Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Dünyası Ve Ekonomi
 Pazarlama Ve Satış
 Deneyim ekonomisi
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
vitae 18/04/2003 : 18:52:04
Yarattığı markalarla pazarlama alanında efsaneleşen isimlerden B.J. Cunningham, diyor ki “İnsanlar sadece fikir alırlar.” Son dönemde ortaya atılan “Experience Economy” kavramı, Cunningham’ı doğruluyor. “Experience” kelimesi Türkçede “deneyim” sözcüğüyle karşılanıyor; ancak “Experience Economy” sözüyle anlatılmak istenen olgu, tecrübe ya da bir konuda ustalaşma değil. “Experience” sözüyle kastedilen, müşterinin yaşadığı çarpıcı ve sıra dışı deneyim.

Kahveyi çekirdek olarak tarlasından alıp evde kahve yaparsanız, fincanı on bin liraya gelir. Otuz kiloluk paketlerde alıp evde kahve yaparsanız fincanı yirmi beş bin liraya gelir. Cam kavanozda alıp evde kahve yaparsanız fincanı elli bin liraya gelir. Aynı kahveyi bir pastanede içerseniz, beş yüz bin ya da bir milyon ödersiniz. Özellikli dekorasyonu olan bir yerde kahveyi içecek olursanız beş milyon lira ödersiniz. İşte, kahveye beş milyon lira ödediğiniz yerde, ödediğiniz paranın dört milyon dokuz yüz elli bin lirası orada geçirdiğiniz süre içinde yaşadığınız deneyime, elli bin lirası da kahveye ödenir.

Teknik bir sınıflama yaparsak; tarladaki kahve adi mal, paketli ya da kavanozlu kahve markalı ticari ürün, pastanede sunulan kahve hizmet ve kahvenin beş milyona satıldığı yerde ise deneyim satılmaktadır.

Bugün İstanbul’da Roxy Gece Kulübü, Bill’s Beyaz Gömlekleri, Paper Moon Restoranı gibi kuruluşlar, deneyim satmaktadır. Örneğin, Paper Moon’da iki kişilik yemeğin yaklaşık üç yüz dolar olduğunu dikkate alacak olursak, insanların oraya yemek yemeye değil, bir deneyim yaşamaya gittiğini söyleyebiliriz.

Türk insanı tüketici profili olarak, yaygın şekilde deneyim alacak zevk erginliğine erişmemişse de, küreselleşme trendiyle birlikte o da evrim geçirmektedir. Örneğin, İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde kafeteryalar 1980’lerdeki restorasyonlarını terk ederek küresel anlayışta restore edilmeye başlanmıştır. Bugün İstanbul ya da Ankara’da herhangi bir kafe bar, Londra, Paris veya New York’ta görebileceğimiz sıradan; ama “deneyim” satan kafe barlara dönüşmüştür.

Bugün işletmelerin geldiği evre; sıradan bir malı, deneyime dönüştürerek satma evresidir. Türkiye’de tekstil endüstrisinde, hangi sınıflamada ürün sattığımızı düşünürsek, fason üretilen mallar, adi mal kategorisindedir. Diğer endüstrilerde de yaygın olarak deneyim sattığımızı söyleyebilmek zordur. Tüketici, eskiden kalitesini markadan tanıdığı ürünlerle yaşamını sürdürüyordu. 2000’lerde tek başına üretim ya da hizmet kalitesi, müşteriyi elde tutmak için yeterli değildir. Müşterinin aklını başından alacak, aşk kadar güçlü deneyimler sunmak gereklidir.

Müşterileri çıldırtmak için yapılacak 5 şey

Tek kelimelik cevaplar: Müşteriyle konuşurken ekonomik davranın, az kelimeyle konuşun ki hiçbir şey anlamasın, kendini değersiz hissetsin, hatta daha iyisi sorularını cevapsız bırakın.

‘Beni yorma’ sendromu: Müşterinin fazladan olan her talebini yüzünüzü ekşiterek dinleyin ki, müşteri hemen o talebinden vazgeçsin.

Küçük çocuk muamelesi: Müşterilerinize küçük çocuk muamelesi yapın ki, hadlerini bilsinler, onları oyalayın, kandırın, gerekiyorsa azarlayın.

Büyük bekleyiş: Müşterinin zamanı kıymetsizdir, onun için onu her fırsatta bekletin. Şikayet ederse, onun ermesi için onu beklettiğinizi söyleyin.

Robotlaşmak: Müşterinin kurallara uyması ve sesini çıkarmaması için ona ruhsuz yaklaşın, göz teması kurmayın, duygusuz konuşun; müşterinin kendisini makinenin itaat etmesi gereken bir dişlisi gibi hissetmesini sağlayın.

[Bu Yazi Melih Arat tarafindan yazılmış ve ilk olarak Akbank'in Akgüvercin dergisinde yayimlanmıştır.]
SON 6 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
acantilsim 22/06/2007 : 18:59:01
Bunun davranış ekonomisyl bir ilgisi var mı?
altar 19/06/2007 : 22:47:21
müşterinin ürüne ihtiyacı olduğunu hissettirmek, pazarlamada en öncelikli olandır.
birkez bunu hisseden müşteri, ürüne sahip olmayı sizin satmak isteyişinizden daha fazla ister.
dcemal 29/06/2006 : 13:29:25
Pazarlama nedir?birilerine birşeyler satmakmı yoksa sadece onunihtiyacıolan şeyin neolduğuna kara vermesini sağlamakmı? Pazarlayan açısında bakarsanız elindeki mal veya hizmeti en karlı şekilde karşıtarafa satmak gibi görünür acaba alıcı(müşteri)nın bu konudaki fikri nedir.Ucuza almakmı,kaliteli almakmı herkikisini birarada alırken nelere dikkatetmeli. Lütfen müşteriaçısından bakın.Değerlendirmelerinizi bekliyorum.
Levent 25/01/2005 : 15:19:15

Bunlar o kadar yeni buluşlar filan değil; biz buna "kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez" diyoruz. Bin yıldır kullanılan taktik bu. Devam edin bakalım:)
eylul 18/01/2005 : 00:37:57
Son günlerde benim de sıkça duyduğum bir kelime (aslında iki kelime;) ) bu; "deneyim ekonomisi". Ben şu güne kadar bana deneyim yaşatan bir ticari işletme görmedim. Kıyafet almaya gittiğimde bana sevimli ve iyi niyetli davranan Satış Danışmanları gördüm, oldukça modern ve güzel bir tasarıma sahip lokantalar gördüm, gördüm, gördüm ... Hepsi bu kadar... Kısaca özetlemek gerekirse "müşteriye deneyim yaşatmak" ile kast edilen şey müşteriye gittiği yerde onu mutlu edecek ve işletmenin bağımlısı hale gelmesini sağlayacak hizmetler sunmak. Mesela benim aklıma ilk gelen (alışveriş etmeyi sevdiğimden olsa gerek) kıyafet satan mağazalar. İyi mağazalara girdiğinizde genelde sizi iyi müzik, zevkle döşenmiş bir ortam, kaliteli Satış Danışmanları, vs vs vs bekler. Ama bunlar her iyi mağazada olan şeylerdir. O nedenle müşterinin kıyafet satın almasını bir eğlenceye, bir zevke dönüştürmek gerekir. Mesela bir pantolon beğendim diyelim. Bunun paçasının kısaltılması gerekiyor. O sırada müşteriye "10 dakika sonra gelin" demek yerine onu mağaza içinde beklemek için ayrılmış bir alana almak, bir kahve ya da çay ikram etmek, bilgisayarda online olarak mağazaya ait web sitesinde dolaşmasını sağlamak vb. hizmetler sunmak müşteriye deneyim yaşatmanızı sağlar. Bu çok masraflı gelebilir ama zaten iyi hizmet sunmak günümüzde bir artı olmaktan çıkmıştır. Çünkü rekabetin artması nedeniyle herkes iyi hizmet vermeye zorlanmaktadır. Önemli olan müşteriye fazladan ne sağlayabileceğinizdir. Yaratıcı düşünmenin önemi de burada ortaya çıkıyor.
Türkiye'de şimdilik bu durum zor gözüküyor. Bunun nedeni ise daha hizmet standartlarının bir çok yerde tam olarak oturtulamamış ve marka sayısının az olması. Hala rekabet yurtdışında olduğu kadar ağır yaşanmıyor. O nedenle deneyim ekonomisinin değerinin anlaşılması için bir kaç sene daha geçmesi gerekiyor (bir de bu süre zarfında ekonomik kriz yaşamamamız;) )
Kenan Kablan 12/05/2003 : 09:38:23
"Müşterileri (sinirden!) çıldırtmak için yapılacak 5 şey" oldukça hoş! :)
Sonuçlarını görmek için denemek gerek...


0.77 saniye.
16:28:54, 2 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım