İşletmelerde Gider Muhasebesinin Önemi. - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

İşletmelerde Gider Muhasebesinin Önemi.


abgrisk
Yeni Üye

Toplam 26 yazı
26/01/2007 :  18:11:01   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Şirketlerin en önemli amacı fatura kesmek ve kazançlarını maksimum kılarak daha çok kar elde etmektir. Bu amacını gerçekleştirebilen ve likit kalabilen şirketler her türlü krize daha hazırlıklıdır.

Şirket ortakları ve yönetim kurulu, daha çok kazanabilmek ve karlarını arttırabilmek için profesyonel yöneticilerini belirlerken, iç yapıdan yükselerek gelen, mevcut ve gelecek dönem için hazırlanan yöneticilerinin bilgi ve görgülerini arttıracak her türlü eğitim fırsatını değerlendirmeye çalışırlar. Deneyimli yöneticiyi transfer ederek kan değişikliğini önemseyen işletmelere de günümüzde sıkça rastlamaktayız.

Yönetimler, kendilerine verilen hedefler çerçevesinde geceli,gündüzlü çalışarak başarıyı yakalamak için büyük mücadeleler verirler. Özellikle kurumsal yapılanmasını tamamlamış büyük işletmelerde işler daha kolaydır. Organize olmuş kadrolar,görevleri gereği her girdi ve çıktıyı en küçük detaya kadar hesap ederek, karlılık ve verimlilik hedeflerine yoğunlaşır ve bunda da çok başarılı olurlar.

KOBİ diye adlandırdığımız başta aile işletmeleri olmak üzere ayakları üzerinde durmaya başlamış işletmelerde,faturaların kesilmesi ve paraların gelmeye başlaması ile ikinci aşama olarak tanımlanan “gelişme ve kapasite yükseltme” sürecinde, alınması gereken tedbirlerin planlanması ve organizasyonun kurumsal yapıya kavuşturulması ile;
-İşletmelerde yapılacak işlerin belirlenmesi,
-İşleri yapacak kişilerin belirlenmesi,
-Kişilerle,kurumlar arası ilişkilerin tanımlanması aşamaları doğru şekilde planlanarak işletmenin şişmanlamak yerine sağlıklı gelişiminin esasları ortaya konulmaya çalışılır.

İşte bu noktada içine düşülen tuzak sadece gelirlerin ve cironun takip edilmesidir. Gerekli olup, olmadığı yeterince araştırılmaksızın alınan yeni personel, açılan şubeler, satın alınan araç ve gayrimenkuller ile giderlerin yönetilememesi sonucu, büyüme olarak görülen resmin detaylarında, çöküşün başlangıcına dair işaretlere rastlamak da mümkün olabilir.

Seyahat harcamaları, haberleşme, mesai kavramı, şirket genel giderleri, personelin; İşe giriş sözleşmeleri, ücret politikası, disiplin sözleşmesi, izin,prim ve ödül yönetmelikleri ile satın alma, harcırah, yol, yemek, kıyafet harcamaları, şirket ortaklarına yapılan ödemeler, yatırım kararlarında teşvikten yararlanmama, v.b. konularda alınmayan tedbirlerin maliyeti şirkete tahmin edilenden daha fazla yük getirebilir.

Küçük bir örnek vermek istiyorum;Bir şirkette günlük faaliyetler içinde çay, şeker, su, sigara, yemek, posta, kargo, bilet,v.b. nedenlerle kasadan 50.000.000 TL. para çıktığını varsayalım. Ayda 1.500.000.000 TL.,yılda 18.000.000.000 TL. belgesiz harcama yapılıyor demektir. Bu harcama kar olarak gözüktüğü için ayrıca vergisi de verileceğinden, yaklaşık 25.000.000.000 TL kayıp söz konusudur.

Küçük işletmeler ve KOBİ’ler bu konularda danışmanlık almayı önemsemelidirler. Ödeyecekleri danışmanlık bedelinin çok üzerinde kazançları olacağı gibi sistemin oturması ile büyüme planlarını daha sağlıklı yapabilme fırsatını da yakalamış olacaklardır.

“Günümüzde önemli olan kazandığımız parayı koruyabilmektir.”

A.Baybars GÖĞEZ
0 533 5607293
ABG&RİSK DANIŞMANLIK
abg2@tr.net Bülten / Temmuz / 2004


ISLETMELERDE_GIDER_MUHASEBESININ_ONEMI.doc

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.06 saniye.
04:20:14, 29 Nisan 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım