Yunanistan’da Dikkat Etmesi Gereken Hususlar - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Yunanistan’da Dikkat Etmesi Gereken Hususlar


umut sengul
Üye

Toplam 2356 yazı
04/10/2009 :  11:38:40   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


İşadamlarının Yunanistan’da Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Çalışma Saatleri: Türkiye ile Yunanistan arasında saat farkı bulunmuyor. Yazın ve kışın, ülkemizde olduğu gibi, saat ayarlaması yapılıyor. Özel sektörün çalışma saatleri bir saat öğle yemek arası ile birlikte saat 08.00-17.00 arası. Devlet görevlilerinin çalışma saatleri saat 07.30-15.00 arasındayken, yazları Mayıs-Eylül döneminde ise, 07.00-02.30 arasına alınıyor. Sanayi tesisleri ve çalışanları saat 07.00-15.00 arası. Pazartesi-Cuma günleri arasında bankaların çalışma saatleri saat 08.30-14.00 diliminde ve haftada 5 gün. Yıllık tatiller genelde Ağustos ve Eylül ayları başında kullanılıyor. Bu dönemde işadamlarının ziyaretlerinde karşılarında özel veya kamu kurumu yetkililerini bulmaları pek mümkün olamıyor.

İş Gücü: Yunanistan’da 4 milyonu aşkın çalışan insan bulunuyor. Bu rakamın yüzde 62’si erkek, yüzde 38’i kadın. Ayrıca, ülkede 600 bin kişi civarında yabancı işçi bulunuyor.

İş Anlayışı: Yunanca halkın yüzde 96’sı tarafından konuşuluyor, iş ve resmi amaçlarla kullanılıyor. Yunanca bilmemek önünüze büyük bir engel olarak çıkmıyor, çünkü yetkililerin ve iş çevrelerinin büyük çoğunluğu Fransızca ve İngilizce biliyor.

Tatil Günleri:
>Yılbaşı: 1 Ocak

>Epiphany: Dini Bayram 6 Ocak

>Kathara Deftera-Son Karnaval 10 Mart(yıla göre değişir)

>Bagımsızlık günü: 25 Mart

>Good Friday: 25 Nisan (yıla göre değişir)

>Paskalya: 27 Nisan (yıla göre değişir)

>Paskalya: 28 Nisan (yıla göre değişir)

>Dini Paskalyanın 50’nci günü: 16 Haziran

>Assumption günü: 15 Ağustos Meryem Ananın ölüm günü

>Oxı -hayır günü: 28 Ekim

>Christmas Eve: 24 Aralık(Yarım gün tatil)

>Christmas günü: 25 Aralık Noel

>Boxing günü: 26 Aralık Noel

>Yeni Yılın Eve: 31 Aralık (Yarım gün tatil)

Yunanistan’da Ulaşım: Yabancı paraların miktar sınırlaması olmaksızın ülkeye girişi serbest. Ancak 10 bin Euro veya 9 bin 770 Amerikan Doları’nı aşan nakitlerin girişte beyan edilmesi gerekiyor. Seyahat çeklerinin girişte beyanı zorunlu değil. Dövizin yurt dışına gönderilmesi Mayıs 1994’den beri serbest olmakla beraber, 2 bin Euro’yu aşan miktarın beyan edilmesi zorunluluğu bulunuyor. Yurtdışına para, dövizin veya çeklerin postalanması ise, yasak.

Karayolu ile Yolculukta ve Trafikte Yararlı Bilgiler: Yunanistan’da her marka ve model oto tamir imkanı mevcut. Ancak tamir ücretleri yüksek ve servis kalitesi de gelişmiş ülkelerdeki standardın altında. Yolculuk sırasında meydana gelebilecek arıza ve kazalarda Express Service ve ELPA isimli kuruluşların hizmetlerinden yararlanılması mümkün.

EXPRESS SERVICE: ARAG üyeleri bu şirketin hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar. Bunun için ARAG’ın Almanya’daki bürosuna başvurulması gerekiyor. (Tel: 49-7-211 61 12). Şirket, Almanya’dan gelen talimat üzerine gerekli hizmeti veriyor. ARAG üyesi olmayan işadamlarımız diledikleri takdirde, Yunanistan’a giriş yaptıklarında Express Service’e kısa süreli üye olabiliyorlar.

ELPA: ADAC üyeleri de bu şirketin hizmetlerinden ücretsiz olarak yaralanabiliyorlar. Bunun için de saat 08.00–20.00 arasında 104 numaralı telefona başvurulması, saat 20.00–08.00 arasında ise, ADAC’ın Almanya’daki bürosunun aramaları gerekiyor. (Tel: 49-7-115 30 30). ADAC üyesi olmayan işadamlarımız da diledikleri takdirde, Yunanistan’a giriş yaptıklarında ELPA’ya kısa süreli üye olabiliyorlar.

Yol üzerinde ihtiyacı karşılayacak sıklıkta benzin istasyonları ve her yerleşim biriminde de lokanta, telefon ve sağlık merkezi bulmak mümkün. Pazar günleri ve resmi tatil günlerinde birçok yer kapalı olduğundan, açık bulunan ilk benzinciden benzin ihtiyacının karşılanması tavsiye edilir. Larissa-Selanik otoyolunun son 80 km’lik bölümünde benzin istasyonu bulunmuyor. Benzin alımları ve otoyol geçiş ücretleri Euro olarak ödendiğinden, ülkeye girişte bir miktar döviz bozdurmakta yarar var.

Gece konaklama ihtiyacı duyulduğunda, yol kenarlarında veya araba içinde gecelemek yoluna gidilmemeli; yerleşim yerlerindeki konaklama tesisleri tercih edilmeli. Araçlarının mali mesuliyet trafik sigortalı olması gerekiyor. Sigorta şirketinin Yunanistan bürosunun adres ve telefon numarasının bilinmesi de önem taşıyor. Kaza halinde trafik polisinin beklenmesi ve kaza raporunun yerinde hazırlanması önemli.

Yunanistan’da ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan trafik suçu işleyen yabancılar, dava dosyası hazırlanarak derhal Suçüstü Mahkemesi’ne sevk ediliyor. Sözkonusu şahısların avukat tutma hakkı ve mahkemeden 3 günlük mehil isteme hakkı bulunuyor. Duruşmanın hemen yapılması talep edildiği takdirde, davaya 24 saat içinde bakılıyor. Trafik suçlusu yabancı şahıslar, mahkemeye sevkedilinceye kadar gözaltında tutuluyor.

Maddi zarara yol açan sürücüler ise, trafik polisi sorgulamasını müteakip, hasarın suçlu tarafın sigorta şirketi tarafından karşılanacağı taahhüt edildikten sonra yollarına devam edebiliyor. Suçu sabit görülüp iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılanların cezası paraya çevrilebiliyor. İki yılı aşan hapis cezası verilenler ise, cezaevine gönderiliyor.

Yunanistan İçindeki Mesafeler:
>Patra–Atina: 215 km.

>Atina–Lamia: 215 km.

>Lamia–Larissa: 146 km.

>Igoumenitsa–Larissa: 303 km.

>Larissa–Selanik: 186 km.

>Selanik–Kipi: 368 km.

>Selanik–Kavala: 173 km.

>Kavala–İskeçe: 56 km.

>İskeçe–Gümülcine: 54 km.

>Gümülcine–Dedeağaç: 65 km.

>Dedeağaç–Kipi: 45 km.

Bölgesel Tatil ve Kutlamalar:
>Ioannina’nın kurtuluş günü: 20 Şubat

>Dodecanese Katılım günü: 7 Mart

>Xanthi kurtuluş günü: 4 Ekim

>St.Demetrios günü: 26 Ekim (yalnız Selanik’te)

>St.Andreas günü: 30 Kasım (yalnızca Patras’ta)

Yatırım Olanakları:
Yunanistan’da işyeri açma ve şirket kurma hakkı: Yerli ve yabancılar şirket veya kendi işlerini kurma hakkına sahip. Ancak, yerli veya yabancılar kamu tekelleri alanlarında kısıtlamaları var ise de, bu kurumların azınlık hisseleri özelleştirme ile satışa sunuluyor. Milli güvenlik nedeniyle bazı adalarda ve sınır bölgelerinde arazi alımında ve AB vatandaşları dışındakilere madencilik, bankacılık, denizcilik ve hava taşıma, basın-yayın konusunda kısıtlamaları devam ediyor.

Yunanistan’da kurulacak yabancı sermayeli şirketlerin kuruluş işlemleri genelde avukatlar veya hukuk büroları tarafından takip edilerek sonuçlandırılıyor. Ancak, özellikle basit yapılı limited şirketler veya ticarethaneler muhasebe büroları tarafından kuruluş işlemleri yapılabiliyor. Bu bağlamda Yunanistan’da sıkça önerilen ve yaygın olarak kullanılan 18 bin Euro kuruluş sermayeli bir Ltd. şirketin iki kişi arasında kurulması halinde izlenecek yol haritası ve yapılacak masraflar şöyle;

Yunanistan’a yerleşmiş olan yabancılar tarafından anonim veya limited şirketinin kuruluş şekli: Eğer şirkete ortak olan yabancı kişiler Avrupa Topluluğuna üye olmayan bir ülkede yaşıyorlarsa ve sözkonusu anonim veya limited şirketinin yöneticiliğine atandılar ise, Yunanistan’da en az bir yıl olmak üzere oturma ve çalışma izni bulundurmaları gerekiyor. Eğer yöneticiliğe atanmadılar ise, o zaman şirket tüzüğü yalnızca pasaportlar ile düzenlenilebiliyor. Ancak bu durumda, Yunan asıllı olan bir yönetici tayin edilmesi gerekiyor ve bu kişi anonim veya limited şirketinin yönetiminden sorumlu oluyor. Anonim şirketin kuruluşu için şirket sermayesinin en az 60 bin Euro ve limited şirketi kuruluşu için ise, 18 .in Euro olması gerekiyor.

Yunanistan’da limited şirketin en az 18 bin Euro’luk sermaye ile birlikte kuruluşunda izlenecek yol;

Avukat tarafından hazırlanmış şirket tüzüğü,
Seçilmiş olan şirket ismi ve unvanının yetkili oda tarafından kontrolü ve ön onayı ve ön kaydı. (Ön kayıt bir ay süre için geçerli),
Şirket tüzüğünün avukat barosu tarafından onaylanması,
Şirket tüzüğünün yöneticiler tarafından noter huzurunda imzalanması,
Tüzüğün imzalanmasından sonra 15 gün içinde sermaye’nin yüzde 1’inin vergi olarak vergi dairesine ödenmesi,
Şirket tüzüğünün ticaret odası tarafından onayı ve tescili,
Şirketin bulunduğu şehirdeki (Pire, Selanik veya Atina) hukukçular sandığı ve onların emekli kurumuna şirket payına düşen katılımın ödenmesi,
Kuruluş tüzüğünün noter huzurunda imzalanmasından sonraki bir ay içinde, şirket kaydı için tüzüğün bir kopyası ile Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yazı işleri departmanına başvuru yapılması,
Resmi gazetede anonim ve limited şirketleri ile ilgili sayılarda tüzük özetinin yayımlanması,
Şirket kaydının yetkili odaya yapılması ve yıllık aidatın ödenmesi gerekiyor.
Ayrıca, kaydın kesin olarak sigorta kurumuna yapılması veya limited şirketine ortak olanların Sigorta Kurumundan muaf olması. (Ticaret Odası)
Resmi gazetede anonim ve limited şirketleri ile ilgili sayılarda tüzük özetinin duyurusundan itibaren otuz içerisinde şirkette çalışanların Vergi Dairesi’ne kaydı yapılması gerekiyor.

Bağımsız ticari faaliyet için oturma izni çıkarmaya gerekli belgeler:

Serbest ticaret için yabancı kişinin yeterli ekonomik gelire sahip olması ve bulunduğu yerin Yunan konsolosluğuna müracaat etmesi ve aşağıda belirtilmiş olan belgeleri sunması;
Fizibilite Raporu; yatırımın türü, boyutu ve ayrıca finans kaynakları,
Bulunduğu ülkedeki Vergi Beyannamesi,
Bilimsel veya teknik veya ticari faaliyetleri kanıtlayan belgeler, diploma, eğitimi tasdik eden belgeler vs.
Sicil Belgesi gerekiyor.

Oturma İzni ile İlgili Onay:
Serbest ticari faaliyette bulunacak yabancı için gerekli oturma izin belgesi için;

Oturma izni bitiş tarihinin iki ay öncesinden, müracaatını Belediye Dairesi’ne veya semtinde ikametgah ile ilgili olan Daire’ye yapması.
Yabancı kişinin müracaat formu ile birlikte pasaport fotokopisini veya seyahat etmiş olduğunu gösteren belgeleri vize kaydı ile birlikte sunması.
Harcın Çalışma Bakanlığı’na ödenmesi.
Oturma ve ticari faaliyet esnasında masraflarını karşılayabileceğini gösteren belgelerin temini.
Müracaatın Kamu Düzeni Bakanlığı tarafından değerlendirilmediği takdirde, yabancı kişinin serbest ticari faaliyet belgesinin teyid edilmiş bir fotokopisini bulundurması.
Yabancı kişinin hastane, ilaç ve tedavi ücreti masraflarını karşılayan ve bağlı olmuş olduğu Sosyal Sigorta Kurumunun ismini belirtmesi.
Yabancı kişinin herhangi bir hastalığının olmadığı ve kamu sağlığını tehlikeye atmayacağını ilişkin Yunan Devlet Hastanesinden verilmiş olan sağlık belgesi.
İki adet renkli fotoğraf.
Yabancı kişinin ikametgah ettiği yerin adresini belirtecek olan bir beyanname gerekiyor.

Belirtilen belgeler ve ayrıca Yunanca tercümeleri ile birlikte bulunduğu ülkedeki Yunan Konsolosluğu, kişinin müracaat belgesini uygun bulması halinde, Belediye(Göçmen Bürosu) tarafından da kontrol edildikten sonra, dosya Kamu Düzeni Bakanlığı’na gönderilir ve Göçmen Bürosu ve Bakanlık huzurunda yabancı kişi ile toplantı yapılıyor. Bu toplantıdan sonra, Kamu Düzeni Bakanlığı Göçmen Bürosu’nun fikrinin tesirinde kalmadan kararını alabiliyor. Kararın olumlu olması halinde, Kamu Düzeni Bakanlığı’nın Genel Sekreteri yabancı kişiye kararı haberdar ederek, iki yıla kadar oturma izni verileceğini bildiriyor.

Kamu Düzeni Bakanlığı müracaatı değerlendirip, ülkeye giriş veya ticari faaliyet için gerekli izni teyit ederek bu ticari faaliyetin ulusal ekonomik kalkınmaya uygun olduğunu ön gördüğünde, Yunan Konsolosluğu’na ticari faaliyet için gerekli teyidi veriyor, bu durumda yabancı kişinin ülkede oturma izni kesinleşmiş oluyor.

18 bin Euro sermayeli limited şirket kuruluşunda yapılan masraflar:

>İlgili Ticaret Odası tarafından şirket unvanının ve isminin ön onayı için;

>Atina Ticaret ve San.Odası 3,08 Euro

>Pire Ticaret ve San.Odası 32,28 Euro

>Atina Meslek Odası 3,08 Euro

>Noter Onayı; sadece tüzüğün ilk sayfası için 58,69 Euro, sonraki her sayfası
için 3,23 Euro, Baro Fonu’na yüzde 1,3 ve fotokopiler için her sayfa için 3,52 Euro,

>Baro Fonu’na sermayenin binde 5’ veya 90 Euro

>Baro Yardım Fonu’na sermayenin yüzde 1’i veya 180 Euro,

>Sermaye Birikim Vergisi için sermayenin yüzde 1 miktarında derhal, bu mümkün olmadığında gecikilen her ay için yüzde 1,5 oranında gecikme zammı ile beraber,
İlgili odaya ön kayıt için ödenen ücret diğer odalarda daha düşük olmakla beraber Pire Sanayi ve Ticaret odasına kayıt 96,84 Euro.

>Mahkemeye ilk başvuruda 8,80 Euro,

>Şirket tüzüğü özetinin resmi gazete yayımlanması için 223,09 Euro,

>İlgili Odaya kayıt için, odaya bağlı olarak, kayıt ücreti 29,35 Euro ile 58,69

>Euro ve yıllık katılım-aidat 88,04 Euro ile 190,75 Euro,

>Şirketin faaliyetine başlaması için her ortak için 220,10 Euro ve 88,09 Euro

>Avukatlık ücreti ilgili avukatla görüşmeye tabi.

(Not: Avukatlık dışında,(350 Euro ile 2000-3000 Euro Avukatlık ücreti talep eden avukatlar bulunabiliyor) iki ortaklı ve 5 sayfa tüzüklü bir limited şirketin kuruluşu sayfasında 2 bin 50 Euro dolayında belgeli masrafı olabiliyor.)

Yunanistan’da işçi çalıştırma:Yunanistan’da Türk işçisi çalıştırmak isteyen bir şirketin yapması gereken işlemler şöyle sıralanıyor;

Öncelikle, Yunanistan ‘da Türk işçisi çalıştıracak şirket tarafından düzenlenecek sorumluluk beyanı niteliğindeki bir yazı ile birlikte Türkiye‘deki Yunanistan Başkonsolosluğu’na müracaat edilerek ve çalışma vizesi talebinde bulunulması gerekiyor.
Yunanistan’da çalışacak işçi Yunanistan Başkonsolosluğundan alacağı çalışma vizesi ile Yunanistan’a geldikten sonra, pasaportunda çalışma vizesi olacağından ikamet tezkeresi ve çalışma izni için çalıştırılacak şirket tarafından düzenlenecek bir yazı ile birlikte ikamet tezkeresi için mukim olduğu belediyeye, çalışma izni için ise, Atina Valiliği Çalışma Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor,

Konuya ilişkin olarak daha geniş bilgi edinmek üzere şirket yetkililerinin Yunanistan Atina Yabancılar ve Göçmenler Dairesi (Theatrou-6 Omonia/Athens Tel: 0030-210- 324 53 39 ve Atina Valiliği Çalışma Müdürlüğü (Peiraios 40, 101 82 Athina Tel: 0030-210- 529 50 01, Fax: 0030-210- 529 53 68) ile doğrudan temasa geçmeleri mümkün.

Yunanistan’da Türk işçisi çalıştırmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ile yapıldığı gibi bir anlaşma ve sosyal güvenliklerine ilişkin bir mutabakat bulunmuyor. Bu itibarla, Yunanistan’da çalışan işçinin milliyetine bakılmaksızın sosyal güvenlik primlerinin Yunanistan’da Yunan yasalarına göre yatırılması gerekiyor.

Çalışmak üzere getirilen işçilerin çalışacağı işi resmi olarak üstlenen firma, yapılan ticari faaliyet için kurumlar vergisi ödemek durumunda.

Bu itibarla bir işin üstlenilebilmesi ile Türk işçisi çalıştırılabilmesi için bir Yunan firması ile işbirliği yapılmasında ve formalitelerin o firma üzerinden aşılmasında zorunluluk görülmekte ise de, özellikle sıradan işçiler için izin alınmasının güç olduğunun bilinmesinde fayda bulunuyor.

Türk firmalarına AB fonları ile yeni ihale olanakları: 1999 yılının Aralık ayında gerçekleşen Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adaylığının teyit edilmesiyle yeni bir süreç başladı. Türkiye’nin AB tam üyeliğine hazırlanmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğü bu katılım öncesi süreçte Türkiye’ye sağlanan mali yardımlar, Ulusal Program ve Katılım Ortaklığı Belgesi’nde yer alan öncelikler doğrultusunda kullanılıyor. Bu çerçevede, Türkiye’ye yönelik katılım öncesi mali yardıma ilişkin Yönetmelik, AB Konseyi tarafından 17 Aralık 2001 tarihinde onaylanarak 1 Ocak 2002 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Sözkonusu Yönetmelik ile ilk defa Türk girişimcilerine PHARE, ISPA, SAPARD (Merkez ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik), CARDS (Batı Balkanlara yönelik) ve TACIS (Bağımsız Devletler Topluluğu’na yönelik) programları kapsamındaki ihalelere katılım imkanı getirildi. Yönetmelik çerçevesinde getirilen karşılıklılık ilkesiyle, AB üyesi ülkeler ve diğer aday ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişiler de AB mali yardımları bağlamında ülkemizde açılacak ihalelere katılabiliyorlar. Türk girişimcilerinin gerek aday ülkeler gerek komşu ülkelerde ihale pazarını genişleten Yönetmelik bu açıdan büyük önem taşıyor. İhalelere katılım konusunda ayrıntılı bilgi Dışişleri Bakanlığı’nın http://www.mfa.gov.tr/grupa/ad/adc/default.htm web sayfasından temin edilebilir.

Kaynak: www.dtm.gov.tr


Yerleşim : Belçika / Limburg  |  Meslek : İthalat / İhracat

 UYARI: Sitede yer alan ilanların doğruluğundan ilan sahibi sorumludur. Tanımadığınız kişilerle ticaret yapmayınız, yapıyorsanız dikkatli olunuz, tedbiri elden bırakmayınız, denemeden görmeden almayınız, alışveriş yöntemi olarak garanti yöntemler seçiniz. Hiçbir zaman kesinlikle birilerine para yada mal göndermeyiniz veya hesabına para aktarmayınız!
Detaylı bilgiler ve sorumluluklar için kullanım şartlarını okuyunuz.

  • İlanın kalitesi ve ilan sahibinin yaptığı önceki alışverişler için ilan sahiplerine referans sorabilirsiniz.
  •  

    Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

    Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

    Üye olarak:

    • Yeni yazılar gönderebilir,
    • Varolan yazılara yorum yapabilir,
    • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

    » Hemen üye olmak için tıklayınız.


     

    1.03 saniye.
    16:29:40, 19 Mayıs 2024, Pazar

    Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

    Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

    © 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım