo Yeruşalmi, aynı fikirde değil. Yeruşalmi geçen yıl kendisinden emlak satın alan müşterilerinden mortgage kredisi kullananların tamamının frank endeksli krediyi tercih ettiğini söylüyor.

Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, frank endeksli krediye olan ilgiyi son beş yılda kurun pek artış göstermemesine bağlıyor. Bunu biraz açalım: 2002 yılının son günlerinde İsviçre frangı kuru 1.15 YTL seviyesindeyken bu yıl ocak ayını 1.1 YTL civarında kapattı. Soner paritenin dalgalanmadan seyretmesinin yanında “Banka Sigorta Muameleleri Vergisi” ve “Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu” ndan muaf olmasının da frank kredisi için ayrı bir avantaj sağladığını düşünüyor. Doların ya da euro’nun ani iniş çıkışlarından ürkenler için isviçre frangının yeni ve karlı bir açılım olduğunu söyleyenler Soner’e göre frank endeksli kredilerin daha çok tercih edilmesinin en önemli sebebi , henüz bilinmemesi.

Krediyi veren bankaların sayısı arttıkça bilgilendirme sorunu da çözülebilir. Şimdiden dokuz olan banka sayısının artması sürpriz değil. Türkiye’de yıllık nominal faizler yüzde 15’lerde olmasına karşılık İsviçre’de yüzde 3 civarında. Bu nedenle resmi para birimi euro olan AB ülkelerinde bile frank endeksli kredi kullanılıyor. İsviçre’de veya YTL’nin değerliliğinde olağanüstü bir durum olmadığı sürece bankalar İsviçre’den yıllık 2.5 seviyelerinde bir faizle isviçre frangı kredisi bulmaya sorunsuz olarak devam edebilirler.

İsviçre frangı konut kredisi oranları (60 ay)

Fortis 0.50
Denizbank 0.50
Millenium Bank 0.51
İş Bankası 0.51
Yapı Kredi 0.54
Anadolubank 0.54
Garanti 0.55
Finansbank 0.55
Şekerbank 0.60

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
taylany
Yeni Üye

Toplam 4 yazı
22/03/2008 :  21:49:42 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Sharon67 (: eyvallah gayet modunda calısırken arada bu siteye bakıyordum,sonra senin yazıyı gördüm, yüz de bi tebessüm (:

IKU BusinessManagement Dept.
Undergrad Student
taylanyuce.blogspot.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Öğrenci
yusuf kadam
Yeni Üye

Toplam 41 yazı
12/04/2013 :  15:14:39 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
http://www.mucizekurek.com/?pnum=6&pt=Kavun%20Karpuz%20salatal%C4%B1k%20kabak

bu ürünü yurt dışına satmak isterim ilgilenenler siteye mail atabilir.
yusuf kadam

Yerleşim : Türkiye / Tekirdağ  |  Meslek : Satış / Pazarlama
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

3.86 saniye.
12:21:24, 29 Nisan 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım