Sermayesi 20 Bin Ytl'nin Altında Olanların İşi Zor - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Sermayesi 20 Bin Ytl'nin Altında Olanların İşi Zor


eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
19/10/2007 :  13:05:54 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


ATSO Başkanı Kemal Özgen, KOBİ'lerin rekabet şartlarına hazırlanması için iki yol bulunduğunu açıkladı...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, Türkiye'de gerek kamuda gerek özel sektörde verimsizliğin temel nedenlerinden birinin kurumsallaşamamak olduğunu belirterek, ''Artık yönetim kararlarını profesyonellerle paylaşmayı, kurumsal yönetim ile ortaklıkları geliştirmeyi başarmak zorundayız'' dedi.

ATSO ile Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) işbirliği ile düzenlenen ''Sorunlar ve Çözüm Önerileri ile Aile Şirketleri'' konulu panelin açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkanı Özgen, işletmelerin geleceğinin, ikinci nesillere devrinin, yönetim kararlarını profesyonellerle paylaşmak olduğuna değinerek, ''Ekonominin gelişmesi buna bağlıdır. Aksi halde ekonomiyi geliştirecek mucize çözümler yoktur. Ekonomi büyüse dahi bizim bu büyümeden pay almamız, ancak şirketlerimizin büyümesine ve kurumsal yönetimine bağlı olacaktır'' diye konuştu.

Kurumsal yönetimin sadece aile işletmelerinin sorunu olmadığına değinen Özgen, şöyle konuştu:

''Aile işletmelerinde kurumsal yönetim olsun derken, işletmelerde karar mekanizması duygusal olmasın diyoruz. Akıl ve ilkeler, kurallar hakim olsun. Diyoruz ki, atamalar, unvanlar, akrabalık ilişkisine, aileye bağlı ve sadık olmaya bağlı olmasın. Liyakat sistemi olsun, performansa bağlı olsun. Kurumsal yönetim gelişmiş ülkelerde aile işletmelerinin bir sorunudur. Ama maalesef bizde bu genel bir yönetim kültürü sorunudur. Türkiye'de kurumsal yönetim sorunu azalan değil, her alanda artan bir sorun haline gelmiştir.''

ABD'de aile şirketlerinin ekonomideki öneminin yüzde 60'lar seviyesinde hesaplandığına işaret eden Kemal Özgen, Türkiye'de ise özel sektör işletmelerinin neredeyse hepsinin aile şirketi niteliğinde olduğunu ifade etti. Son günlerde en büyük aile şirketlerinde dahi kurumsal yönetime geçilmemesinden dolayı sorunlar yaşandığının görüldüğünü anlatan Özgen, şöyle devam etti:

''Ekonomide sıkıntıların arttığı bir dönemdeyiz. Bir tarafta iç pazarda daralma yaşıyoruz. Özel tüketim harcamalarında yavaşlama var. Diğer tarafta yabancı sermayeli şirketlerin gelmesi, büyük firmaların pazar hakimiyetlerinin artması ile, ithalatın artması ile sıkıntımız artıyor. Değişen ortam nedeniyle Türkiye'de son yıllardaki hızlı büyümeden KOBİ'ler yeterli pay alamamışlardır. Bu nedenle işletmeler rekabet şartlarına hazırlanmadıkça ekonomi büyüse dahi çözüm olmamaktadır.

KOBİ'lerin rekabet şartlarına hazırlanması için iki yol bulunmaktadır. Birincisi, gerekirse ortaklıklarla, halka açılma ile büyümektir. ATSO'nun 30 bini aktif olmak üzere 40 bin civarında üyesi vardır. Üyelerimizin üçte ikisinin sermayesi 20 bin YTL'nin altındadır. Günümüzde bu sermayelerle devam etmek mümkün değildir. Büyümek zorunludur. Fakat büyümek de tek başına çözüm değildir. Bunun da olmazsa olmaz tamamlayıcı şartı kurumsal yönetimdir. Türkiye'de gerek kamuda gerek özel sektörde verimsizliğin temel nedenlerinden birisi budur.'' Özgen, birçok sektörde kalifiye eleman yokluğundan şikayet edildiğini de kaydederek, artık nitelikli elemana, profesyonel yöneticiye hak ettiği yüksek ücreti ödemeyi göze almak gerektiğini vurguladı.

Yönetim kararlarını profesyonellerle paylaşmayı, kurumsal yönetimle ortaklıkları geliştirmeyi başarmak gerektiğini ifade eden Özgen, şu görüşleri dile getirdi:

''İşletmelerimizin geleceği, ikinci nesillere devri buna bağlıdır. Ekonominin gelişmesi buna bağlıdır. Aksi halde ekonomiyi geliştirecek mucize çözümler yoktur. Ekonomi büyüse dahi bizim bu büyümeden pay almamız, ancak şirketlerimizin büyümesine ve kurumsal yönetimine bağlı olacaktır. '' Özgen'in konuşmasının ardından, Dünya Gazetesi yazarı Prof. Dr. Kenan Mortan'ın moderatörlüğünde yapılan panelde TKYD Koordinatörü Güray Karacar, TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hülya Kemahlı, İMKB Eğitim ve Yayın Müdürü Dr. Murad Kayacan, PricewaterhouseCoopers Türkiye Bağımsız Denetim Direktörü Beste Gücümen, aile şirketlerinde kurumsal yönetim ilkelerinin yerleştirilmesi ve yönetim kurulunun üstleneceği roller konusunda bilgi aktardılar.

Kaynak: Patronlar Dünyası

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.95 saniye.
04:26:42, 8 Mayıs 2024, Çarşamba

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım