Bakkal Muhabbeti - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Bakkal Muhabbeti


tiryaki102
Yeni Üye

Toplam 50 yazı
18/10/2007 :  22:12:13   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Ülkemizin en büyük ve en güçlü kuruluşlarının en son yaptıklarına bir bakalım. Bir bakkallar zincirini almak için kıyasıya savaş veriyorlar. Yok sen aldın, yok ben alacaktım diye. ‘Sayım suyum yok’ der gibi kurulmuş başka ortaklıkları bozmalar. Eh ne diyelim, hayırlısı ne ise o olsun. Eskiler ‘deliyle zenginin işine akıl sır ermez’ derler. Bizim de aklımız ermedi. Bütün bunlar boşuna olmasa gerek, bilenler daha iyi bilirler, en çok kazanç yenir işinde galiba.

Herkes, alışveriş merkezi ve marketler zinciri oluşturmak hevesinde. Bir holdingimizin başkanının günün birinde ‘iki alışveriş merkezi, neredeyse bir fabrika kadar kar getiriyor’ şeklinde beyanatını hatırlıyorum. Özel sektörün ana amacı en karlı işlere yatırım yapmak olmalıdır. Bunu anlıyoruz da anlamadığımız başka konular var.

Örneğin, bana göre en büyüğüz diyenler, aslında en büyük işlere yatırım yapanlar olmalı. TÜPRAŞ ve diğer önemli kuruluşlar satılıyor. Teklif sadece yabancılardan geliyor. Bizimkiler oralı bile değil. Ülkemizin gelişmesinde ve güvenliğinde, temel ve en önemli yatırımlara nedense soyunmak istemiyorlar, işte bunu anlamak mümkün değil.

Elektronik ve bilgisayar teknolojileri, maden işleme, demir çelik, otomotiv, iş makineleri, ilaç ve ham madde sanayileri, gen teknolojileri, kimya sanayi bunların hiçbirinde maalesef dünyada motor görevi üstlenebilen bir kuruluşumuz yok.

Yıllardır araba üretiriz. Henüz, özgün bir Türk markası ve dizaynı bile ortaya çıkarılamadı. İş makineleri, ağır sanayi, bilgisayar, chip, silah, uçak, uydu, helikopter, tank, füze ve benzerlerini neden biz de üretemeyelim? Başkalarından neyimiz eksik? Para ise, maşallah ilk 500 içine giren güçlü firmalarımız var. Eğitim denirse, ibadullah mühendis, teknik elemanımız var. Üniversite derseniz resmi, özel pek çok üniversitemiz var. O halde, neyimiz eksik?
İnsanlar genelde daima işin kolayına kaçarlar. Şirketlerde de durum, pek farklı olmasa gerek. Kolay karlı işler nelerse oralara yatırım yaparsanız, işin kolayına kaçmış olursunuz. Zor olan, dünya devleri ile rekabet edebilecek bir üretim işine soyunabilmektir. Bu tarz girişimler, ülkemizi daha ileri düzeylere yükseltecek olan yegane işlerdir. Ülke insanına mal satmaktan öte, yurtdışında, kaç tane kendi markamız altında ürettiğimiz malımızla rekabet edebiliyoruz?
Diğer ülkeler bizi ve ülkemizi, hangi markalarımızla tanıyorlar?

Avrupa ile Gümrük Birliği’ne girdik gireli, pek çok şirketimiz fabrikalarına kilit vurarak, dışarıdan ithal mal getirir oldular. En çarpıcı örneğini ilaç sektöründe yaşıyoruz. Yerli imalat neredeyse %10’lar düzeyine gerilemiş durumda. Uzak doğuda üretilmiş cihazları, sanki kendi üretimleriymiş gibi, üzerine kendi markalarını koydurarak, halka lanse etmek de son günlerin modası oldu. İşçiyle sigortasıyla, rekabetiyle neden uğraşayım. Aynı malın ithalini yaparım, yine aynı karı elde ederim zihniyeti şu günlerde çok moda.
Arkadaşlar, büyük şirketler bu tarz uygulamalarla da pekala gelişmelerini sürdürebilirler. Ancak bunun toplum açısından bazı sakıncalarını da, göz ardı etmemek gerekir.

Böyle yaparsanız, ülkede bilim ve sanayide yeterli gelişme olmaz. Fabrikalar kapandığından, işsizlik ve buna bağlı olarak toplumsal huzursuzluk başlar. **lık, soygun, kapkaççılık gibi olaylar artar. Son olarak da, yetişmiş beyinler ülkede yeterli iş bulamayınca yurtdışına kaçarlar.

Büyük holdinglerimizin yöneticileri duyar mı bilmem ama, para mı? ülke mi? sorusunun cevabı, kaçınılmaz olarak ‘daima ikisi birden’ olmalıdır.

Saygılarımla.
http//www.noktadusakabin.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
xlsm
Yeni Üye

Toplam 3 yazı
19/10/2007 :  09:59:13  Alıntı
yaklaşık 6 yıldır bu tarz bir işletmem var,tabii daha küçüğü.şu sıralarda bırakma arefesindeyim.
tecrübelere göre şöyle bir bakalım örneğin,peh.oğlu isimli zincir 88. mağazasını açtı.yani mal alımlarını merkezlerle görüşürken 88 mağazalık görüşüyor.ipa yıl sonuna kadar 80-90 ekpres açmayı hedeflemiş.
ben 1 koli pınar sütü 12*1,78=21,36 ytl den alıyorum.pazarlık şansı olan bu şahıs 88*12=1056 adet üzerinden alım yapıyor.küçük bir örnek.
tabii mağaza başına alınacak 1 koliden ibaret değil 100 lerce koli.bu sürümden dolayı pazarlık şansını arttırmış oluyor.
diğer üretim ve pazarlama yapan markalar içinde aynı.vur beline kazmayı oluyor.alınan mallara 60-90-120 günlük yeri geliyor 180 günlük çek yazılıyor.kar marjları bir kaç tabanca kalem hariç normal market ve bakkallardan belkide daha fazla.
veresiye verme dertleride olmadığı için bu süre içerisinde dönen nakiti güzel bir şekilde kullanma şansına sahip oluyorlar.
artısı mağazalarına girmek isteyen markalardan aylık senelik gibi sürelerde raf bedeli adı altında ödemeler alınıyor.o firmalarda bunu seve seve veriyor.
birde işin içine yabancı ortaklık girdimi,yani sabancı gibi fransızlarla ortak bir iş yeri açomı örneği,vergi oranınız otamatik olarak düşüyor.
elinizde güçlü bir nakit sermayesi ve işletecek kadronuz varsa,piyasadaki sıcak parayı çekerek paranıza para katıyorsunuz.
e ne gerek var değilmi ağır sanayiye gireceksinde, bissürü yatırım yapacaksında,dünya devleriyle boğuşacaksında vs vs vs.
şimdi işin diğer bir ilginç boyutu var.
ülkemizin her ilinde esnaf ve sanatkarlar odaları,ticaret odaları mevcut.bu kuruluşlar ise maalesef açılışlarda ve senelik olarak aidat almaktan başka bi iş yapmazlar.ha bide aidatınız geçikirse faiz hesaplar ofislerini her sene geliştiriler.
sanki görevleri buymuş gibi,esnafa asla sahip çıkmazlar.
yapılan arşatırmalara göre izmir de her sene 10 000 kişi büyük marketler sebebiyle işsiz kalıyor yada iş yerini kapatıyor.
adamlar geçenlerde bir yerel gazetede (kipa) 2500 kişi istihtam ettiklerini yazmışlar.
bunlar insana güzel bir hikaye gibi geliyor fakat bu işin ucu hepimize dayanır.
pek umutlu değilim ama yinede güzellikler için umutlarımızı kaybetmeyelim.

saygılar.

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Esnaf
Harpacı
Üye

Toplam 285 yazı
19/10/2007 :  12:24:37  Alıntı
Sayın pcked, ne oluyor böyle nedir bu tepki?
Ben bakkal muhabbetini çok beğenerek ve de eğlenerek okuyorum.
Laz bakkal bizim de içinde olduğumuz ama dile getirmediğimiz konulara nede güzel el atmış.
Geçen gün bizim bakkal teyzenin yaşadığım bir mutluluğa tepki olarak ağlamasını görseydiniz böyle düşünmezdiniz.
Sayın tiryaki102 nin yazdıklarını ilgiyle okuyorum.
tiryaki102 eline sağlık.
Beğenmeyen okumaz geçer dersem çok mu kabalık etmiş olurum.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.62 saniye.
12:36:24, 7 Mayıs 2024, Salı

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım