Ticarette Esnaf Nasıl Ayakta Durur? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Ticarette Esnaf Nasıl Ayakta Durur?


ufukihracat
Yeni Üye

Toplam 98 yazı
22/02/2010 :  18:34:43 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Arkadaşlar büfe olsun, fast food olsun veya herhangi bir ticari işletme olsun ayakta kalabilmek için günlük nekadar ciro yapmalı? Biliyorum ucu açık bir soru ancak artık devletimizinde günlük 300-350 ciro yapan yerleri nerdeyse ticari işletme saymıyor. Günlük, aylık ciro ne olmalı? Ortalama bir yer aylık ne kazanır, Esnafın zor günler için ne gibi planları olur? Esnaf nasıl ayakta durur?
Sattiğı ürünler karşılığına üreticilerden negibi destekler alır: promosyon, hediye,moral motivasyon desteği gibi.
Düşüncelerinizi paylaşırsanız seviniriz.

Yerleşim : Türkiye / Türkiye
Yeni Ufuklar
Yeni Üye

Toplam 17 yazı
22/02/2010 :  23:46:59  Alıntı
1-Bir urun grubu sececeksiniz
2-O urun grubu ile ilgili kendizi gelistireceksiniz
3-Musteri grubu sececeksiniz
4-Farkli urun getireceksiniz

Bir ornekle aciklayalim.

En basitinden marketcilik;
Bazi marketlerde (veya cogu) ayni zamanda taze sebze meyve satiliyor.Diyelim civarda 5 tane market bu sekilde calisiyor, yani hepsinde sebze meyvede satiliyor.Sizde sadece sebze meyve satan bir yer acsaniz;

1-Fazla miktarda alacaginiz icin daha iyi fiyat alirmisiniz, elbette.
2-Rakiplerinize gore daha iyi fiyat verirmisiniz, elbette.
3-Varsa birkac farkli halden farkli urunler siparis verme durumunuz olur mu, elbette
4-Musteriler sizde ucuz ve degisik urunler oldugu icin gelirmi, kesinlikle
5-Sizinle rekabet edemeyen (karlari dusen) diger marketler bu sebze meyve isinden cikar mi, evet cikar

Baska bir ornek;
Yine market isinde olsun hadi.En fazla satan 10 (karliligi olan ayni zamanda) tane urunu alalim.Diyelim yag, seker, cay, makarna, salca ve akliniza gelecek 5 urun daha.
Bunlarin olmasi icin toptancidan degilde ureticiden almaniz lazim.Bir kamyon kiralayin ureticiden alin.Yukaridaki ornekte oldugu gibi,
Fiyatta rakiplerinizi gectiniz mi, evet
O urun grubundan cesitliliginiz olur mu, evet.
Bunlar ihtiyac maddesi oldugu icin mutlaka lazim olan seyler, musteri size gelmek zorunda, hic kimse ayni urun icin yuksek fiyat vermek istemez.
Rakipleriniz 10 cesit farkli boylarda yag getirirken sizde 20-25 cesit ve fiyatta yag bulunabilir.

Kabaca bu sekilde rekabet edilir.
Ergun

Yerleşim : ABD / Miami  |  Meslek : Satış / Pazarlama
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
23/02/2010 :  00:16:33 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Aylık kirası 150 lira olan bir dükkanda, aylık 40 lira aidat, 20 lira yakıt, 15 lira da elektrik harcadığınızı, telefon adsl bağlatmadığınızı ve sadece el işçiliğinden maliyeti çok düşük tamir işleri yaptığınızı düşünürsek, günde 5 liralık yemek gideri ve günde 1 liralık çay ile aylık 150 lira daha harcayıp toplam aylık masrafınızın 225+150 ile 375 lira olduğuna kanaat getiririz. Tamirat işlerinden günde sadece 60-70 lira elinize para geçse ayda 1500-1750 lira kazanmış olursunuz. 375 çıkarsanız geriye ortalama 1200 lira kalır. Vergi, muhasebe oda aidatı derken ucuz hesaptan 100 liranız daha gider. Gereğinden fazla fiş fatura düzenlemeyeceksiniz tabiki. Yani herşey çıksa gayet kanuni bir 1000 liranız kalır. Temiz para bir çoğuna yeter. Simitciden hallice bir dükkancı olursunuz. Ama günlük 50 lirayı dahi bulamıyorsanız dükkanla işiniz yok demektir. Esnaflığın suyunu sıksanız, küçültseniz anca bu kadar küçülür.

Ciro hiçbir şeydir. Günlük kar nedir ona bakın. Günlük cebinize 100 lira kalmayan bir dükkanı kapatın.

Bütün masrafları ince ince hesap edin virgül atlamadan. Elemandan vergiye, elektrikten kışın harcanacak yakıta kadar. Aklınıza takılmayan masrafları da ilave edin. Mesela öğlen kebap mı yoksa tavuk döner mi yemektesiniz. Hepsine bakın. Günlük geriye 100 lira kalmıyorsa o dükkanı kapatın. Ayda 2,5 sınırdır bana göre. Ciro değil kar olarak.

Zor günlere plan yapmak çok zor. Önce bir voli vurup bol kazanacaksınız ki zor günlere yedek akçe ayırın. Ayrıca yedek akçe denen şey 2 ayda biter. Akçeye güvenip zor gün geçirilmez. Bir dükkan asla keseden yememelidir. Kriz ya da zor gün mutlaka kazanıyor olmalıdır. Bir dükkanın zor günü 10 yerine 1 kazandığı gündür. Hiç kazanamadığı hatta keseden yediği gün değil !!

Promasyon, motivasyon en iyi günlerde yapılmalıdır ki işe yarasın hareketi yavaşlatmasın. Zor günde olmayan parayla yapılan promasyon batan dükkanın dağıttığı hediyeden başka bir anlama gelmez.

Bazen daha fazla para kaybetmemekte bir kazançtır.

Zora girmiş dükkanı sürdürmek mutlaka gerekliyse olabildiğince küçülmek masrafı azaltmak belki sonuç verebilir. Ama çok da umut bağlanacak bir durum değildir. Dükkana uzaktan bakın yabancı gözüyle bakın. Asla olamaz gözüyle baktığınız şeyleri gözden geçirin. Ucuzluk yapmak zararına satış yapmak genellikle bir işe yaramaz. Aslında hiç bir sıkıntısı olmayan dükkanların uyguladığı eski bir kovboy numarasıdır.

Üreticilerin alt bayilerine zor günlerinde moral motivasyon desteği gibi gerçel bir uygulamayı ben hiç görmedim. Bunlar iyi günlerde yapılan karşılıklı jestler olabilir ama bayisine bu denli şefkat gösteren bir üretici büyük ihtimal nirvanaya ulaşmıştır.

Geçmiş olsun der relantide devam etmenizi gereksiz yere tek kuruş daha harcamamanızı salık veririrm.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
ufukihracat
Yeni Üye

Toplam 98 yazı
23/02/2010 :  10:32:11  Alıntı


yeniufuklar ve akınselçuk ayrıntılı yorumlarınız için teşekkür ederim.
promosyon desteği derken firmalardan alınan bedava ürünleri falan kastettim. örneğin coca coladan 250 koli ürün alana 25 koli bedava gibi . şöyle düşünürsek ayda 250 koli cola satan bir esnaf 25 koli de bedava colayı satsa satsa buda 1000 lira gibi para eder yani bu ve buna benzer promosyonlarla esnaf birşeyler kazanır.

Yerleşim : Türkiye / Türkiye
rterzioglu
Üye

Toplam 1714 yazı
23/02/2010 :  17:35:05 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Coca Cola 20 koliye 4 koli bedava verir. İyi araştırmamışsın.
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Yöneticilik
gokhank
Yeni Üye

Toplam 92 yazı
23/02/2010 :  18:16:45 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
akınselcuk arkadasımızın söylediklerinin yarısına katılıyorum. tasarruf kısmına. ama ticaret öyle 2+2 dört le olmuyor. gün geliyor çekle aldıgınız ürünleri satamıyorsunuz. işler duruyor. çeklerin günü geliyor. cok az karla satıp cek ödemeye calısıyorsunuzki toptancıya verdiğiniz çek karşılıksız cıkarsa piyasadan silinirsiniz diye. maksadınız o buhranlı ayları atlatıp düzlüğe cıkmak. belki öyle az karla sattınızda dükkan masrafının yarısı cıkar yarısıda cebinizden gider ama kendinizi bi kaç ay sonraya atarsınız. işler düzelincede yolunuza devam edersiniz.

düşünün bir dükkan açıyorsunuz ve o dükkanın müşderisi ve ismi oturana kadar 3 yıl 5 yıl emek harcıyorsunuz. asıl sermaye budur. bunu kaybetmekdense bir kaç ay zarar etmeyi göze alamassanız türkiyede ticaret yapmayınız. çünkü bu ülkede 5 yılda bir kriz kapınızı calacakdır. ve hepde böyle olmuşdur.

tam 20 gün oldu dogru düzgün satış yapamadık. esnaf arkadaşları gezdim nerdeyse tamamı aynı şekilde. ne yapsınlar şimdi iki ay zarar ettiler diye dükanımı kapasınlar. hayır dayanan ayakda kalır. ayakda kalanda kaymagı yer.

ama sunada dikkat etmek gerekiyor. bazen olur işler durur. ama bu genel bir durgunluk degildir. ya malınız para etmez ya satışda bir problem vardır. yada modanız geçmişdir. bunu iyi analiz etmelisiniz. eger böyleyse arkadaşımızın dediği gibi ısrar etmeye zarar eteye gerek yokdur. gittikce batarsınız. eviniz arabanız birikmiş paranızdanda olursunuz.

izym

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Serbest meslek
ufukihracat
Yeni Üye

Toplam 98 yazı
23/02/2010 :  18:57:36  Alıntı
sayın gökhank değerli yorumlarınız için teşekkürler.
esnafın modasının geçmemesi için bence eniyisi herhangi bir işkolunda bir firmanın bayiliğini almalı. değişen tüketici anlayışlarını, trendleri, modayı onlar takip eder. bayiler satışa odaklanır. hemde bayilerin marka bilinirlikleri yüksektir. yani tanınmak için yıllarca zamana gerek yoktur. öğle değilmi sayın gökhank. görüşlerinizi almak isterim.

Yerleşim : Türkiye / Türkiye
gokhank
Yeni Üye

Toplam 92 yazı
23/02/2010 :  21:37:05 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
çok dogru söylüyorsunuz. bizzat kendim bunları yaşadım. bayiliğin zor olan tarafları bir yere baglı olmak. yani istediği fiyattan vermesi. bagımsız calısmanın avantajlarıda var dezavantajlarıda. bagımsızken istediniz yerden istediğiniz malı alabiliyorsunuz. ama bayilik oldugunda baglı kalıyorsunuz. rekabet sansınız azalıyor.

bayilikleri ayırmak gerek sanırım. mesela mcdonalds burgerking vakko starbucks bu tip yerlerin bayiliğini almak çok mantıklı. bu konuda cok haklısınız. müşderisi hazırdır. ama kendi sektöründe bir numara olamamıs bir yerin bayiliğini aldıgınızdada demin bahsettiğim sorunları yasıyorsunuz. rekabet edemiyorsunuz. müşderiside hazır olmadıgından baglanıp kalıyorsunuz.

bir diğer konuda böyle ünlü markaların bayiliğini almak cok pahalı. biliyorsunuz. okadar para? para varsa zaten alın. ama kaç esnafda bu imkan varki? öyle değil dostum.

yoksa sözüne sonuna kadar katılıyorum. siz sadece pazarlayın. reklamdı moda trend takibiydi. stokdu herseyi bayisi oldugunuz yer düşünsün.

ben zemin sektöründe serfloor un bayiliğini yapdım. magazamı onlar secdi ben kiraladım. dekorasyonunu yapdı parasını ödedim. aynı standartda malı bana 10 liraya verdiler. piyasada 7 liraya almayanı dövüyorlardı. açdım telefonu söyledim. bu malı pahalı veriosunuz. sıradan bir zemin marketle rekabet edemiyorum dedim. bana ne dediler cevap olarak. gökhan bey bizim reklam giderlerimiz falan filan yok siz serfloor sunuz. markasınız cart curt. ben tam iki sene karın tokluguna düzelir diye bekledim. sora bir sabah kalkdım indirin tabelayı dedim. kendi tabelamı koydum. anca ondan sonra para kazandım. nerden ucuza bulduysam ordan aldım. canım kaça istiyorsa o fiyata sattım. kampanyamıda kendim yaptım. demek istediğim bazı sektörlerde olmuyor bu bayilik işi. güzelce sömürülüyorsunuz. tabiki bahsettiğim gibi sektör lideri firmalar kazandırıyor insana. ama onlarında isim haklarının fiyatları malum kardeşim.
izym

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Serbest meslek
ufukihracat
Yeni Üye

Toplam 98 yazı
23/02/2010 :  22:37:12  Alıntı
gökhank bey herşeyin bir maliyeti oluyor. tecrübe kazanıyorsunuz karşılığında gençliğiniz gidiyor. hayatta herşeyi tecrübe edecek kadar uzun değil . o yüzden başkalarının tecrübelerinden faydalanmalı.
bir esnaf için genede bayilik daha avantajlı
oturmuş marka
reklam, eğitim,pazarlama desteği
seminerler, toplantılar, performansa göre hediyeler.
yeni iş çevresi edinme
yönetim desteği
bilgisayarlı, barkodlu,güvenlik kameralı,konseptli çalışma
tabi davulun sesi uzaktan hoş gelir işin iç yüzünü siz daha iyi biliyorsunuz.
ayrıntılı yorumlarınız için teşekkürler.

Yerleşim : Türkiye / Türkiye
gokhank
Yeni Üye

Toplam 92 yazı
23/02/2010 :  23:56:44 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
seviyeli paylaşımcı sohbetiniz için asıl ben teşekkür ederim.. saygılar..
izym

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Serbest meslek
muspek
Yeni Üye

Toplam 24 yazı
25/02/2010 :  12:14:08  Alıntı
Sayın Ufukİhracat
Bilgi almak istediğiniz konunu ucu çok açık.Maliyet her işte farklıdır.Her işin dinamiği ayrıdır.Bir marketle, kırtasiye aynı değildir.
Ama şu ortamda küçük esnafın işi çok zor.Çünkü insanlarda artık market ve AVM kültürü oturdu.Haftasonları AVM lerin otoparklarında yer bulunmaz oluyor.
Siz bu ortamda ne satacaksınız da para kazanacaksınız?Gerçekten iş eskisinden daha zor.
Size tavsiyem üretim odaklı bir işe bakın.Ya da isminizde geçtiği gibi İhracata bakın.Ama herşeyden önce yabancı dil öğrenin faydasını çok göreceksiniz.
Bu konu da daha yazacak çok şey var.Ama benden bu kadar.İnşallah istediğiniz gibi bir iş kurarsınız...
M.P.

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Kimyager
ekremaksoyy
Yeni Üye

Toplam 6 yazı
05/04/2010 :  09:33:40  Alıntı
arkadaşlar kırtasiyecilik işi ne kadar iyi ortak olcamda
Ekrem AKSOY

Yerleşim : Türkiye / Yozgat
ekremaksoyy
Yeni Üye

Toplam 6 yazı
05/04/2010 :  09:40:38  Alıntı
Arkadaşlar bizim burası ilçe ama nüfusu çok yaklaşık 55.000 nüfusu var...Toplamda 15 Kırtasiye var...benimde 15 milyar param var çalıştığım iş yerine ortak olmayı düşünüyorum ...Günlük cirosu ortalama 200- 300 Arası iş yerinde şuan çalışıyorum Arkadaşımın dükkanın yeride kendinin...Ne dersiniz 2 kişiye yeter mi ? Böle bir dükkan yardımcı olursanız sevinirim ...
Ekrem AKSOY

Yerleşim : Türkiye / Yozgat
ekremaksoyy
Yeni Üye

Toplam 6 yazı
16/04/2010 :  14:13:31  Alıntı
Benimle Bu Konuyu Paylaşcak Kimseler Yokmu :)))
Ekrem AKSOY

Yerleşim : Türkiye / Yozgat
echelon
Yeni Üye

Toplam 41 yazı
16/04/2010 :  15:45:06  Alıntı
Kırtasiye sektöründe kârlılığın yüksek olduğunu tahmin ediyorum. 200-300 arası ciro yapıyorsanız, dükkan kirası yoksa, fazla bir masrafınızda olmuyorsa ve en önemlisi ileriye dönük fazla bir beklentiniz yok ise, işyeri 2 kişiye yetebilir. Ama 15.000 tl'nizin olduğunu yazmışsınız. Ayrı bir yerde açılabilir o parayla. Ya da ortak olup bulunduğunuz kırtasiyenin 2. şubesini açabilirsiniz. Böyle daha iyi olur bence .
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Elini her istediğinde kımıldatabiliyorsan; emin ol ki tüm kontrol sendedir. Kazanmak istediğin halde kaybediyorsan; sen asla kazanmak istememişsindir!

Yerleşim : Türkiye / Konya  |  Meslek : İnternet
mgdurur
Üye

Toplam 101 yazı
17/04/2010 :  00:50:18  Alıntı
sayın gökhank zemin sektöründe iseniz halıda satıyor musunuz.satıyorsanız yardımcı olabilirim. bilgi mgdurur@hotmail.com

Yerleşim : Türkiye / Gaziantep  |  Meslek : Tekstil
mustafa111
Yeni Üye

Toplam 91 yazı
17/04/2010 :  22:56:23  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ekremaksoyy
Arkadaşlar bizim burası ilçe ama nüfusu çok yaklaşık 55.000 nüfusu var...Toplamda 15 Kırtasiye var...benimde 15 milyar param var çalıştığım iş yerine ortak olmayı düşünüyorum ...Günlük cirosu ortalama 200- 300 Arası iş yerinde şuan çalışıyorum Arkadaşımın dükkanın yeride kendinin...Ne dersiniz 2 kişiye yeter mi ? Böle bir dükkan yardımcı olursanız sevinirim ...


250 lira ortalama ile 7.500 lira satış yapar o işletme. sen ortak olunca Dükkan kirası muhasebe vs. yede ortak olmuş olacaksın. Kar oranı %25 olsa 1987 lira kar elde edersiiz. Yemek kira yakıt muhasebe vs düş. kalanı 2 ye böl. Sanırım ortak olmana gerek kalmıyor.
mmmm

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Gıda
ekremaksoyy
Yeni Üye

Toplam 6 yazı
18/04/2010 :  16:08:05  Alıntı
Abi tşk ederim ...Çok büyük paralar derdin de değilim beni uzunca bir yıl ***ürsün istiyorum Aylık bana 900 Lira net kalsın bizim burası için yeterli bana ...Birde Kırtasiyenin karşısında 2 tane okul var birisi ilköğretim işi sürekli gibi yani şuan çalışanıyım ama kararsız kaldım ortak olayım mı olmayayım mı diye ....Cevaplayan Arkadaşlara şimdiden tşkler....
Ekrem AKSOY

Yerleşim : Türkiye / Yozgat
Nitrous
Yeni Üye

Toplam 35 yazı
22/04/2010 :  20:19:07 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Sayın Erdem Aksoy
Kırtesiyelerin ortalama kar marjını bilmiyorum ancak yukarıda bir arkadaşın hesabında kullandığı %25'i baz alırsak.1500 civarında bir kar kalır.Çalışırken 1000tl seviyesinde maaş almıyor isen ki sanmıyorum o kadar maaşla eleman çalıştırabileceğini işyeri sahibinin karlı bir iş gibi görünüyor.Yalnız dışardan bak bir kaç ay kaça alıyor kaça satıyor promosyonlar neler net gider ne kadar? İşin genişleme potansiyeli yada son bulma durumu var mı bunları göz önünde bulundur.Karlı gelmez ise.15 bin tl ile çin malı oyuncak vs alarak çalıştığın yerde satmayı teklif et satış üzerinden bir komisyon ver o yolda karlı olabilir.Saygılar
Girişimci genç iş adamı : )

Yerleşim : Türkiye / Adana  |  Meslek : Öğrenci
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

8.36 saniye.
09:34:49, 12 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım