Depresyona Girmeden İş Aramanın Yolları - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Depresyona Girmeden İş Aramanın Yolları


mozsarac
Üye

Toplam 419 yazı
06/04/2006 :  16:48:40   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Depresyona girmeden iş aramanın yolları
İş arama dönemindeki makul süreyi aştığınızda, eğer önlemleri almamışsanız her an depresyona girebilirsiniz. İşte birkaç belirti: Hassaslaşırsınız, normalde rahatsız etmeyen şeyler bu defa batmaya başlar. Beklemekle geçirilen günler, saatler birbirine benzer.

Kendinizi değersiz hissedebilirsiniz. Yaşadığınız yer size dar gelir; aynı evi paylaştığınız sevdiklerinizi farkında olmadan üzebilirsiniz. Başvurularınızın karşılıksız kalması veya sonuç vermeyen mülakatlar özgüveninizin azalmasına neden olur. Özgüven eksikliği de bir sonraki mülakata yansıyacak, büyük ihtimalle karşı taraf da bunu hissedecektir. Sonuç: Kısır döngü.


Sizi kurtaracak tek şey sadece birilerinin arayıp “gel işe başla” demesi mi? Uzmanlar ‘iş ararken kendinize makul bir süre tanıyın’ diyor. Çünkü “İki hafta içinde iş bulmam lazım” gibi bir düşünce insanı daha fazla germekten başka bir şeye yaramıyor.

İşsizlik dönemi uzamaya başlamışsa, “yanlış veya eksik bir şey mi yapıyorum?” diye sormalı. İlk yapılacak iş, özgeçmişinizi tekrar gözden geçirmek. Özellikle birden fazla alanlarda çalışmış olanların, bunları özgeçmişe yazarken dikkatli olması gerek. Farklı alanlar, işverenin zihninde net bir fikir oluşmasına engel olabiliyor. Tarafsız gözle bakmaya çalışın ya da en iyisi güvendiğiniz kişilerden özgeçmişinizi incelemelerini rica edin. Başvurduğunuz işin gerektirdiği şekilde hazırlamak, en doğrusu.

İkinci olarak bakılması gereken kısım, mülakatlar. Yaptığınız görüşmeleri gözünüzün önüne getirin. Nasıl cevaplar verdiniz? İstekli olduğunuzu karşı tarafa hissettirdiniz mi? Fiyat ve mesai saatleriyle ilgili zamansız sorular sormadınız değil mi? Peki beden diliniz söylediklerinizi onayladı mı? Örnekleri çoğaltmak mümkün. Tabii ki yaklaşım tarzını da gözden geçirerek: “Gene olmayacak, ya hep işsiz kalırsam” korkuları varsa iş daha da zorlaşıyor. Uzun işsizlik döneminde oluşabilen özgüven eksikliği ve değersizlik duygusuna karşı birkaç öneriye daha önce bakmış, bir kağıda şimdiye kadar başarılan işleri yazmanın, çok etkili olabildiğinden bahsetmiştik... Üzerinde durulması gereken bir başka önemli nokta da, başvurular. İlgi ve yetkinlik alanınıza giren bütün işlere başvuru yapmaya gayret edin. Sadece bir iki işe başvuru yapıp, haber gelmedi diye vazgeçmeyin.

İş arama sürecinin olmazsa olmazlarından biri, belki de en zorlusu kendini tanıma çalışması. Psikolog Işın Akı, iş arayan kişinin mutlaka kendisini tanıması gerektiğini söylüyor. Kişi kendisine sormalı: “Ben kimim, hangi özelliklerim beni bu günlere getirdi, bundan sonra nasıl bir yaşam bekliyorum?” Ardından plan yapmak. Beş yıl, hatta on yıl sonrası için kariyer planları yapılmalı. Bunu yaparken de bu sayfada daha önce bahsi geçen imgeleme tekniklerini de kullanmayı unutmadan.

İş arama sürecini bunalımsız, en yararlı şekilde geçirmenin yolu, kendini geliştirmekten geçiyor. Eksik olduğunuzu düşündüğünüz konuda bir kursa gidebilir, ilgili kitapları alıp okuyabilirsiniz. Hem bir eksiğinizi gidermiş, hem de sonuçta işle ilgilendiğiniz için kendinizi daha iyi hissedersiniz... Ayrıca, zaman yokken yapmak istediklerimizi niye bu dönemde yapmayasınız? İhmal edilen arkadaşlara daha çok zaman ayırmak gibi.

Sonuç olarak iş arama sürecinde iş aramaktan başka yapılacak çok şey var!

Didem TEKİN


Yerleşim : Türkiye / Gaziantep  |  Meslek : Muhasebe
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.03 saniye.
12:15:38, 29 Nisan 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım