Kusura Bakmayın Bizim İçin Çok Fazlasınız - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Kusura Bakmayın Bizim İçin Çok Fazlasınız


Ismail KIRTILLI
Yazar

Toplam 997 yazı
25/11/2006 :  18:41:42   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Geçtiğimiz akşam bir arkadaşımla yaptığımız, iş ararken "overqualified" olunduğu gerekçesiyle adayların reddedilmesi hakkındaki sohbetten sonra ufak bir araştırma yaptım.

Bu konuda bulduğum yazılardan aralarından en beğendiğimi sizlerle paylaşmak istiyorum.



Çalışma hayatınızda iddialı görevlerde bulundunuz. Kabarık ve içeriği zengin bir özgeçmişiniz var. Kendinizi yetiştirmişsiniz. Birçok mesleki kurs ve seminere katılmışsınız. Çok akıcı İngilizceniz var, hatta biraz Almanca ve Fransızcanız bile var. İşsizsiniz, iş arıyorsunuz veya çalışıyorsunuz, iş değiştirmek istiyorsunuz.

Veya büyük bir gururla yüksek lisans veya doktoranızı tamamladınız. Çalışma hayatına yeni atılacaksınız. Bu gibi durumlarda birçok defa şu sözlerle karşılaşıyorsunuz:

- Kusura bakmayın ama sizin nitelikleriniz söz konusu pozisyon için çok fazla.
- No thanks, you are overqualified.

Canınız sıkılıyor. Hem o görevi istiyorsunuz ve hak ettiğinizi düşünüyorsunuz ama karşınızdaki bunu kabul etmesine rağmen, fazla hak ettiğinizi düşünüyor ve size şans tanımıyor.

Bu gibi durumlarda yapılması ve yapılmaması gereken şeylerin özeti aşağıda.

- Randevu alma

- Gelişigüzel cv göndermeyin. Özgeçmişinizde yer alan bilgiler gizlidir, önemlidir. Siz önemli birisiniz. Şirketlerin İnsan Kaynakları Departmanları genellikle belirli bir pozisyon için değerlendirme yaparlar ve o pozisyonun kriterlerine uymayan başvuruları ayıklarlar. Başvuru yaparken bu kriterlere uygunluğunuzu dikkatle kontrol edin. Kalan başvurular çok değerli de olsa arşive alınır. Bir sonraki değerlendirmede ise "eksiden başlar". İnsan Kaynakları uzmanlarının hafızası gelişmiştir ve önceki başvurunuzun pozisyonun gereklerine uymadığını hatırlarlar.

- Sizin profilinizdeki kişiler için "danışmanlık firmaları" biçilmiş kaftandır. Ancak bu konuda da mümkün olduğunca seçici olmanız gerekmekte. Bu nedenle iyi bir araştırma yapıp en iyi olduğunu saptadığınız birkaç danışmanlık firmasına başvurmanızı tavsiye ederiz. Yazacağınız kapak sayfasını, o firmanın üst düzey yetkilisine hitaben yazmanız başvurunuzun sahiplenilmesinde olumlu bir etki yaratacaktır. Ayrıca kapak sayfasında, neden bu danışmanlık firmasını tercih ettiğinizi belirtmeniz, standart bir yazı yollamadığınızı gösterecek, böylece o firmayı özel kılacaktır. Özgeçmişinizi yolladıktan birkaç gün sonra, yetkili kişiyi arayıp randevu talebinde bulunabilirsiniz.

- Eğer doğrudan bir işyerine başvuracaksanız; işyeri sahibinden (patron'dan) başlayıp aşağı doğru inerek en yetkili kişiye mümkünse telefonla ulaşıp randevu almaya çalışın. Telefonla ulaşamıyorsanız, elektronik posta göndererek bir randevu almayı deneyin, mailde özgeçmişinizi göndermeyin. Asla cep telefonundan aramayın. Zaman uygunsuz olabilir ve görüşme şansınızı kaybedebilirsiniz.

- Telefonda, belirli bir pozisyon varsa bu pozisyona ne kadar uygun olduğunuzu, abartmadan anlatın. Genel bir başvuru yapacaksanız, özgeçmişinizi özetleyin ve o şirkete hangi konularda faydalı olabileceğinizi anlatın. Uzmanlık konularınızı belirtin. Görüşme yapmak için randevu isteyin. Telefonla görüşme süresi yaklaşık 3 dakika olmalıdır. Ancak karşı taraf kendi isteğiyle görüşmeyi uzatırsa, kesinlikle görüşmeyi bitiren taraf siz olmayın. Bırakın istediği kadar sorsun. Bunun için de ilk aramayı yapmadan önce özgeçmişiniz ve gerekli olabilecek notlarınız yanınızda olsun.

Bu aşamayı geçip randevu aldıysanız, görüşme ile ilgili önerilerimiz aşağıda:

Görüşme öncesi :
- Bir gün önceden görüşme yapılacak yeri belirleyin. Ulaşım kanallarını, hangi ulaşım aracı ile ne kadar zamanda gidileceğini araştırın.

- Giyim kuşamınıza dikkat edin. Erkekler için takım elbise, bayanlar için tayyör uygun olabilir. Mevsim yaz ve hava sıcaksa kısa kollu gömlekle yetinilebilir. Genel inanışın aksine Avrupalılar ve Amerikalılar da bu konuda bizden daha hoşgörülü değildir. Erkek adayların traş olması ve sürdüğü losyonun dozajını abartmaması uygun olur. Bayan adayların ise abartılı makyaj ve aksesuardan kaçınması gerekmektedir. Giysiler ütülü, ayakkabılar boyalı olmalıdır. Yanınızda mutlaka not alabileceğiniz bir ajanda ve de kalem bulunsun.

- Yanınızda ***üreceğiniz cv 'niz okunaklı yazılmış olsun. Fotokopi olmasın. Mutlaka renkli fotoğrafınız yapıştırılmış olsun. Bilgisayardan çıktı alıyorsanız fotoğrafınız gene renkli ve vesikalık kalitesinde olsun. Özgeçmiş hazırlamak için basılı kaynaklardan ve firmamızın internet sitesinden faydalanabilirsiniz. Özgeçmişiniz mükemmel hazırlanmış olmalı. Hedefiniz kısmını sakın atlamayın. Burada iş başvurusunu yaparken hedefinizi açıkça belirtin.

- Eğer yabancı dil biliyorsanız, o dilde hazırlanmış bir özgeçmişi de yanınızda bulundurun. Kimbilir, belki de insan kaynakları yetkilisi ile yapacağınız görüşme çok olumlu geçerse, sizi hemen bir yabancı yönetici ile tanıştırmak isteyebilir. Mülakatın verimli olması için, bu kişinin önünde size ait veriler olması önemli…

- Görüşmeden önce alkol, sigara, yatıştırıcı kullanmayın. Uykunuzu iyi alın.

- Görüşmeye tam zamanında gidin. "Tam zamanı" olayını istediğiniz kadar abartabilirsiniz. Önceden saatinizi ayarlayın. Asansör veya merdiven çıkış süresini de dikkate alarak saniyesi saniyesine firmada olabilirsiniz. Bu sizin elinizde. Bunun karşı tarafta ne kadar olumlu etki yaratacağını tahmin edemezsiniz. Bir adım önde başlamış olursunuz. Erken gitmek 'olumsuz', geç gitmek 'çok olumsuz' etki yapar. Ayrıca yetkili kişinin o saatte programlanmış başka bir işi varsa görüşme şansınızı tamamen yitirebilirsiniz.

- Sizi karşılayan kişi sizi bir süre bekletebilir, sizden form doldurmanızı isteyebilir. Bunları olumlu bir tavırla karşılayın. Düşünün ki bugün Genel Müdür koltuğunda oturan kişilerin çoğu o makama gelmeden önce form doldurmuşlardır.

- Kabul edilebilir bekleme süresi 45 dakikadır. Bir mazeret göstermeden sizi daha fazla bekletirlerse nazikçe önemli bir işiniz olduğunu söyleyin, bir form doldurup teslim etmişseniz onu geri isteyin ve o iş yerini bir daha dönmemek üzere terk edin. Oradan size hayır gelmez. Onların zamanı nasıl önemliyse sizin ki de önemli.

- Görüşme

- Görüşmeye sessiz başlayın. İlk eylemin karşı taraftan gelmesini bekleyin. Nazikçe "Nasılsınız?" diye sorabilirsiniz. Ancak hava durumundan, dün geceki maçtan vs. bahsedip, fıkra anlatmaya başlamadan önce bunun görüşmeyi yaptığınız yetkili tarafından nasıl karşılanacağını bir tartmanız gerekir.

- Sorulara kısa ve net yanıtlar verin. Sizden ayrıntı istendiğinde ayrıntı verin. Göz temasını koruyun. Bu yazıda genel mülakat tekniklerini anlatmayacağız. Çünkü konumuz "fazla" olma durumu.

- Görüşmenin yaklaşık üçte biri kadar süresinin geçtiğini tahmin ettiğinizde (10 - 15 dakika içinde) özgeçmişinizi takdim edin. Bunu yapmadan önce söz ve davranışlarınızla karşınızdakinin önce "merak etmesini" sağlamaya çalışın. Cv'niz naylon koruyucu veya dosya içinde olsun.

- Görüşme esnasında sizin niteliklerinizin işin gereğinden fazla olması konusu bir şekilde gündeme gelecektir veya hissedilecektir. Bu durumda yapmanız gereken şey:

- İnkar etmeyin, o özelliğinizi küçük görmeyin. Konuşmayı mümkün olduğu kadar sizin niteliklerinizin ne olduğu konusundan, bu niteliklerin kullanılması ile o şirkete ne fayda sağlanabileceği konusuna çekmeye çalışın. Bir örnekle açıklamaya çalışayım. Diyelim ki İşletme Bölümü mezunusunuz ve İngiliz Dili ve Edebiyatı üzerine Yüksek Lisans yaptınız. Başvuru yaptığınız pozisyon ise Finans Sorumlusu. Yetkili kişi "Evet bu iş için İngilizce bilen eleman istiyoruz, ama çat pat olsa da yeter" derse, sizin yanıtınız "Zaten ben öylesine Master yapmıştım, aslında İngilizcem harikadır diyemem" şeklinde olmamalı. Onun yerine "Siz büyük/önemli bir şirketsiniz, literatür kullanırken iyi bir İngilizcenin çok faydası vardır, şirket olarak da mutlaka yabancılarla temaslarınız vardır, veya yoksa da bu küreselleşme sürecinde ileride mutlaka olacaktır. Ben de İngilizcem sayesinde, işimle ilgili literatürü çok yakından ve severek takip ederim. Yabancılarla konuşurken hata yapmam ve hatta yabancılar ile çok iyi iletişim kurarak şirkete farklı katkılar da sağlayabilirim. Bu sebeplerle şirketinize artı değer yaratacağımı ve faydalı olacağımı düşünüyorum" şeklinde bir yanıt çok daha olumlu etki yaratacaktır. Yani özet olarak konuşmanın "sizin fazla olan nitelikleriniz" kısmının ağırlık kazanmaya başladığını fark ettiğiniz zamanlarda konuşmayı derhal "benim niteliklerim sizin önemli şirketinize fayda getirir" ana fikriyle yönlendirmeniz uygun olacaktır.

- Görüşme esnasında görüştüğünüz kişinin size yönlendirebileceği aşağıdaki sorulara hazırlıklı olun, size sormasa bile bu soru sorulmuş gibi yanıt vermeye çalışın
- Bu iş sizi sıkar
- Maaş sizi tatmin etmez
- Daha iyisini bulup bu işi kısa sürede bırakırsınız
- İş arkadaşlarınızla geçinemezsiniz
Bu gibi sorulara önceden ne kadar hazırlıklı olursanız kısa devre yapılarak adaylığınızın düşmesine de o kadar engel olursunuz. Son olarak da sizin kendinize bile sormaya çekinebileceğiniz bir soru:
- Başkalarının sizin niteliklerinizin altında bir işi kabullenmiş olduğunuzu düşünmeleri sizin için onur kırıcı olmaz mı ?
- Bu soruyu genellikle önceden takınmış olduğunuz pozitif tutumu işaret ederek yanıtlayabilirsiniz. Her işin onur duyulacak bir iş olduğunu düşünen bir kişi olduğunuz imajını vermeye çalışın.

Unutmayın iş bulmak zordur. Uygun işi bulmak ve uygun zamanda bulmak daha zordur. Yukarıda yazılanlar genellikle fazla deneyimli ve/veya nitelikleri fazla olduğu için iş bulma şansının azaldığını düşünen adaylar için geçerlidir. Ancak mülakata dair bazı konuların genele uygun olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak: http://www.insankaynaklari.com.tr/bu_ise_fazlasiniz.asp

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.05 saniye.
17:30:36, 29 Nisan 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım