İş Fikri Hazır. Tecrübe Ve Bilginize İhtiyacım Var - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla

Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

İş Fikri Hazır. Tecrübe Ve Bilginize İhtiyacım Var

c411
Yeni Üye

Toplam 20 yazı
29/06/2010 :  16:32:29   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı

Sevgili arkadaşlar merhabalar.
Bugün foruma üye oldum ve daha önce neredeymişim diye sordum kendime böyle girişimci ve düzeyli arkadaşların arasında olmak çok güzel.

Kısmetse eylül ayı başı gibi sahıs firmamı kurup işimizi başlatmayı planlıyorum.Yapacağımız iş müzik organizasyon hizmetleri.Aynı zamanda özel keman ve piyano derslerini de (haftada 5-6- öğrenci) ofisimizde vererek kış aylarında yavaşlayan organizasyon işlerinden oluşan kaybımızı telafi edecek ve vaktimizi değerlendireceğiz.Bunun yanında jingle vs.. gibi müzikal üretim işlerimizi de aynı yerden sürdüreceğiz.

Sizlerden işin yasal tarafları ile ilgili öğrenmek istedigim konular var.

1 muhasebeci ücretleri ne kadardır aylık olarak(ilk etapta kücük caplı bir sahıs firması olacagım)

2 Hangi masraflarımı gider kalemi olarak gösterebilirim.ornegın aracımın yakıtı sırketın telefonu vs. gıbı.Bu konuda yayınlanmış tam bir liste varmıdır var ise nereden bulabilirim.

3 Tabela vergisi hakkında bilginiz varmı var ise bu verginin fiyatlandırması neye göre belirleniyor.

4 Kira stopajı hakkında bilginiz varsa paylaşmanızı rica edeceğim.

5 aylık - 3 aylık ve senelık vergıler hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

6 bagkur ve ssk odemelerı aylık ne kadardır.

cevaplarınız ve paylasımlarınız ıcın sımdıden cok tesekkur ederım

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Müzik
manta400
Üye

Toplam 355 yazı
30/06/2010 :  13:09:07 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
hocam bir yerden alıntı yaparak aynen yorumsuz olarak sunyorum bende aynı dertteyim işin içine girdikçe boğulacak gibi oluyor insan
BİR İŞYERİ NASIL AÇILIR?

Türkiye’nin başkenti olan Ankara’da küçük bir kırtasiyeci açmak istemekte olan ve askerden yeni gelmiş bulunan Bay A’ nın yapması gerekenleri size kısaca sıralayalım:

a) Önce muhtara giderek dört adet resimli ikametgah ilmühaberi ile nüfus cüzdanı sureti alması gerekmektedir.

b) Muhtardan çıkan Bay A notere giderek hem adresi açacağı kırtasiyenin adresi olacak dört adet imza beyanı çıkaracak hem de işletme defterini noter yaklaşık 30.YTL’ye tasdik ettirecektir.

c) Daha sonra vergi dairesinden aldığı işe başlama formunu dolduracak (kanunda bir gün önce bildirecek hükmü yer almasa da uygulama öyle olduğu için) bu forma işe başlama tarihinin yarın olduğunu işaretleyecektir. Mali müşaviri de bu formu imzalayacaktır. Formun ekinde;
d)
İŞE BAŞLAMA FORMU
1-) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
2-) Nüfus Cüzdanı İlmühaberi (Son altı ay içerisinde alınmış olacak)
3-) İkametgah İlmühaberi (Son altı ay içerisinde alınmış olacak)
4-) Kira Kontratı Fotokopisi (Damga pulu olacak)
5-) İmza Beyanı (adres işyeri olacak)
6-) Noter tasdikli nüfus cüzdanı örneği veya nüfus cüzdanı aslı (Vergi dairesi muhtarların usulsüz tasdik yapabileceğini o yüzden bir daha istediğini söylüyor!)

d) Ertesi gün vergi dairesinden gelecek olan yoklama memuru ile görüşerek kira başlangıcını ne iş yapacağını, Mali müşavirinin kim olduğunu bildirerek “yoklama tutanağı” tutturacaktır.(Bu tutanağın tutulmasının temel nedeni paravan veya naylon şirketleri önlemektir!)

e) Yoklama tutanağı ile bir dilekçe yazarak vergi dairesine gidecek ve vergi levhasının tasdik ettirilmesini isteyecektir.

f) Vergi Dairesi aşamasını tamamlayan Bay A kaydolmak üzere Kırtasiyeciler Odasına Başvuracaktır. Kırtasiyeciler odasına 330.YTL harç yatırarak aşağıdaki evrakları teslim edecektir.

4-) Kira Kontratı Fotokopisi
6-) Vergi Levhası Fotokopisi
7-) İki adet resim

g) Kırtasiyeciler odasından oda kayıt belgesini alan Bay A bu sefer de kaydolmak üzere esnaf ve sanatkarlara başvuracak ve 350.YTL karşılığı;

7-) Kırtasiyeciler odasına kayıt belgesi
yukarıdaki evrakları verecektir.

ğ) Odaya kaydolma aşamasını tamamlayan mükellef artık kayıt olmak üzere Maltepe Cami’sinin karşısında yer alan parkın içerisindeki Çankaya Belediyesi çevre temizlik bölümüne başvuracak 30.YTL para yatırarak bir form doldurmak zorundadır. Bu formun ekinde mutlaka vergi levhası fotokopisi ile kira kontratı fotokopisi verecektir. Çevre Temizlik vergisi bölümünden Küşat işleri müdürlüğüne hitaben bir çevre temizlik vergisi borcu yoktur kağıdı alacaktır.

ı) Daha sonra üst katta bulunan ilan ve reklam vergisi bölümüne başvuracak, vezneden belediye vergi levhasını 9.YTL karşılığında alacaktır. Daha sonra eğer levhası yarım metre karenin altında ise vergiye tabi levhası olmadığına dair beyan verecektir. Ancak örneğimizde kırtasiye açtığımızdan levhanın yarım metrekareyi geçeceğini düşünmek mantıklıdır. İlan ve reklam vergisine 25.YTL yatıran Bay A buradan da borcunun olmadığını gösterir bir kağıt alarak Kızılay’da SSK İşhanı’ nın yanındaki Çankaya Belediyesi Başkanlığı’na başvurarak (5 Kat ) İşyeri Açma İzin Belgesi almak isteyecektir.

i) İşyeri Açma İzin Belgesi almak için gerekli olan evraklar şunlardır :

7-) İşyerinin basit bir kağıda çizilmiş krokisi
8-) Çevre Temizlik Vergisine Borcu olmadığını gösterir yazı
9-) İlan ve Reklam Vergisine Borcu olmadığını gösterir yazı
10-)Damga Pulu
11-)İşyerinin bulunduğu apartmandaki kat maliklerinden orada kırtasiye açılmasına muvafakat yazısı (Bu ilginç bir şart. 20 daireli bir apartmanda 19 nolu dairenin sahibi kırtasiyeye karşı olduğu için imza vermediğinden bu işyeri açılamaz. Bir diğer sorunda kat maliklerinin yurt dışında olmaları veya kendilerinin kayıp veya kaçak olması durumudur. Bu durumda bu işyeri açılamaz.)
12-)Kırtasiyeci ustalık belgesi (Ustalık belgesini almak için 3 yıl çıraklık 3 yıl kalfalık 2 yılda kalfalık okuma ve en az 1080 saat ders almak zorunludur. Kareli defter isteyen birisine bu defteri satabilmek için bir mali müşavirden daha çok tahsil yapması gerekiyor. Ustalık belgeniz yok ise bunu kiralamak zorundasınız. Kira bedeli piyasada yaklaşık 600.YTL’dir.) (Ustalık belgesi avizeci, emlakçı açmak içinde ustalık belgesi şarttır.)
13-) İşyeri Açma İzin Belgesi almak için metrekareye göre değişmekle beraber 120.YTL civarı harç yatırmak gerekir.
14-) Akköprü’ de bulunan itfaiye genel müdürlüğüne giderek yine metrekareye göre yaklaşık 100.YTL harç yatırmak gerekir. İtfaiye kontrole gelerek işyerinde yangına karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını araştırır. Ayrıca yangın merdiveni var mı? Yangın söndürme tüpleri mevcut ve yeterli mi onları da inceler.

j) Bağ Kur’a kaydolmak için bağ kurdan alınan bağ kur giriş formunun önce kırtasiyeciler odasına sonra esnaf ve sanatkarlara en sonunda da vergi dairesine onaylatılması gerekir. 01/10/2008 snrasında artık kayıt için bildirim zorunluluğu kaldırıldı.

k) SSK’lı işçi çalıştırmak isteyen Bay A, Ulucanlar’da bulunan Çankaya SSK İl Müdürlüğüne gidecek SSK İşyeri bildirgesi ile beraber;

7-) Kırtasiyeciler Odası Oda Kayıt Belgesi
evraklarını teslim edecektir.

l) Daha sonra bölge çalışma müdürlüğüne kaydolmak üzere Milli Kütüphane’nin yanında yer alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gidecektir. Orada da bir form doldurarak ekinde aşağıda yazılı evrakları verecektir:

7-) Kırtasiyeciler Odası Oda Kayıt Belgesi

Dünya’nın hiçbir yerinde bir işyeri açmak isteyen birisinin bu derece formalite ile uğraştığı gözükmemiştir. Çeşitli kamu kuruluşlarına sürekli aynı evrakların verilmesinde gerekçeyi anlamak da pek mümkün değildir. İşyeri açan kimse çeşitli ekonomik risklerle karşı karşıya iken piyasa da tutunma mücadelesi vermesi gerekirken emek ve parasının büyük kısmını en önemlisi de zamanını bürokrasiye ayırmaktadır. Burada tek bir formun doldurularak bu evrakların bir sefer verilmesi ve de tek bir kamu kurumu ile muhatap olunması gerçekten yerinde bir uygulama olacaktır.

Bu yazım gazetede de köşe yazısı olarak yayınlanmıştı.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : İmalat
c411
Yeni Üye

Toplam 20 yazı
30/06/2010 :  13:28:41 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
eyvah eyvah :-)

manta400
Üye

Toplam 355 yazı
30/06/2010 :  15:41:24 Yazarın websitesine git Website   Alıntı

hemde ne eyvah !

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : İmalat
muspek
Yeni Üye

Toplam 24 yazı
30/06/2010 :  16:42:27  Alıntı
Sayın c411
Yapman gereken şey çok basit.
Önce akıllı bir muhasebeci bulacaksın.Muhasebeci sana bu konularda yardımcı olur.Yapman gerekenleri sana söyler.Onun için çok stres yapma.
Muhasebe ücretine gelince;
Bu ücretin tam karşılığı yoktur.Muhasebeciden muhasebeciye değişir.
Mesela benim aç gözlü eski muhasebecim kendini bulunmaz Bursa kumaşı sandığı için şirket defterlerini aylık 250TL ye tutardı.Ama defteri çok olan muhasebeciler daha makul bir ücrete razı olurlar.Tabi defteri çok olan muhasebeciler de seninle pek ilgilenmeyebilirler.
Bunun için tam idealini bulman lazım.Yani ayda 50TL ye şirket deftreri tutacak adamdan da 250TL isteyenden de uzak dur.
Mümkünse çevrene danış.Başka esnaflarda fikir al.
Yolunda bahtında açık olsun.
M.P.

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Kimyager
HakanFinans
Üye

Toplam 450 yazı
30/06/2010 :  23:09:35  Alıntı
Sayın c411,

1 muhasebeci ücretleri ne kadardır aylık olarak(ilk etapta kücük caplı bir sahıs firması olacagım)
*Ne kötü istanbul şartlarını bilmiyorum ancak 80-120 tl aralığındadır.100 tl diyebiliriz.
2 Hangi masraflarımı gider kalemi olarak gösterebilirim.ornegın aracımın yakıtı sırketın telefonu vs. gıbı.Bu konuda yayınlanmış tam bir liste varmıdır var ise nereden bulabilirim.
*İş yerine kayıtlı olan tüm telefon su ,büro apartman aidatı,yazar kasa fişi,araç alımı vs. gibi tüm şeyleri gider gösterebilirsiniz.Hatta ssklı işçinizi organizasyona gönderdiğinizde yemek parasını,yada pazarlama amaçlı müşteriye ısmarladığınız yemekten,verdiğiniz hediyeye kadar.Aracınızın benzin fişlerini gider yazabilmek için aracı firmaya kayıt etmeniz,şirket üzerine faturalandırmanız lazım.Bununla birlikte bu gider kalemlerinide vergi dairesi sorduğunda açıklamanız lazım.Yani organizasyon için gittik benzin harcadık dediniz,o zaman hangi organizasyon bu faturasını kestinmi diyecektir.Bu gelir gider yönetimini iyi yapmak gerekir.

3 Tabela vergisi hakkında bilginiz varmı var ise bu verginin fiyatlandırması neye göre belirleniyor.
*tabela vergisi sende 2 parçada alınıyor ama ne kadar tam bilmiyorum,sizin içinde çok bir masraf tutacagınızı sanmıyorum.

4 Kira stopajı hakkında bilginiz varsa paylaşmanızı rica edeceğim.
*3 aydan 3 aya,yada aylık olarak muhtasar beyanname ile kira stopajı vereceksiniz.Şuanda yanlış hatırlamıyorsam stopaj % 22.Yani 100 tl ise kiranız 122 tl stopajı olacak,bunuda işçi sayısına göre sanıyorum aylık yada 3 aylık olarak ödeyeceksniz.Ayrıca muhasebecinin size kesmiş olduğu faturasının stopajı var oda ödenecek.1

5 aylık - 3 aylık ve senelık vergıler hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
*Aylık olarak kdv var,vergi çıksın çıkmasın şuanda damga vergisi ne kadardır bilmiyorum ama 20-30 tl diyelim bu rakam ödeniyor.Ayrıca vergi çıktığında da yine damga vergisiydi,özel iş.vergisiydi üstüne ekleniyor yine bu rakam.( umarım değişmemiştir işyeri sahipleri daha iyi bilir.)
*İşçi sayısına göre sanıyorum aylık yada 3 aylık olarak stopaj vs. lerle ilgili muhtasar beyanname veriliyor.

*Yıllık vergiyi devletin peşinen aldığı 3 er aylık dönemler halinde peşin vergi var,4 kez beyanname veriliyor,ve vergi çıkmasa bile damga vergisi , artık güncel rakam ne kadarsa ödeniyor.Vergi çıktığında da yıllık vergiden ödediğiniz rakam düşülüyor.Yıllık beyanname 1 kez veriliyor.

*Yanınızda işçi çalışıyorsa,muhtasar beyannamede işçinin vergisi ödeniyor.aylık yada 3 aylık dönemlerde,yanlış hatırlamıyorsam 3 işçiyi geçince aylık,3 ün altına 3 aylık muhtasar düzenlenyor.

*Siz esnaf odasına kayıt olamayacaksınız,ticaret odasına şahıs olarak tescil olursunuz.Onunda senelik bir oda kayıt ücreti olacak,onuda 2 taksitte 6 aydan 6 aya ödeyeceksiniz.Rakam ne kadardır bilmiyorum ama ne kötü 300-400 tutar.
Muhasebecinizle görüşürseniz mümkünatı varsa,bir aksiyon yapılıp sizi esnaf sarayına kayıt yaptırabilirse,hem bu maliyet daha düşer,hemde ticaret sanayi odasında bir adres değişikliği yaparsınız bunu bildirmeniz bile tonla para.Bir faaliyet belgesi bile ciddi maliyet olur ticaret odasında.O yüzden bazı muhasebeciler yolunu bulup bir şekilde esnaf olarak yaptırabiliyor kayıt,sizde mümkün olmayabilir yüksek ihtimalle ama aklınızda olsun.

6 bagkur ve ssk odemelerı aylık ne kadardır.
*Bağkur,ssk aylık olarak ödeniyor.Bağkurda da hadi siz asgari ücret kazanıyorum deyip en alt basamak olsanız oda bir 250 tl dir ne kötü.

*Yanınızda ssk lı birinin çalıştığınızı düşünürseniz,asgari ücretin işverene maliyeti 924 tl olması lazım,bu rakamdan işçiye ödenen 599 tl olması lazım oda maaşı çıkarırsanız kalan tutar sizden çıkacak vergi algı..Aklı olanda ssksız eleman calıstırmaz yanında bu devırde son kanunla.

Bilgilerimi gözden geçirdim şöyle birde...Hakkatten eyvah ki ne eyvah..3-5 tl derken kaç para gidiyor.Birde bu organizasyon işi ne yazıkki Türkiye de çok ama çok zor bir iş.Maselefki bir memur bile bu işlerin içinde az çok amatör olarak bile çalıştıysa ek iş olarak bu tarz işler yapabiliyor.Para kazanmak çok zor.Büyük organizasyon işleri almak lazım onda da 1 gün değil yarım gün bile personelin çalışacak olsa yarım gün sigortalı göstermeni istiyorlar.Külfeti çok.

Say..
... ... ...

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : Bankacılık-Finans
c411
Yeni Üye

Toplam 20 yazı
30/06/2010 :  23:34:05 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Gercekten zor ma yapacak bır sey yok ya basaragız ya basaracagız....verdıgınız kıymetlı bılgıler ıcın tek tek hapınıze ok tesekkur ederım

St.Pauli
Yeni Üye

Toplam 4 yazı
16/07/2010 :  11:25:13  Alıntı
Dostum selamm, muhasebe konusunda istersen yardım da buluna bilirim,muhasebeciyim ben, eğer tercihh edersenn mail atarsan sevinirimm, işin çook fazla bir prosüduru yokk, görüşmek üzeree shenercivelek@hotmail.com.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Muhasebe
esradurak
Yeni Üye

Toplam 4 yazı
19/07/2010 :  01:05:00  Alıntı
abartacak ve korkacak bişey yok. bende işyeri açmıştım bi muhasebeciye gittim ve bol bol imza attım bu kadar. Üstelik 3 yıl muhasebeci benden para bile istemedi. Sadece karar ver işe başlayabilecek kadar sermayen olsun ve ilk adımı at, hepsi bu.
esra

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Turizm

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

• Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.

4.81 saniye.
11:44:09, 9 Haziran 2026, Salı

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2026 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım