Kendine Güven Ücret Sorma - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Kendine Güven Ücret Sorma


iturkmen
Üye

Toplam 406 yazı
23/09/2004 :  12:09:51 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Kendine Güven Ücret Sorma

İlk iş mülakatı ister olumlu ister olumsuz sonuçlansın, kariyer yolculuğunda unutulmayan bir yere sahip. Platin Dergisi için yaptığımız özel araştırma gençlere ilk iş görüşmesinin olumlu sonuçlanmasına yönelik önemli ipuçları veriyor.

Hayatımızda yepyeni bir sayfa açan iş yaşamı öncesinde hemen herkesi zorlu bir süreç bekliyor. Kimileri mezun olduktan sonra çalışmayı arzuladığı şirkette, istediği pozisyonda iş hayatına adım atarken kimileriyse başlangıç için biraz fazla beklemek veya sabretmek zorunda kalabiliyor... Uzmanlar bu dönemeç öncesi yaşanan belirsizliklerle dolu günlerde, hedefe ulaşmanın birinci şartının ümitsizliğe kapılmamak olduğunu söylüyorlar. Platin Dergisi için “İlk iş görüşmenizi hatırlıyor musunuz?” adı altında özel bir araştırma yaptık. 3 bin 644 kişinin katıldığı araştırma, ilk iş görüşmesi tecrübesinin insanların hayatındaki yerini gözler önüne sererken; olumlu ve olumsuz pek çok ilginç sonucu da ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 95’i bu önemli hayat tecrübesini hatırlıyor, yüzde 5’inün hafızasıysa ilk mülakatı çoktan silmiş. Katılımcıların yüzde 63’ü ilk görüşme sonrası işe kabul olmuş, yüzde 28’i ret cevabı almış, yüzde 8’i ise işe kabul edilmesine rağmen işi kabul etmemiş. İş yaşamına adım atmaya hazırlanan gençlere önemli ipuçları veren araştırmanın sonuçlarını Ernst&Young İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı Müge Yalçın ile birlikte değerlendirdik.
Görüşmeye Hazırlıklı Gidin...
Müge Yalçın, “ilk” iş görüşmesinin en heyecanlı ve zor görüşme olabileceğini söylüyor. “Görüşme öncesi yapılan hazırlıklar hem heyecanınızı yatıştırmak hem de kontrolünüzde olan bir mülakat gerçekleştirebilmeniz için önemlidir. İş görüşmelerinin amacı aday ve işverenin tanışmasıdır. Aday, görüşmede yetkinliklerini ve tecrübelerini karşı tarafa anlatabilmelidir. Genellikle 45 dakika ya da bir saat süren bu görüşme öncesinde yapacağınız hazırlıklar, kendinizi en doğru şekilde anlatmanıza yardımcı olacaktır” diyor.
Araştırma sonuçları, adayların yüzde 28’inin görüşecekleri şirket hakkında önceden bilgi edinmiş, yüzde 18’inin başvurduğu pozisyonun gerektirdiği yetkinlikleri araştırmış olduğunu gösteriyor.
Yalçın, “Görüşme yapacağınız şirket ve pozisyon hakkında önceden bilgi edinmiş olmanız, ne istediğinizi bilerek geldiğiniz izlenimini güçlendirecektir. Mülakatta kendine güvenli, kararlı ve istekli bir tutum sergilemeniz görüşmenizi olumlu yönde etkileyecektir” diyor.
Araştırmanın gözler önüne serdiği bir başka önemli nokta da, başvurulan pozisyonun gerektirdiği yetkinlikler hakkında adayların yeterli bilgi sahibi olmadan başvuru yaptığı. Sonuçların “Bir CV göndereyim belki olur” felsefesiyle başvuru yapıldığını gösterdiğini düşünen Yalçın, gençlere iş başvurusu yaparken pozisyonun gerektirdiği yetkinlikleri de mutlaka araştırmalarını öneriyor.
Yalçın anket sonuçlarının ilginç bir gerçeği de ortaya koyduğunu düşünüyor. Buna göre, iş görüşmesine giden adayların yüzde 30’u ilk görüşmeyi şirketin genel müdürüyle yapıyor. Yüzde 15’lik bir kesin ise insan kaynakları müdürüyle görüşüyor. Yalçın, ilk görüşmenin mutlaka insan kaynakları birimi tarafından yapılması gerektiği görüşünde...

Bilmiyorum Demekten Korkmayın...

İlk iş görüşmeleri, pek çok iç ve dış faktör nedeniyle olumsuz sonuçlanabiliyor. Araştırmaya katılanlar, işe kabul edilmemeye neden olan ilk üç faktörü şöyle sıralıyor:
Kişisel özelliklerim pozisyona uygun değildi
Heyecanımı kontrol edemedim
Görüşmeye yeterince hazırlanamadım.
Müge Yalçın bu üç faktörü de görüşme öncesi yapılan hazırlıkların yetersizliğine bağlıyor. Hazırlıkların kişinin kendini daha iyi ifade etmesine yardımcı olduğunu söyleyen Yalçın, görüşmede fazla sakin ve durgun olmamak gerektiği konusunda da gençleri uyarıyor:

“İşe olan ilginizi ve isteğinizi belli edebilirseniz karşınızdaki kişiyi olumlu etkilersiniz.”
Görüşmede doğal ve dürüst olmanın önemine dikkat çeken Yalçın, “Tabii ki evinizdeki gibi davranmamalısınız. Fakat rol yapmak da iyi sonuç vermez. En az dört-beş mülakat yaptıktan sonra işe alım kararı verileceğinden ne kadar rol yaparsanız yapın bunu sürdürebilmeniz imkansızdır” diyor. Adayların “bilmiyorum” demelerinin yanlış cevap vermekten çok daha iyi olduğunu da söyleyen Yalçın ’a göre, mülakatta tutarlı olmak karşı tarafta olumlu etki yaratabilmenin sırlarından biri. Sonuç ne olursa olsun bu tecrübe adayın kariyerine pek çok katkıda bulunuyor. Araştırmaya katılanlardan “ilk iş görüşmesi kariyerime olumlu katkıda bulundu” diyenler yüzde 95’lik çoğunluğu oluşturuyor. Yalçın, “İşe kabul edilmeseniz bile görüşme yapmış olmak size kendinizi tartma fırsatı verecektir. Bundan sonra neler yapacağınıza yönelik ipuçları yakalamanıza yardımcı olacaktır” diyor.
Ücret Sormayın!...
İlk iş görüşmeniz iyi geçse bile kafanızda pek çok soru cevabını bulamıyor çoğu zaman...
Araştırma sonuçları, adayların ilk iş görüşmelerinde sormayı çok isteyip de soramadıkları en önemli sorunun yüzde 41 ağırlıkla ücret olduğunu gösteriyor. Bunu servis, yemek gibi yan menfaatler, fazla mesai yapılıp yapılmadığı, yıllık izin ve kıyafet yönetmeliği izliyor.
İlk görüşmede bu tür soruların, özellikle de ücretin sorulmasının olumlu sonuçlar doğurmayacağını söyleyen Yalçın, “Şirketlerin her pozisyon için ayırdıkları bütçeler vardır. Adayın ilk görüşmesinin olumlu geçmesi halinde daha sonraki görüşmelerde ücret beklentileri konusu mutlaka açılacaktır. Tanışma toplantısı niteliğindeki ilk görüşmede ücret ve benzeri konuların sorulmasından önce adaylar kendilerini en iyi ve doğru şekilde ifade edebilmeye konsantre olmalıdırlar” diyor.

Bu yazı 16/09/2004 tarihinde yayımlanmıştır.
insankaynaklari.com dan alıntıdır.

Saygılarımla.

Yerleşim : Türkiye / Kayseri  |  Meslek : Satış / Pazarlama
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.97 saniye.
09:37:34, 29 Nisan 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım