Geleceğin Mağazaları - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Geleceğin Mağazaları


mozsarac
Üye

Toplam 419 yazı
30/03/2006 :  15:22:58   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Geleceğin mağazaları ve insanın geleceği

Eğer siz unutursanız
Alışveriş arabanızı tıka basa doldurmuşsunuz. Sırada beklemişsiniz. Sıra size gelmiş. Malları teker teker yürüyen bandın üstüne koyuyorsunuz. Kasiyer de her malı alıp üstündeki etiketin çubuklarını buluyor, optik okuyucu önünden geçiriyor. Kasiyerin eli çabuk. Her şey çok güzel bir hızda gidiyor. Bir an önce buradan çıkacaksınız. Kasiyerin eline aldığı son pakette göbek marul var. Kasiyer, paketi eviriyor, çeviriyor. Suratı ekşiyor "Tarttırmamışsınız bunu diyor." Paketi alıp bir solukta teraziye ***ürüyorsunuz. Paketi terazinin üstüne koyar koymaz, tartıcı genç adamın usta parmakları iki rakam giriyor. Anında etiket basılıyor. Artık göbek marul da bu süper marketten çıkabilme vizesini almış oluyor. Etikete bakıyorsunuz, "Göbek açık, ağırlığı, kilo fiyatı ve fiyatı" yazıyor. Bir de etikette bir yığın çubuk. Teşekkür ediyorsunuz, tartıcı genç adam gülümsüyor, "Afiyet olsun" diyor. Önündeki üç teraziye yeni paketler konuyor. Her seferinde iki veya üç rakam tuşluyor. Genç adama iyi günler diyorsunuz. Uçarak kasaya gidiyorsunuz. Sırada arkanızda bekleyenler, kaybettikleri iki-üç dakikanın hesabını bakışları ile soruyorlar. Birazdan İstanbul trafiğine çıkacaklarını, kaç dakikalar kaybedeceklerini unutarak.

Eğer kasiyer unutursa
Anlattığım olay herkesin başına gelmiştir sanıyorum. Bazı süper marketlerde ise tartı işi kasada yapılıyor. Yukarıdaki tür sorun yaşamıyorsunuz. Ama sorun şekil değiştiriyor. Tartıcının tek işi bu. Üç yüz, dört yüz ürünün kod numarasını ezbere biliyor. Ama aynı performansı kasiyerden beklemek zor. Bu kez kasiyer kız "göbek marul" kod numarasının peşine düşüyor. Yandaki kasiyer kıza bakıyor ekşi bir surat ve yalvaran gözlerle. Tarih sınavında yandaki arkadaşına "Prut Savaşı kaç yılında?" der gibi. "Göbek marulun kodu?" diyor.

Super store
Süper marketlerde rastladığımız bu sahneler değişeceğe benzer. BBC`nin web sitesindeki "The Future of Technology" başlıklı makale bunlara işaret veriyor. Metro şirketi, Almanya`nın Rheinberg şehrinde "Future Store" diye bir mağaza açmış. Burada perakende sektörü için en son teknolojileri deniyormuş. Örneğin, burada akıllı bir tartı varmış. Artık her ürünün kodunu ezbere bilen tartıcı delikanlı yok bu resimde. Teraziye malı müşteri koyuyor. Bir digital kamera ürünü tarıyor, akıllı terazi de bu resimden ürünü tanıyor ve de tartarak bir etiket çıkarıyor. Eğer akıllı terazi ürünü tanımazsa, ekranında müşteriye resimli dört seçenek veriyor. Müşteri de, evet bu göbek marul deyip ekrana dokunuyor. Dokunmasının ardından da etiket basılıyor.

Büyük mağazalarda sanırım başınıza çok gelmiştir. Bir malı ararsınız, ama malın bulunduğu rafı bulamazsınız. Adettendir; eğer malı bulamazsanız, soracak bir görevliyi de bulmanız da zor olur. Bu geleceğin mağazasında alışveriş arabalarına, "Kişisel alışveriş yardımcıları" adı altında tablet bilgisayarlar konmuş. Diyelim ki, mağazada dolaşırken canınız dondurma istedi. Dokunma ekranlı bu bilgisayar yardımı ile dondurmanın, hangi sırada, hangi rafta olduğunu ve fiyatını öğreniyorsunuz. Ayrıca sıralar arasında dolaşırken bilgisayarınız o geçtiğiniz yerde hangi malların o gün ucuzlukta olduğunu da söylüyor. Evden çıkmadan alışveriş listenizi bu bilgisayara yüklüyorsunuz. Böylece kolayca, neyi nereden alacağınızı düşünmeden, alışverişinizi yapıyorsunuz.

Lojistik harikası
Geleceğin mağazasının en önemli aygıtı, RFID (Radio Frequency Identification) elektronik etiketleri. Bunlara konuşan etiketler demek de mümkün. Bunlardan bu mağazada 30.000 adet varmış. Bu etiketler üstündeki fiyatları anında bir tuş darbesi ile merkezden değiştirmek mümkünmüş. Ayrıca, malın üstündeki bu etiketler ile Metro Essen`deki dağıtım merkezinden malın kamyonlara yüklenmesi, Rheinberg mağaza deposuna gelmesi ve mağazada rafa çıkmasına kadar her aşamasını, SAP paketi sayesinde izleyebiliyorlarmış.

Mağazadaki akıllı raflar da RFID teknolojisi kullanıyormuş. Raf, malın bittiği veya ürünün raf ömrünün sonuna geldiğini otomatik olarak ilgili birime ulaştırıyormuş. Bunun sonucunda stoklarını her an biliyorlar, raflar hiç boş kalmıyor ve israfı minimuma indiriyorlarmış.

Müşteri memnuniyeti
Almanya`daki müşterilerin bu geleceğin mağazasına tepkileri ne olmuş diye merak edenler olur; söyleyelim. Satışlar yüzde 30 artmış. Mağazaya gelen müşterilerin yüzde 70`i yeni teknolojiyi en az bir kez kullanmış. Bu müşterileri, teknoloji delisi gençler sanmayın. Müşterilerin yaş ortalamaları 60 üstünde imiş.

Sonuç
Teknolojinin dörtnala geldiğini biliyoruz. Yukarıdaki öykü, bunun örneği. Günlük yaşamımızda da bunu gözlüyoruz. Teknoloji ucuzladıkça, insan gücünün yerini alıyor ve alacak. Bu kaçınılmaz bir olgu. Ama asıl sorun, teknolojik gelişme sonunda açığa çıkan insanın, gücünü kullanacağı bir başka iş bulması. Örneğin, tartıcı genci ne yapacağız? Belki bir süre sonra sorumuz; "Kasiyer kızı ne yapacağız?" olacak. Mikro açıdan, şirketin açısından sorun yok.
Eninde sonunda akıllı teraziyi getirecek tartıcı genç yerine. Ama makro açıdan, işsiz kalan tartıcı genç sorun olacak toplumda. Bu soruna çare bulacak teknolojiyi de insanlık maalesef henüz üretemedi.

Dr. Uğur TANDOĞAN

Yerleşim : Türkiye / Gaziantep  |  Meslek : Muhasebe
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.97 saniye.
16:44:30, 29 Mart 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım