İşte Hükümetlerin Ekonomi Karnesi - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

İşte Hükümetlerin Ekonomi Karnesi


acantilsim
Üye

Toplam 158 yazı
10/07/2007 :  20:59:43 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Araştırmacı ekonomistler son 20 yılda iktidarda bulunan Hükümetlerin ekonomik performanslarını karşılaştıran rapor hazırladılar.

Karşılaştırmada, Milli Gelir, enflasyon, istihdam, dış ticaret, borçlanma ve bütçe gibi makro ekonomik göstergelerin kullanıldığı rapor, 21 Aralık 1987 tarihinde kurulan 46. Hükümet (II. Özal Hükümeti) ile başlarken, 2007 yılı Temmuz ayı itibariyle iktidarda bulunan 59. Hükümete (Erdoğan Hükümeti) kadar olan hükümetleri kapsıyor.

İŞTE HÜKÜMETLERİN BAŞARILI OLDUKLARI ALANLAR...

Milli gelir...
Milli Gelir göstergesine göre Türkiye, 1988-2006 yıllarını kapsayan dönemde, yıllık ortalama yüzde 4,2 oranında milli gelir artışı sağladı.

En yüksek ortalama milli gelir artış hızı, Erdoğan Hükümeti döneminde yüzde 7,6 oranında gerçekleşti. Erdoğan Hükümetini ise yüzde 6,9 ile Erbakan Hükümeti izledi.

Enflasyon...
Enflasyon göstergesine göre, en düşük enflasyon oranı Erdoğan Hükümeti döneminde yaşandı. Erdoğan hükümeti, yüzde 13'lük ortalama enflasyonla en iyi performansa sahip iken, ikinci sırada yer alan Ecevit Hükümeti dönemindeki ortalama enflasyon yüzde 55 olarak gerçekleşti.

Enflasyon istikrarı yönünden de en başarılı Hükümet, TÜFE'de ortalama yıllık yüzde 6,7 dalgalanma ile Erdoğan Hükümeti olarak belirtilirken, fiyat istikrarını gösteren dalgalanma açısından ikinci en iyi sonuç Erbakan Hükümeti zamanında sağlandı.

Reel Kur endeksi...
Rapora göre, reel kur değerindeki dalgalanmanın az olması, kur istikrarının göstergesi olarak nitelenirken, reel kurun en istikrarlı olduğu dönem, 9,7 puanlık dalgalanma ile III. Yılmaz Hükümeti döneminde sağlandı.

Reel kurun en istikrarlı olduğu ikinci Hükümet ise Erbakan Hükümeti oldu.

İstihdam...
İstihdam açısından, en düşük işsizlik oranı ortalaması, yüzde 6,2 ile Erbakan döneminde sağlandı. Erbakan Hükümetini ise yüzde 6,9 işsizlik oranı ortalamasıyla III. Yılmaz Hükümeti takip etti.

Son yıllarda, istihdam ve ekonominin dönüşümü açısından dikkati çeken bir önemli nokta, tarım kesimindeki istihdamın önemli oranda azalması oldu.

Son 6 yıl içinde, istihdamın yüzde 10'u, tarımdan diğer sektörlere kaydı.

Dış ticaret dengesi...
Dış ticaret dengesi içinde önemli yeri olan ihracatın ithalatı karşılama oranında ise yüzde 77 ile Ecevit ve Özal Hükümetleri döneminde önemli bir performans sağlandı.

Turizm...
Rapora göre turizm gelirlerindeki en yüksek artış, II. Özal Hükümeti döneminde sağlandı.

Özal Hükümeti döneminde, turizm gelirleri ortalama yüzde 36 artış gösterirken, Erbakan döneminde de yüzde 26'lık ortalama ile turizm gelirlerinde en iyi ikinci performans sağlandı.

Dış borç yükü...
Dış borç yükü açısından, yani dış borç stokunun GSMH'ye oranı açısından en iyi performans, II. Özal Hükümeti sırasında sağlandı. En iyi ikinci performans ise Erdoğan Hükümetinin olurken, Akbulut Hükümeti de üçüncü iyi performansı gösterdi. Bu üç Hükümet döneminde, dış borç yükü azalış gösterdi.

Dış Borç yükü, bu üç hükümet dışındaki hükümetler döneminde artış gösterdi.

Kamu borç yükü...
'Kamu borç yükü' olarak tanımlanan kamu borçlarının (iç borç stoku kamu dış borç stoku) GSMH'ye oranında, bu yükün önceki döneme kıyasla değişim oranında en iyi performans Akbulut Hükümeti döneminde gerçekleştirildi. Akbulut döneminde, kamu borç stokunun milli gelire oranı ortalama olarak yılda yüzde 16,5 oranında azaldı.

İkinci en iyi sonuç ise Erdoğan Hükümeti döneminde sağlandı. Erdoğan hükümeti döneminde de kamu borç stokunun milli gelire oranı ortalama yüzde 8,6 oranında azalma gösterdi.

İç borçlar...
İç borçların GSMH'ye oranı itibarıyla, Akbulut Hükümeti döneminde iç borç yükü yıllık yüzde 17 oranında azalma gösterdi. En iyi ikinci performans da II.Özal Hükümeti döneminde gerçekleştirildi.

Faiz...
Faiz göstergesinde en iyi performans ise Erdoğan hükümeti döneminde sağlandı. Erdoğan Hükümeti döneminde, yüzde 18,2 oranında faiz yükünde azalma gerçekleşti. İkinci en iyi performans faiz yükünde yüzde 3,8 azalma eğilimi ile VII. Demirel Hükümeti döneminde görüldü.

Bütçe...
Bütçe dengesi açısından en düşük açık ise ortalama yüzde 3,1 ile II. Özal Hükümeti döneminde gerçekleştirildi.


(bilgiyi vatan gazetesinin sitesinden aldım.)
ali can

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Öğrenci
iturkmen
Üye

Toplam 406 yazı
11/07/2007 :  07:52:50  Alıntı
tamamen taraflı bir yazı bir gazetenin verdiği rapor yezine keşke istatisitiki verilere dayalı araştırmalara yapsaydınız o zaman tarihi dış borç rekorunu bu hükümetin kırdığını-cari açıktaki tarihi rekoru-insanların alım kapasitesinin ne kadar düştüğünü asgari ücretle 10 yıl önce 40 tüp alınırken şimdi 13 tüp alındığını-fuhuşun -**lığın ve diğer suçların bu dönemde ne kadar arttığını anlardınız.Fabrikaların ne kadar düşük kapasite ile çalıştığını vatanın nasıl peşkeş çekildiğini ben söylemyim siz araştırın.
mehmet ali şahinin türbana türkiyenin %1,5 ini ilgilendirenb bir meseledir dediğini araştırın.
Erdoğanın türklüğü nasıl alt kimlik yaptığını araştırın.erdoğanın busha ırakta düzeni sağlamakla görevli kahraman askerleriniz için duacıyım dediğini araştırın.Erdoğanın hemşehrimiz gülün gücünü azaltmak için niye cumhurbaşkanı adayı yaptığını ve buna neden gerek duyduğunu araştırın.
terör istatistiklerine de bakın.
Burası siyasi platform değil arkadaşlar hangi fikir olursa olsun herkesin çok söyleyecek sözü var.

Yerleşim : Türkiye / Kayseri  |  Meslek : Satış / Pazarlama
performans
Yeni Üye

Toplam 1 yazı
14/07/2007 :  12:05:39 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bahsedilen rapor sadece vatan gazetesinin sayfasında değil en sağdan en sola kadar her türlü gazetenin sitesinde haber oldu. Cumhuriyet, Birgün gibi kaynaklara bakarsanız rapor Erdoğan hükümetini başarısız gösteriyor, milli görüşçü kaynaklara göre raporda en başarılı hükümet Erbakan hükümeti oluyor, Hürriyet, Milliyet, Sabah gibi kaynaklarda ise her göstergede başarılı hükümetler yorumsuz olarak veriliyor.

En iyisi raporu yorumlar üzerinden değil de bizzat kaynağından oku**** değerlendirmek olmalı. http://performans07.blogspot.com adresinde var. "Keşke şunlar olsaydı" dediğiniz şeyler belki de raporda vardır, bakmadan bilemezsiniz!

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Danışmanlık
acantilsim
Üye

Toplam 158 yazı
14/07/2007 :  14:39:56  Alıntı


Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - performans
Bahsedilen rapor sadece vatan gazetesinin sayfasında değil en sağdan en sola kadar her türlü gazetenin sitesinde haber oldu. Cumhuriyet, Birgün gibi kaynaklara bakarsanız rapor Erdoğan hükümetini başarısız gösteriyor, milli görüşçü kaynaklara göre raporda en başarılı hükümet Erbakan hükümeti oluyor, Hürriyet, Milliyet, Sabah gibi kaynaklarda ise her göstergede başarılı hükümetler yorumsuz olarak veriliyor.

En iyisi raporu yorumlar üzerinden değil de bizzat kaynağından oku**** değerlendirmek olmalı. http://performans07.blogspot.com adresinde var. "Keşke şunlar olsaydı" dediğiniz şeyler belki de raporda vardır, bakmadan bilemezsiniz!

Ben de daha sonra pek çok gazetenin internet sitesinde gördüm.

Verdiğiniz linkte hükümetlere karne verin demişsiniz, bu gerçek sonuçları vermez bence, interneti daha çok gençler kullanıyor, özal'ı akbulut'u nereden bilecekler, bilse bilse en fazla adını duymuşlardır.
ali can

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Öğrenci
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.55 saniye.
16:07:03, 20 Nisan 2024, Cumartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım