Dondurma İş Fikri İçin - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Dondurma İş Fikri İçin


kayserim
Üye

Toplam 358 yazı
27/09/2009 :  13:02:15 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Mümkün oldugunca belgeli yayınlayıp altına yorum eklersek daha saglıklı bir başlık olacagına inanıyorum.
Sadece dondurma için gecerli degil tüm gıda maddeleri içinde bu başlıkta örnek verebilen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
SAYGILAR...

Evet bu dondurma konusunda iki teblig vardır buyrun bakalım.
TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ TS 4265 DONDURMA-SÜT ESASLI STANDARDI
Türkiye’de dondurmaların mikrobiyolojik kalitesi ile ilgili kriterler Türk Standartları Enstitüsü’nün hazırladığı 4265 sayılı Dondurma Standardında belirtilmiştir. Buna göre; aerobik mezofilik bakteri sayısı 20.000-100.000 adet/g, koliform sayısı ise 20-100 adet/g olarak sınırlandırılmış; fekal koli, S. aureus, Salmonella spp. (25g) ve diğer patojenlerin bulunmaması gereği bildirilmiştir.


BUZ MU YİYORSUNUZ DONDURMA MI?

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne göre “Dondurma Tebliği” ve “Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği” olmak üzere iki ayrı tebliğ var. Piyasada dondurma zannıyla tüketilen bu ürünlerin çoğu dondurma değil. Bunların ezici bir kısmı içinde süt bile barındırmayan ‘yenilebilir buzlar’. İçindeki katkıların çoğu ise dünyanın birçok ülkesinde yasaklanmış katkılardan oluşmaktadır. Bu katkıların birçoğu farklı ülkelerde sağlıksızlığı nedeniyle yasaklanmış katkılar. Ancak Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ‘EC kodlu’ bu katkıların hemen hemen hiç birini yasaklamış değil.


1=Dondurma Tebliği dondurmayı şu şekilde tanımlıyor.

Dondurma karışımının pastörizasyon sonrası, tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulması ile elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürüne dondurma denir. İçerisinde tat ve çeşidine göre, süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, hoş koku (aroma) maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren, henüz dondurulmamış haldeki karışım ürününe dondurma karışımı denir.

- Sade dondurma: Süt ve vanilya aromaları hariç olmak üzere, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri ihtiva etmeyen dondurma karışımından elde edilen dondurmayı,

- Meyveli dondurma: Dondurma karışımına meyve, meyve suyu, meyve konsantresi, meyve püresi, meyve ezmesi katılması ile üretilen dondurmayı,

- Maraş usulü dondurma: Maraş dondurması tekniğine göre üretilen, süt, şeker, salep ve/veya izin verilen diğer katkı maddeleri ve/veya çeşni maddelerinden oluşan dondurmayı,

- Maraş dondurması: Maraş dondurması tekniğine göre üretilen, süt, şeker, salep ve/veya izin verilen diğer katkı maddelerinden oluşan dondurmayı ifade eder.
Hacim genişlemesi dondurmada en fazla %100, Maraş dondurmasında en fazla %35 ve Maraş usulü dondurmada en fazla %50 oranında olmalıdır.
Meyveli dondurma ağırlıkça en az %15 oranında meyve içermelidir. Meyve suyunda ağırlıkça en az %2,5 oranında titre edilebilir asit bulunduran meyveler ve tropik meyve ilaveli meyveli dondurmalarda ise meyve oranı ağırlıkça en az %10 oranında olmalıdır.
Fındık, fıstık, ceviz, Antep Fıstığı, badem gibi sert kabuklu meyve ilaveli dondurmalarda meyve oranı ağırlıkça en az %5 oranında olmalıdır.


2=“Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği”ne göre üretilen ürünler dondurma değildir.

Buz karışımları ve sütlü buz ürünlerine yenilebilir buzlu ürünler denir.
Yenilebilir buzlu ürünlerde buz karışımları; İçme suyu, şeker ve gerektiğinde izin verilen katkı maddeleri, aroma ve çeşni maddelerinin kullanılmasıyla hazırlanan üründür.

Sütlü buz ürünleri: Süt ve/veya süt ürünleri, içme suyu, şeker, süt proteinleri, süt yağı ve/veya bitkisel yağ ve/veya yumurta yağı ile gerektiğinde izin verilen katkı maddeleri, aroma ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren ürünü,

Çeşni maddeleri: Fındık, fıstık, antepfıstığı, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, meyve, meyve suyu, meyve konsantresi, meyve püresi, meyve ezmesi, bal, kahve, kakao, çikolata, vanilya gibi yenilebilir ürünleri,
Tropik ve özel meyveler: Aroması yüksek olan ananas, muz, kivi, mango, goyava gibi meyveleri,

- Su buzu: Buz karışımları genel tanımına uyan, meyve ve/veya aroma maddeleri içeren, kuru maddesi ağırlıkça en az %12 olan buz karışımlarını,

- Meyveli buz: Buz karışımları genel tanımına uyan, kuru maddesi ağırlıkça en az %12 olan ve ağırlıkça en az %15 meyve içeren buz karışımlarını,

- Sorbe: Buz karışımları genel tanımına uyan, kuru maddesi ağırlıkça en az %12 olan ve ağırlıkça en az %25 meyve içeren buz karışımlarını,

- Sütlü buz: Sütlü buz ürünleri genel tanımına uyan, ağırlıkça en az %2,5 süt yağı ve ağırlıkça en az %6 yağsız süt kuru maddesi içeren, süt orjinli olmayan protein ve yağ içermeyen sütlü buz ürünlerini,

- Bitkisel yağlı sütlü buz: Sütlü buz ürünleri genel tanımına uyan, bitkisel yağ ve/veya süt yağı ve/veya yumurta yağını ağırlıkça en az %5 oranında içeren ve süt proteini dışında protein içermeyen ve süt proteini içeriği ağırlıkça en az %2,2 olan sütlü buz ürünlerini ifade eder.
TÜKETİCİLER BİRLİGİNDEN ALINMA BİR YAZIDIR. SAYGILAR...
bilgi paylaşıldıkca anlam kazanır.

Yerleşim : Türkiye  |  Meslek : Diğer
kayserim
Üye

Toplam 358 yazı
27/09/2009 :  13:26:57  Alıntı
Konuyu onaylayan yönetici arkadaşlara teşekkür eder .Paylaşıma devam ediyim yorumlarınızı ve bilginizi eksik etmezseniz sevinirim.

PİYASADA SATILAN BUZLU ÜRÜNLER VE DONDURMALARIN İÇERİRĞİNDE
NELER VAR İŞTE BİR KAÇ ÖRNEK


CARTEDOR FINDIK RÜYASI (Bu ürün dondurma değildir buzludur) İÇERİĞİ
Fındıklı Bitkisel Yağlı Sütlü Buz; su, şeker, glikoz şurubu, yağsız süt tozu, bitkisel yağ, kavrulmuş fındık (%6), peyniraltı suyu tozu, fındık püre (%3), kıvam artırıcılar (guar gam karboksimetil selüloz keçiboynuzu gamı tara gam karragenan) kakao tozu, emülgatör (mono ve dilgliseridler), dağala özdeş fındık aroması, kakaolu fındık sos (%23),


ALGIDA MARAŞ USULÜ; Su, şeker, süt karması, glikoz şurubu, yağsız süt tozu, peynir altı suyu tozu, kıvam artırıcı (guar gam, karboksimetil selüloz), sahlep, emügatör (mono ve digliseridler), doğala özdeş aroma (vanilin).


ALGIDA ÇILEK BITKISEL YAĞLI SÜTLÜ BUZ; Su, şeker, glikoz şurubu, çilek püre(%6), yağsız süt tozu, bitkisel yağ, peynir altı suyu tozu, emülgatör (mono ve digliseridler),kıvam artırıcılar (guar gam, karboksimetil, selüloz, keçiboynuzu gami, tara gam, karranan), renklendirici (pancar kökü kırmızısı), asitli düzenleyici (sitirik asit), doğala özdeş aroma (çilek).


ALGIDA VANİLYA AROMALI BİTKİSEL YAĞLI SÜTLÜ BUZ[; Su, şeker, glikoz şurubu, çilek püre (%6), yağsız süt tozu, bitkisel yağ, penir altı suyu tozu, emülgatör (mono ve digliseridler), kıvam artırıcılar (guar gam, karboksimetil, selüloz,keçi boynuzu gami, tara gam, karranan), doğala özdeş aroma (vanilya, krema, karamel)


ÜLKER GOLF SİZİN İÇİN; Vanilya aromalı bitkisel yağlı sütlü buz
Su, şeker, bitkisel yağ, yağsız süt tozu, peynir altı suyu tozu, glikoz şurubu, emülgatör (mono-digliserinler), stabilizötörler (guar, guargam, loksut, beam, geam, guargam), doğala özdeş aroma (vanilya)


YEDO
E400-1 Alginic acid kıvam arttırıcı bitkisel reçine; yosundan elde edilir; muhallebi, likör, sekerli süt, krema ve yogurtlarda kullanılır; küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok, büyük miktarlar besinlerin sindirimini zorlaştırabilir
E407 Carrageenan yosundan alınan lif; ürüne etilen oksit ile eklendiğinde mikroplanma yapabildiği için kanser ile ilişkilendirildi, etilen klorohidrin oluşumundaki bu sonuç (yüksek kanserojen bileşim), zehirlenme riski taşıyor, ülser ve kanser carrageenan için katkı olarak kullanılamayacak en ciddi olumsuzluğu anlatır. Fakat her nasılsa doğal carrageenan gut geriletir
E410 Locust bean gum keçiboynuzu veya akasya (Ceratonia silique) dan elde edilir; saplı seker, likör, esans, bazı un ürünleri, salata sosu ve meyve suyunda, sik olarak da kafeinsiz çikolatada kullanılır; kolesterol seviyesini düşürebilir.
E412 Guar gum hint kökenli Cyamoposis tetragonolobus ağacının çekirdeğinden sağlanır; Amerika'da sığır beslenmesinde kullanılır; bulantı, mide gazi ve kramplara neden olabilir, kolesterol seviyesini düşürebilir.


Algida Magnum
E412 Guar gum hint kökenli Cyamoposis tetragonolobus ağacının çekirdeğinden sağlanır; Amerika'da sığır beslenmesinde kullanılır; bulantı, mide gazi ve kramplara neden olabilir, kolesterol seviyesini düşürebilir.
E442 Ammonium phosphatides bilinen yan etkisi yok
E471 Mono & di glycerides of fatty acids bilinen yan etkisi yok
E476 Polyglycerol polyricinoleate bilinen yan etkisi yok


Algida Cartdore Kahve Keyfi
E150(a) Plain caramel koyu kahve renk; sakarozdan yapılır; HACSG* sakınılmasını öneriyor; istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, bira, viski, bisküvi ve tursularda kullanılır
E407 Carrageenan yosundan alınan lif; ürüne etilen oksit ile eklendiğinde mikroplanma yapabildiği için kanser ile ilişkilendirildi, etilen klorohidrin oluşumundaki bu sonuç (yüksek kanserojen bileşim), zehirlenme riski taşıyor, ülser ve kanser carrageenan için katkı olarak kullanılamayacak en ciddi olumsuzluğu anlatır. Fakat her nasılsa doğal carrageenan gut geriletir
E410 Locust bean gum keçiboynuzu veya akasya (Ceratonia silique) dan elde edilir; saplı seker, likör, esans, bazı un ürünleri, salata sosu ve meyve suyunda, sik olarak da kafeinsiz çikolatada kullanılır; kolesterol seviyesini düşürebilir.
E412 Guar gum hint kökenli Cyamoposis tetragonolobus ağacının çekirdeğinden sağlanır; Amerika'da sığır beslenmesinde kullanılır; bulantı, mide gazi ve kramplara neden olabilir, kolesterol seviyesini düşürebilir.
E417 Tara gum Equador, Peru ve Kenya'da yetişen tara bitkisinden (Caesalpinia Spinosa) elde edilir
E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose bilinen yan etkisi yok
E471 Mono & di glycerides of fatty acids bilinen yan etkisi yok


Algida Cartdore
E407 Carrageenan yosundan alınan lif; ürüne etilen oksit ile eklendiğinde mikroplanma yapabildiği için kanser ile ilişkilendirildi, etilen klorohidrin oluşumundaki bu sonuç (yüksek kanserojen bileşim), zehirlenme riski taşıyor, ülser ve kanser carrageenan için katkı olarak kullanılamayacak en ciddi olumsuzluğu anlatır. Fakat her nasılsa doğal carrageenan gut geriletir
E410 Locust bean gum keçiboynuzu veya akasya (Ceratonia silique) dan elde edilir; saplı seker, likör, esans, bazı un ürünleri, salata sosu ve meyve suyunda, sik olarak da kafeinsiz çikolatada kullanılır; kolesterol seviyesini düşürebilir.
E412 Guar gum hint kökenli Cyamoposis tetragonolobus ağacının çekirdeğinden sağlanır; Amerika'da sığır beslenmesinde kullanılır; bulantı, mide gazi ve kramplara neden olabilir, kolesterol seviyesini düşürebilir.
E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose bilinen yan etkisi yok
E471 Mono & di glycerides of fatty acids bilinen yan etkisi yok


Ülker ROYAL Klasik
E461 Methyl cellulose mide gazi, tansiyon düşüklüğü ve kabıza neden olabilir
E410 Locust bean gum keçiboynuzu veya akasya (Ceratonia silique) dan elde edilir; saplı seker, likör, esans, bazı un ürünleri, salata sosu ve meyve suyunda, sik olarak da kafeinsiz çikolatada kullanılır; kolesterol seviyesini düşürebilir.
E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose bilinen yan etkisi yok
E412 Guar gum hint kökenli Cyamoposis tetragonolobus ağacının çekirdeğinden sağlanır; Amerika'da sığır beslenmesinde kullanılır; bulantı, mide gazi ve kramplara neden olabilir, kolesterol seviyesini düşürebilir.
E407 Carrageenan yosundan alınan lif; ürüne etilen oksit ile eklendiğinde mikroplanma yapabildiği için kanser ile ilişkilendirildi, etilen klorohidrin oluşumundaki bu sonuç (yüksek kanserojen bileşim), zehirlenme riski taşıyor, ülser ve kanser carrageenan için katkı olarak kullanılamayacak en ciddi olumsuzluğu anlatır. Fakat her nasılsa doğal carrageenan gut geriletir.

HAYDİ BEYLER BU YAZILARA KİM NASIL YORUM YAPACAK.
SAYGILAR...
bilgi paylaşıldıkca anlam kazanır.

Yerleşim : Türkiye  |  Meslek : Diğer
huyhuyhuy
Üye

Toplam 2981 yazı
27/09/2009 :  14:28:58 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Biraz boşluk bırak da yorum yapalım . Bize söyleyecek söz kalmamış ki ((:

Ben neredeyse , her şeyi evde yapıp eskisi gibi yaşayalım diyeceğim
ismail karagülle

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : İmalat
kayserim
Üye

Toplam 358 yazı
27/09/2009 :  15:16:43  Alıntı


eee şimdi bu yukardaki ürünlerdenmi tüketsek yoksa içinde sadece dondurma tüzügüne uygun süt, salep ,şeker hariçi bir şey içermiyen dondurmadanmı tüketsek ne dersiniz.
yoksa ugraşma boşa yenilebilen buzlu ürün tebligindekinimi tüketsek millet alışkın bişey degiştiremezsinmi dersiniz.
sizce hangisi saglıklı! gelilim şu pastörize süte pastörize yapmanın yolu var gerekli yönetmenlik geregi çig sütü kaynatma aşamasında belli bir ısıda kaynatarak pastörize etmek mümkün sıkıntı yok konuda
saglıklı koşullarda fabrika usulü hariç dondurma ürettip, bunu halka yapım aşamasını farklı görsel şekillerde sunmak nasıl olur sizce tutarmı böyle bir iş yapılmaya kalkışılırsa!
SAYGILAR....
bilgi paylaşıldıkca anlam kazanır.

Yerleşim : Türkiye  |  Meslek : Diğer
kayserim
Üye

Toplam 358 yazı
06/02/2010 :  15:16:30  Alıntı
Sezon başlamak üzere fikri olan varmı
Dogal dondurma üretip farklı bir sunumla sunmaya çalışsamTutarmı bu iş?
bu yaz için sıcak memlekette yer bakma işinde hızlanmak istiyorum. fikirleriniz varmı acaba
saygılar...
bilgi paylaşıldıkca anlam kazanır.

Yerleşim : Türkiye  |  Meslek : Diğer
huyhuyhuy
Üye

Toplam 2981 yazı
06/02/2010 :  15:40:34 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
(: kayserim , ben donuyorum . Soğuktan

Dondurma diyince biraz daha üşüdüm .

Ama iş olarak bakınca sezon geliyor. Diyorsun bu da benim , üşümem konusunda biraz moral veriyor . (:

Çok iyi düşünüyorsun . Bence uygunluğuna dair tanıtıcı bir takım yazılar, ve sloganlar içeren tabelaların altında satış fark yaratacaktır. Sanırım .

ismail karagülle

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : İmalat
kayserim
Üye

Toplam 358 yazı
06/02/2010 :  16:15:40  Alıntı
yorumun için huyhuyhuy bey teşekkürler
Acılacak il (yazın uzun sürdügü iller)ve işyeri (ana cadde olmasada işlek caddelerde)henüz tam olarak belirlemedigim için erken davranmakla 1 ay sonrasına ancak acılabilir düşüncesindeyim.
showromun oturması ve ekipman dizilimide en fazla 15-20 gün sürer. nisan ayına girmiş oluruz düşüncesindeyim şimdiden Fikirleri alırsam alt yapıda kullanmak isterim.
Nasip olursa bu sene bu işi geniş detaylı şekilde araştırıp(il ve makina parkuru) yapmak niyetindeyim bir yıl öncede denedim ama sermaye ha demeyle birikmiyor yavaş yavaş bir birikinti yaptım yeterli olursa girecem bu işe
Saygılar....
bilgi paylaşıldıkca anlam kazanır.

Yerleşim : Türkiye  |  Meslek : Diğer
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

4.14 saniye.
13:09:59, 14 Mayıs 2024, Salı

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım