Kendi Kendinizi Yönetin! - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Kendi Kendinizi Yönetin!


bdilek
Kişisel Gelişim Editörü

Toplam 98 yazı
25/08/2007 :  08:57:54 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Karmaşık iş yaşamı sorunlarına basit yaklaşımlar getirebilen, disiplinler arası bakış açısıyla çözen Peter Drucker'ın en önemli özelliklerinden biri iyi ahlak, yardımseverlik, nezaket gibi soyut faktörleri işletme bilimi konuları içine sokmasıydı.

Drucker'ı son olarak 2000'de, yine evinden katıldığı bir organizasyonel gelişim konferansında izledim,"21. Yüzyıl İçin Yönetim Tartışmaları" adlı kitabında da bahsettiği ''kişinin kendini yönetmesi'' konusunda. "Başarılı olduğunu düşündüğünüz bir iş hayatı, bir kariyer asla planlanmamıştır. Güçlü yönlerini, kendi çalışma ve öğrenme biçimini, değerlerini bildikleri için fırsatları değerlendirebilen kişiler onlar. Nereye ait olduğunu bilen bir insan çalışkan olur, yetkin biriyse, parlak bir çalışan."

Drucker, ortalama 30 yıllık iş yaşamında birden çok işveren, birden çok iş ve hatta kariyere sahip olacağından, kendisini tanıma zorunluluğundan bahsetti.

Kendini bilmek gerek

Hemen her kişisel gelişim kitabında, seminerde bahsedildiği ve mülakatlarda karşısına çıktığı için, ''güçlü yönlerini'' bilmeyen profesyonel yok artık. Varsa da onlara profesyonel denemez zaten. Drucker, ek olarak kişilerin entellektüel küstahlık alanlarını, kötü alışkanlıklarını ve hatta hâl ve hareketlerini değerlendirmelerini öneriyordu.

Drucker, herkesin şirketler gibi - kendi farkını ortaya koyabilmesi için kendini çok yi tanıması gerektiğini söylüyordu. Bir iş teklifi alan ya da yeni bir göreve yönlendirilen profesyonellerin şunu kendi kendine diyebilmesi gerekiyor: "Yaparım. Ama şu şekilde yaparım. İlişkileri şöyle yürütürüm. Şu kadar zamanda şöyle bir sonuca ulaşırım. Çünkü kendimi biliyorum."

Entellektüel küstahlık

"En iyi mühendisler insan işlerinden anlamadıklarını gururla söylerler. Muhasebeciler insan ilişkilerini, insan kaynakları da muhasebe işlerini önemsemez. Yurtdışına atanan parlak tepe yöneticileri iş bilgilerinin ve deneyimlerinin başarı için yeterli olduğunu düşünür, o yerin kültürünü öğrenmeye çalışmaz" dedi Drucker. Entellektüel küstahlık, bir konuda çok bilgili olan kişilerin diğer konuları ihmal etmesidir.

Başarılı bir kariyere sahip olmak isteyenlerin ''başladığı işi bitirememek'' gibi kötü huylarını ve küstahlık yaptığı alanları değiştirmeye çalışması gerekiyor.

''Gençler tavır özürlü''

Drucker sürdürüyor: "Temas eden iki cismin hareket halinde sürtünme yaratması doğanın bir kanunu. İki insan da öyle. Birbirlerinden hoşlanmasalar bile ''hâl ve tavır'' bu iki insan arasındaki kayganlaştırıcı bir sıvı gibidir. Çok parlak yeni mezunların başarısızlığa uğramalarının nedeni hâl ve tavır sorunu: ''lütfen'', ''teşekkür ederim'' dememeleri, insanların doğum günlerini ya da adlarını bilmemeleridir."

Milliyet / İdil Türkmenoğlu

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Halkla ilişkiler
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.97 saniye.
07:09:34, 2 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım